D1 tunel Višňové

Hm, pri tej TBM metóde ma zaujali dve veci:
postup výstavby je rýchlejší v porovnaní s NRTM, pokiaľ nedochádza k nepredvídaným udalostiam. Ktovie aký môže byť ten rozdiel, či je to povedzme aj niekoľko mesiacov, alebo či ide skôr o týždne.
nerozumiem tomu, že po prechode stroja zostáva takmer hotový tunel na plný profil. Budú sa raziť dve tunelové rúry naraz(asi tá druhá s určitým oneskorením), takže aký plný profil môže vzniknúť?

Lubos, to slovné spojenie “plný profil” je trošku mätúce - podľa mňa sa tým myslel profil tunelovej rúry (vo význame prierez), to znamená, že vyrazenú chodbu už nie je potrebné postupne rozširovaťdo potrebného prierezu, ale že už ide o “hrubú stavbu” tunelového tubusu

co sa tyka TBM vs. NRTM velmi dobre posluzia tieto blogy:
marusic.blog.sme.sk/c/128746/Sto … yslom.html

marusic.blog.sme.sk/c/149251/Mis … tunel.html

pripadne marusic.blog.sme.sk/c/129228/Ako … rajte.html

v principe by to mali byt mesiace, ale stava sa ze sa stroj zasekne, zruti sa nadlozie a potom aj mesiac stoji…tusim aj prieskumna stolna visnoveho sa razila pomocou TBM :question:

na toto mas siahodlhu odpoved v tom blogu :wink:

Chalani vďaka za vysvetlenie a linky.

Podla fotografii ktore som videl sa prieskumna stolna razila pomocou TBM. I ked to bol len taky drobcek oproti tomu, co by tam muselo razit plny profil tunelovej rury.

A tu to mate:
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2198
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2200
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2856

Áno, podobá sa to na TBM, ktoré som videl v článkoch v tých vyššie uvedených odkazoch, akurát je to v menšom prevedení.
Keď už je reč o prieskumnej štôlni - ak sa dobre pamätám, tá štôlňa bola prebudovaná na únikovú, že? To znamená, že sa s ňou ráta ako s únikovou a nebude z nej urobená žiadna hlavná tunelová rúra a teda obidve hlavné rúry sa budú raziť mimo únikovej, osobitne?

No neviem presne, ale myslim ze je to tak zamyslane. Bolo by to aj rozumne a logicke pri takej dlzke tunela, aby sa ako unikova stolna nemusela vyuzivat druha rura.

pri dvojrurovych tuneloch musis mat samostatnu unikovu stolnu tak ci tak ak sa nepletem

Sitina ju nemá :bulb:

Ale tým som nechcel povedať, že pri tuneli Višňové ju netreba :wink: Naopak, myslím si, že pri dĺžke 7,5 km by bolo nebezpečné, aby sa v prípade nehody či dokonca požiaru muselo čakať, kým sa uzavrie a vyprázdni druhá rúra

ono sa to myslim menilo nejakou vyhlaskou EU a sitiny sa to este netykalo…opravte ma niekto kto sa v tom presne vyzna :smiley:

“Niekde v nejakej” diskuzii som sa dočítal, že tunel Višňové má nejaký vážny geologický problém ( čo by mohlo byť dovodom k váhaniu odštartovať tento projekt; zároveň sa može jednať o informašný šum). Mohol by to niekto potvrdiť alebo vyvrátiť resp. potvrdiť, že je to výlučne problém finančný v dnešnej dobe pochopiteľný?

mcmillan> geologicky problem… vzdy je to geologicky problem a ked to robia fuseri tak to moze byt aj vazny problem… vela sa tu hovorilo o vode ze vyschli studne a co ja viem co este .. ano to sa stava ale stavba je najzranitelnejsia pocas vystavby ak sa to uroby spravne a dobre voda sa vrati aspon z casti … ak ide o nejaku tektoniku tak sa to musi planovat tak aby to stavbe vyhovovalo … je tam uz prerazena pr.stola ta nema nejake existencne problemy takze nevidim problem … okrem financii a toho ze nikomu sa do toho nechce ..

