D1 tunel Višňové

Možno ide o charakter okolitého terénu - pri Bôriku môže vrtuľník pristáť aj bez heliportu, ale pri Višňovom či Branisku je svahovitý terén

Jednoduchší terén → lacnejší heliport. K heliportu treba aj nejaký rozumný prístup… Skôr si myslím, že je to o cene.
Bodaj by ich nikdy nebolo treba.

podstatné ale je, že sa ide raziť, to ťa asi na tom štve najviac :smiley: :smiley: :smiley: :stuck_out_tongue:

No určite budú dve rúry.

Nechcem nejak rýpať, ale to sa vie už dávno.

Tak tu to máte, mam slabý net takž e preto som dlho to sem dával.
Vizualizácia Tunela - Višnové :

© NDS
Stiahnuté cca pred rokom zo stránky www.ulozto.sk.
uloz.to/3809376/0001.rar

Nooo, pekne video!

mne sa to videjko tiež páči, len to predbiehanie z prava v tunely to je teda sila :laughing:

Tiež ho musím pochváliť. Priblížilo mi to ako to má všetko vyzerať. Nejaké také video ktoré by ukazovalo Od Podhradia až po Višňové nieje? :smiley:

to video je pekné, len počujte, nemá byť náhodou Višňové vetrané prúdovými ventilátormi???

ano je pekne a aj bude to pekne a dufam ze sa to podari uzatvorit do konca maja

je v hre priečne aj pozdĺžne vetranie, ešte sa vraj robia nejaké prepočty.

To video robil jeden moj znamy, dnes uz je tusim profak na Zilinskej univerzite. Tymto inak zdravim kuka6969 :slight_smile:

Ako je to pri 2-rurovych tuneloch podobnej dlzky v zahranici? Podla akych faktorov sa voli technologia vetrania?

Pekne videjko. 200 MB je sice palka, ale je to pekne. K tomu vetraniu. Vo videu je povedane, ze sa bude odvetrvat celkovo na 3 miestach. Dalej tam bolo povedane ze stredne alebo nejake centralne odvetravanie bude 1700 m od Zapadneho portalu. 100 m sachta zvrchu az do tunela. By ma zaujimalo, ci je to taketo odvetravanie efektivne. Z obrazkov je zrejme, ze uz na portaloch sa bude odvetravat - 2 portaly, to su 2 miesta, a potom to jedno centralne - tych 1700 m od zapadneho portalu. Dokaze takato 3 bodova schema zabezpecit efektivne odvetranie tunela? Predsa len tunel ma 7,5 km. Od tej centralnej rury 1700 m od zapadneho portalu tam ostava este 5800m do vychodneho portalu.

Vetranio pri jednosmernej prevadzke pomaha aj tlak vzduchu, ktory vytvaraju kamiony. Presne naopak tomu je v Branisku a preto je tam casto smrad a stale spina.
Inak vyzera, ze to je prvy tunel na SK, kde bude vo vnutri klasicke navestove ZDZ.

Klasicke navestove ZDZ znamena co? To su tie ventilatory pod stropom po celej dlzke tunela? To by sa aj mne zdalo efektivnejsie na odvetranie, ako 1 sachta pri jednom konci tunela.

ZDZ - nie je to zvislé dopravné značenie

Aha, tak to je o inom :laughing:

Efektivita vetrania je snad vypocitana. A ked uz sa o tom bavime, kedze som z Handlovej, trochu o tom viem. V baniach je vetranie zabezpecovane vetracimi sachtami rozmiestnenymi po povrchu, pricom su vydusne a tie druhe neviem ako sa volaju, teraz ma to nenapadne, ale proste su take ktore tahaju a take ktore vtlacaju vzduch do a z tunelov. Pokial ma tunel sklon, tak zase funguje aj prirodzena ventilacia tahom vzduchu, ako napriklad v niektorych dlhych zeleznicnych tuneloch. Ale o vetranie sa nebojim, myslim ze to bude dobre vyriesene. Len uz nech zacnu nieco robit. :slight_smile: