Stroje sú objednané, ale nie TBM. Bude sa nakoniec raziť NRTM. Podla posledných info. Ale jeden nikdy nevie, kto podmaže viac a ktorá technológia sa uplatní. Koniec koncov - ešte nie sú peniaze, takže výstavba nezačala.
2+2+unikova stolna, alebo ostava povodny plan, ze sa unikova prestavia na plny profil?
A este mam jednu otazku. Ked sa teda bude razit NRTM, predpokladam styri celby. Je moznost otvorit aj viac celieb na urychlenie vystavby zo stredu? Nemoze sposobit razenie od stredu problemy (logisticke, geologicke)?
je to tak ako si napisal aspon podla tej vizualizacie co som videl tak tam to tak bolo spomenute ze prieskumna stolna sa prevrta na jednu plnohodnohodnotnu ruru pre jeden smer.
ee … prieskumna stola ma priemer len 3,5m to vziadnom pripade na jeden smer nestaci .. bola prestavana na unikovu stolnu avsak dnes sa uz idu razit oba tubusy naraz takze cela prieskumna/unikova stolna bude uplne odtazena .. je to vidiet na tej fotke ako je cast tubusu uplne odkrity … to sa zbura … a zacne sa vylom na plny profil …
.. no aspon maju jednoduhsie vetranie …
Rosina prosimta aby si nespamoval od sameho nadsenia a nedockavosti kedy sa tunel zacne razit. Mozem ta ubezpecit ze kym nebude uzavrete financovanie tak portalov sa ani vrtacka nedotkne nieto este razacia suprava.
pravdepodobne ostane medzi tunelmi aj stolna, ale az v urcitej vzdialenosti od portlov, tam bude druha rura v trase stolne, ale potom sa odkloni. Ale stale je vsetko vov yvoji, takze ktovie co bude vysledok. Predpokladaju sa len 4 celby, je mozne, ze sa nebude razit ani vetracia sachta, ak sa zmeni koncept vetrania na pozdlzne. Pri razeni NRTM sa nejake zvlastne geologicke problemy neocakavaju.
Dnes uz ani TBM nemaju problem s narusenym horninovym prostredim … ale je to prakticky jedno ci sa bude razit pomocou TBM alebo NRTM … to vetranie ma kus prekvapilo .. na tak dlhy tunel nieje vhodne pozdlzne vetrania a este pri takych intenzitach ake sa tam predpokladaju …
praveze existuju tunely porovnatelnej dlzky, kde v pohode funguje pozdlzne vetranie. ja som to nevidel tak len vravim ako mi bolo povedane. Co sa TBM tyka, nejde o narusenie prostredia, ale o mnozstvo vystuze, zabudovanej do stolne. Ked chces rozsirovat stolnu TBM, treba pouzivat na vystuzovanie stolne sklolaminat, ale tu su tony ocele a s tym si TBM neporadi.
jj … o tom sme uz debatovali raz … si mi to objasnil vtedy … ja som len narazal na to ze v hore nieje problem … inak ak je pravda ze sa nakoniec ta rura ktora zacina v osy solne odkloni a bude sa razit mimo nej tak tam uz TBM je pouzitelne .. ale to su len teorie … uvidime co prax prinesie teda uz asi aj priniesla …
… no je to mozne ale asi to su nejake horske tunely v alpach kde su tlakove pomery podstatne odlisne tak isto bude zalezat na sklone rury a coja viem coho este … no ale zasa su to len teorie prax ukaze co nakoniec postavia …