D1 tunel Žilina

no hádam sa tento kratučký tunel začne rýchlo stavať…

ndsas.sk/vdok_vd_tunel-tunel … c?&lang=sk

V tuneli sa prepadol strop par desiatok metrov od portalu.

Máš aj viac info?

Snad to na nikoho nespadlo. Pokial to nie je nieco masivneho rozsahu, tak by som paniku nerobil. Ze to tu bude zle sa vedelo a cakalo.

Stale si kladiem otazku ze ci by pri danom horninovom zlozeni masivu nebolo jednoduchsie lacnejsie a bezpecnejsie stavat tento tunel ako hlbeny. Nadlozie nizke, pokial viem tak su tam same ilovce …

Tuto otazku tu uz raz zodpovedal magnus.

Ale aj tak by ma zaujimalo, co projektanta motivovalo viest trasu prave v tomto mieste. Keby trasu posunul len o niekolko 100 m severnejsie, tunel by sa dal nahradit zarezom, kedze hreben smerom na sever klesa a zmensuje sa jeho sirka. Alebo sa dala trasa posunut juznejsie - tunel by sa predlzil (trasa dialnice o nieco skratila), ale podstatne by sa zvysila vyska nadlozia a predpokladam aj o nieco lepsie podmienky pre portaly tunela. Pripadne este znizit niveletu dialnice pre vyssie nadlozie. Sucasne riesenie mi pride extremne drahe - dlha vysoka estakada a nasledne nas najdrahsi tunel v prepocte na 1bm.

Dobrá kombinácia. Nanič hornina a nanič mráz, muselo spadnúť. /Možno som niekoho potešil, že nie slovensky, ale kulantne som to napísal :mrgreen: /

foto: gallery/image_page.php?album_id=157&image_id=24595

tak problém s prepadnutým stropom vyzerá byť vyriešený, včera to zaliali betonovou doskou gallery/image_page.php?album_id=157&image_id=24649 a môže sa pokračovať v razení..

Cize to je dokaz,ze sa betonuje aj v zime? Preco nerazia na vsetkych tuneloch?

Andrej: kde to magnus vysvetlil?

Pekos, pozri este raz moj prispevok vyssie, magnusa som tam priamo citoval. V zime s vynimkou Vianoc sa razi na vsetkych tuneloch. Onedlho sa vsak zastavi razba tunela Cebrat, ale to z dovodu, ze sa moze zasadne zmenit trasovanie useku.

Moc tým otázkam akosi nechápem. Však pri vhodnom počasí sa betónuje aj v zime. Na Svrčinovci “rastú” piliere, na DS rímsy, pri Bertotovciach nosná konštrukcia mosta a pod.
Čo sa spomína, tak sa nerazí na Ovčiarsku z východného portálu, lebo je tam nejaká prasklina a Čebrať v určitej dĺžke pozastavia, lebo sa zmenili okolnosti a ani Boh nevie, čo bude ďalej.

jarino: no ja neviem ako to chodi ale asi ma presvedcilo to zazimovavanie stavieb..doteraz som si myslel ze vsade vlastne nic nerobis kvoli mrazom..ale ozaj vidno ze robia cosi.
Ako je to s tym Cebrat tunelom? To tie oklonosti sa zmenili v pocasi alebo v zmluve?

Skoro nič nerobíš. Čo sa dá robiť sa robí. Napr. asfalt klásť teraz nebudeš.
Pri Čebrati je problém(geológia) s úsekom na západ od tunela Čebrať, ktorý vedie až do takých rozmerov, že podľa naších info hrozí predĺženie tunela skoro o dvojnásobok. Ale sme mimo témy, odporúčam si prečítať tému Hubová-Ivachnová, tam je to rozobraté…

začína sa s razením aj južnej tunelovej rúry gallery/image_page.php?album_id=157&image_id=24954

Bavil sem sa s geologem, který jim jezdí na Žilinu. Severní trůba dál stojí a nikdo neví co s tym. Do ted razili v jíloch, ale začíná to přecházat do šterků, což bude eště horší. Jižní trůba měla o víkendu okolo 10m.

To je zase dost velky pruser (priekak) je vidno ako lahko sa u nas stavju tunely :astonished:)))

Ani si nechcem predstavit tie dodatky…

andi: ja som zvedavy ci to akceptuje EU. zvysovanie cien kvoli zlemu geologickemu prieskumu je len problem SR a to plati na vsetkych usekoch..