O tom, aká bude technológia v tuneli, o tom nerozhoduje prezentácia, ale presná PD a v prípade PPP o nej rozhodne výhradne koncesionár, takže v podstate tieto diskusie, ktoré vediete, sú predčasné a zbytočné.
Inak keď už sa o tom bavíme a niektorí poukazujú na to, akú majú tunely drahú prevádzku je návrh správneho vetrania veľmi dôležitý. A tu myslím si že koncesionár zvolí systém vetrania taký ktorý zožerie čo najmenej elektriny za tých 30 rokov. Takže bude veľmi pekné porovnanie nákladov na tunel prevádzkovaný čtátom a súkromníkom ak niekedy zverejnia údaje.
Totiž ak spočítame čo všetko tvoria náklady na prevádzku tunela tak spotreba elektriny je dominantná. Problém tunelov je že sú takým “tunelom” aj iných činností ktoré by nemuseli zákonite ísť len do nákladov prevádzky tunela (velín a údržba - ak bude ISD po celej trase D môže slúžiť aj pre okolie), hasiči môžu mať obvod so širšou pôsobnosťou atd…
Tak Branisko má systém vetrania, žiaľ vhodný pre obe tunelové rúry, … tento systém čo tam je teraz, jednak nie je úplne dostatočný (cítiť tam preto trochu smrad) a jednak bol zbytočne drahý, lebo až sa bude raziť ďalšia tun. rúra, resp. montovať tam technológia, táto bude pomaly dožívať. Tieto technológie vydržia asi 20 rokov …
Takze koncesionar si to nadimenzuje tak, aby mu to v tom Visnovom vydrzalo akurat tych 30 rokov. Dufajme, ze po tych 30 rokoch sa tam povodna technologia bude dat vymenit za novu, na rovnakom principe, ze nebude treba riesit vetranie uplne inak. Podla mna, diera do stropu je asi jednorazovo drahsie riesenie ako ventilatory po celej dlzke, ale z dlhodobeho hladiska vyjde asi lacnejsie.
Nie. Ten príklad na ventiláciu k Branisku som dal ako reakciu stanag o tom, že podnikateľ investuje a stará sa lepšie, ako štát. Štát na vetracom systém prerobil asi 14 mil. SKK …
Ventilácia vo Višňovom vydrží 15 rokov, potom sa budú musieť jej hlavné časti vymeniť a pred uplytnutím koncesie opätovne znovu vymeniť. A to sa týka aj Ovčiarska.
No neviem, ale pre mňa to bude vždy tunel Višňové, tak ako je tomu pri tuneli Sitina a ten je tuším tiež krstený - sa mi zdá že má meno Františka a dal mu ho pán primátor BA, p. Ďurkovský.