Ked je to tak ako pise magnus, ze v prieskumnej/unikovej stolni su tony zeleza (zeby v napr. v osteni, alebo v tej “dnovej” doske ktora v napr. v Ovciarsku praskla? Neviem, nevyznam sa), tak potom sa TBM zrejme kvoli jednej rure neoplati. Otazka je, o kolko sa oneskori prerazenie zatial este neprerazenej tunelovej rury pri pouziti NRTM oproti TBM? TBM bola spominana ako rychlejsia metoda pri dlhych tuneloch. Mozno pri 7 km tuneli ten casovy rozdiel priepastny nebude…
Vysvetlenie tu bolo napísané už x krát, naozaj nechápem, prečo máte potrebu dookola to rozoberať. Posledné príspevky som presunul do správnej témy, Višňové neleží na úseku HP-LL.
Ja by som mal len skromnú otázku…pretože vždy sme hovorili…idem cez Strečno… prečo sa ten tunel nevolá jednoducho “Strečno” ? Mám pocit, že názov “Višňové” u laickej verejnosti nebol v podvedomí rozšírený(i keď z hľadiska miestneho je možno ten pravý); to je myslím známejší názov “Dubná skala”.
..no lebo portál tunela je vzdialený cca 4km cez luky a pastviny od strečna a názov tunela sa dava podla toho kopca pod ktorým je prerazený,alebo príslušnej dediny v ktorom je vjazd do neho. Takže názov tunel strečno by bolo dosť zavadzajuce kedže strečno je hrad a užína..
..no lebo portál tunela je vzdialený cca 4km cez luky a pastviny od strečna a názov tunela sa dava podla toho kopca pod ktorým je prerazený,alebo príslušnej dediny v ktorom je vjazd do neho. Takže názov tunel strečno by bolo dosť zavadzajuce kedže strečno je hrad a užína..
[/quote]
a neni nahodou strecno hlavne dedina?
Nakuknem sem, že si prečítam niečo nové ohľadne tunela Višňové, možno ako a či vôbec prebiehajú prípravné práce aj v okolí tunela a čo čítam…samé blbosti ohľadne názvu ešte ani nepostaveného tunela
No hlavne ze ty si prispel hodnotnym prispevkom. Uz cca 10 rokov sa Visnove “stavia” tempom primeranym financovaniu. A je volebny rok. Ako hodnoverne budu asi pripadne informacie o pripravnych pracach ?
Okrem toho, nazov nie je blbost. Neviem ako by sa ti pacilo, keby ti zrazu zmenili krstne meno synovi/dcere v tretej triede ZS. Ved to je tiez len taka blbost …
Keby vsetci citali povinne 5 stran dozadu predtym, nez nieco postnu, tak tu nie je ani polka prispevkov. Ale aj mne sa obcas stane, ze nieco zabudnem, ze sa riesilo stranu dozadu. Pretoze strana dozadu je niekedy aj pol roka dozadu (OK, nie konkretne tento thread) casovo.
joe1024 sám si to napísal - meniť názov (krstné meno napr.) po niekoľkých rokoch je smiešne. A zrovna toto pán minister Vážny urobil, zrazu pri oficiálnom zahájení výstavby či prípravných prác ide meniť meno tohto tunela na Hoblík - veď názov Višňové vymysleli práve asi na ministerstve dopravy, je už skutočne mnoho rokov používaný aj medzi laickou či odbornou verejnosťou, tak na čo zmenu názvu?
Keď už píšeš o tej nutnosti čítať príspevky dozadu, ja sám som sa v jednom staršom vyjadril, že pre mňa je tento tunel navždy Višňovým, tak ako Sitina zostal (a nie len pre mňa) tunelom Sitina a nie tunel Františka.
Čo nie je na informáciách a najmä fotkách z prípravných prác ohľadne výrubu stromov, prístupu k tunelovým portálom atď. hodnoverné? Veď to sem dávajú miestni chalani čo to majú rovno “pred oknami”, buď sa tam čosi robí alebo nie. A po tých 10 rokov (8 rokov od vyrazenia štôlne) sa týmito prípravnými prácami aspoň o niečo môže táto stavba pohnúť dopredu, dúfam že následne aj naplno rozbehnúť.
Máš pravdu, že zostal nielen pre teba, pretože tunel Sitina sa naozaj stále volá Sitina, nie nejaká Františka. Ak mi neveríš, over si to na webe NDS, alebo niekde inde.
Podľa Františky (manželka vtedajšieho primátora Bratislavy) pomenovali iba tunelovú rúru, kým ju razili. Haviari a tunelári sú národ poverčivý, pretože pod zemou vyzerá svet inak ako na povrchu. Veria napríklad, že tunel musí mať ženské meno, lebo to ich pri kopaní ochráni pred nešťastím. Preto rúru pomenovali Františka aspoň na čas výstavby. Sami pre seba, nijako sa tým nezmenilo oficiálne označenie tunela.