Myslím, že je to len o chcení. Na geológií sme jednu hodinu trochu zabrdli do Fatry a pani Ing. nám priblížila aj geológiu tunela, a všetko je vraj pripravené na stavbu, problémom bola len už spomínaná voda, ale to v každom jadrovom pohorí a keď je tam ešte navyše vertikálne vrásnenie, jednoducho voda ľahšie voda steká dole, ale to sa vraj pri dnešnej technike a stavebnej technológií dá hravo zvládnuť. Veď aj v tuneli pod Le Manche narazil anglický tým na vodu a ta sa tlačila z oceánu, a to bol robený dokonalý prieskum, že je všetko nepriepustná hornina, no na určitých miestach boli v nej vertikálne závrty a oni na jeden narazili no a tieklo tam obrovské množstvo za sekundu a keď sa priráta tlak v tej hĺbke približne 3000-8000ton na meter štvorcový a tam to v poho zvládli, tu nemôže byť v našich podmienkach problém. Takže môj názor je jednoznačne o peniazoch a chcení sa do toho pustiť a keďže Hochtief chuť má a skúsenosti tiež, ide už len o peniaze.

tak tak kazda vlada sa len vyhyba tomuto useku ale ja ich aj chapem lebo za tie peniaze co vrazia do tunela maju postavenych pre nich trapnych 8km dialnice ale ked ich pouziju napr na R1 tak kolko maju kilometrov postavenych???mozno aj 50km a to uz je rozdiel to je cislo co?! no a cim viac kilometrov postavenych tych viac volicov ma ta ktora vlada nie???alebo sa mylim???

No keby šlo už len o voličov, tak po výstavbe tunela by ich mali myslím dosť :slight_smile: Alebo ten si šetria na hlasy pre Ďalšie volebné obdobie :slight_smile:

To s tou geologiou je zaujimave citanie. Presne ste to vystihli chlapi, je to o chceni a o peniazoch. Dnes sa vo svete robia ovela zlozitejsie a obrovskejsie projekty a su perfektne zvladnutelne, takze nejaky 7 km tunel v naosm pohori, ktore geologicky uz nie je aktivne, v prostredi kde nehrozia zemetrasenia ci erupcie, by nemal byt taky problem.

Technicka :slight_smile:

Zemetrasenia na SK nieze nehrozia, ale sa deju - tektonicky vyvoj sa nezastavil :exclamation: Na SK uz bolo zaznamenanych vyse 650 zemetraseni.

Morfologia Slovenska v alpinskej retazi Karpat je z geologickeho pohladu tektonicky mlada a aktivna. Taka podunajska panva klesa rocne zhruba o milimeter. Rovnako vela stupaju Tatry aj Fatry.

Vzhladom na to, ze posledne velke zemetrasenie bolo v r.1906 (magnitudo 5.6), tak napriec verejnostou prevlada laicky nazor o geologickej neaktivite Karpat.

To zemetrasenie vtedy narobilo trhliny dlhe cca 40m - to by sa vodicom vo Visnovom urcite nepacilo, keby padli autom do trhliny :wink:

Koniec geologickeho okienka :slight_smile:

Tak aktivita je tu stále ale to všade vo svete, a napríklad Fatra (Martinské Hole) sú momentálne najrýchlejšie rastúcim pohorím na Slovensku, momentálne idú 3-5cm za rok. Ale pýtal som sa Ing. našej, a na tunel to nemá žiadny vplyv, s tým sa ráta pri každom tunely, a ďalší vplyv pri tomto sú obrovské tlaky horniny, ktoré sadajú na tunel a to spôsobuje, že sa skoro vôbec nepohne

Tym “geologicky uz nie je aktivne” som myslel markantne. Samozrejme cely svet je geologicky aktivny, akurat u nas su tie prejavy natolko zanedbatelne, ze oproti inym oblastiam sveta tu mame lahodne podmienky. To som chcel poznamenat.