Jo, to je mozne … otazka znie, ako sa k takymto nazvom stavaju ti, co ten tunel stavaju. Ako sa dava stromcek na najvyssi bod stavby, tak tu sa tiez tusim drzi nejaka tradicia.
V BA bol tunel Sitina pokrsteny Frantiska, lebo tak sa vola Durkovskeho (primator BA v tom case) zena.
Názov Hoblík sa mi nezdá smiešny ani divný, možno preto, že do Višňového chodím často a som naň zvyknutý. Len nechápem, prečo by sa mal dlhé roky zaužívaný názov meniť práve teraz. Keď bude tunel hotový, nech si ho pomenujú, ako len chcú.
Spomína sa tu Goleštan, ale pokiaľ viem, ten kopec, popod ktorý pôjde tunel, sa oficiálne volá Valientov diel.
Kde si vzal tie sopky?Malá Fatra nie je vulkanického pôvodu, je tam iba pár vulkanických komínov ale to je všetko. Z rudných nerastov sa našiel jedine pyrit, trochu galenitu a sfaleritu. Nič moc. Pár iných nerudných zaujímavých minerálov, ale vcelku mineralogická bieda, pkiaľ si pamätám.
Vie niekto akou technologiu sa bude ten tunel razit? NRTM alebo TBM? Ktosi (Sergej?, nie som si isty) tu odkazoval na koncesnu zmluvu, ked sa Rosina zaujimal o pripravne prace, co vsetko maju zahrnat, ale ten text koncesnej zmluvy sa mi nepodarilo objavit (a Rosinovi pokial som spravne pochopil, tiez nie). Myslite, ze by tam mohlo byt pevne uvedene akou technikou sa to bude razit? Alebo je volba techniky razenia vylucne na investorovi?
Ak to bude vylucne na investorovi, ma niekto blizsie informacie o tom aku techniku bude asi investor preferovat? Este by ma zaujimalo, pokial sa to bude razit TBM, ako sa vyuziju tie kvanta horniny vo forme “chipsov”, ako pisal magnus pri porovnani technologii, ze vyuzitie tejto horniny je znacne problematicke.
No tak to zabudni, je pravda ze v Ziline sa traduje, ze Stranik je sopka, ale je to lenludova povera takisto Mincol. Treba trosku viac davat pozor v skole
nieje mala fatra jadrove pohorie? ano je to tak! to moze vysvetlovat preco si niektory myslia ze su tam sopky… kedze granitoidy su tvz. hlbinne magmatity .. magma → sopka … avsak to je blbost lebo tieto sa vytvarali vo velkej hlbke a sopka je prejavom povrchoveho magmatizmu (vylevneho,efuzivneho) … nemam podrobnu geologicku mapu no z toho co mozem vidiet tak su tam este metamorfovane horniny (skor sosovky a zbytky nejakych vacsich telies ktorych vznik je asi spojeny s tymi granitoidmy) a nad nimi su vapence tak ako na vacsine uzemia SR … cakumprask tam netreba ocakavat ako uz povedal magnus ziadne vyrazne zrudnenie .. teda nic co by sa oplatilo tazit … praveze jadrove pohoria su velmi vhodnym miestom na razbu tunela aj ked to dost zavysi od konkretnej horniny a miesta … tu je to dost polamane …
Mne by najviac pasoval názov Malá Fatra. Zdôvodnil by som to tak, že už je tu určitá (i keď krátka ) tradícia- viď tunel Branisko (nie Behárovce), Bôrik (nie Svit),Horelica(nie Čadca) Sitina (nie Bratislava). Jediná výnimka je tunel Lúčivná, ale to snáď ani nie je plnohodnotný tunel ale ekokoridor. A ten tunel bude svojou dĺžkou výnimočný, že si snáď zaaslúži pomenovanie po celom pohorí, ktorého hlavný hrebeň podchádza, tak, ako Branisko. Z ponúknutých možností som zvoli Golešťan, nech má apoň jeden hlas.