D1 tunel Višňové

No ja neviem, ci je prakticke. Ale keby nedajboze sa stal nejaky problem, mas hned info, ze treba utekat do unikovej chodby…
Otazka tu stoji, ci to neboli zbytocne peniaze, alebo sa len skusali technologie, kto vie.

Tak Rakusko - tam su hlavne stare tunely a do novych radio nie je zachranca, ale ucinny vystrazny a informacny system priamo v tuneli a dalej aj zahranne rury atd. :arrow_right: takeho sa nedozijeme, aby sa stavali tunely na 3+3 a kazda rura by mala jednu zachranu a este aj medzi nimi by bola tretia spolocna. :wink:

Bolo by zaujimave , kolko tunelov by sme dokazali postavit pri variante 3 + 3 (myslim financne tunely) :wink:

Napriklad Branisko na 3+3 by SR stavala z hladiska financneho 1 rok pri rozpocte 15 mld. SKK a samozrejme useky pred a za tunelom v dlzke aspon 2,5 km. :wink:

Áno, je to ten systém, pokiaľ máš na prispôsobené autorádio (myslím, že od roku 2000 ?? už všetky, resp. väčšina autorádií). Ja som to napr. zažil, keď bol v tuneli smog, vbehol som do tunela, na rádiu naskočillo tuším “TUNNEL CAUTION” alebo niečo také a hlásili, čo sa deje. Určite dobrá vec.

Link na tento systém bohužiaľ nemám :sunglasses:

Sergej,

to radio moze byt dobra vec - ale hlavne v Rakusku su stare tunely atd. a je to dobra vec pre tych motoristov ktori su este pred tunelom - ti, co su uz v nom tak ti maju moznost ako 1. vidiet info system priamo v tuneli, radio je az 2. moznost aj z hladiska prenosu info atd. :wink:

Termín výstavby sa bliži:http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3022. Snáď to nie je planý poplach.

Z clanku - “Očakávame, že do konca tohto roku zvládneme aj to výberové konanie, všetky prípravné práce tak, aby sme mohli začať budovať. A štyri roky, myslím si, že sú aj pre stavbárov dostatočný čas na to, aby aj tento projekt sa urobil. Zvlášť, keď už sme vo vysokom štádiu prípravy.”

Takze termin vystavby sa blizi len z hladiska ze pripravne prace trvaju v priemere 5 rokov na tomto useku a 4 roky sa bude stavat. To je spolu 9 rokov, … ale uz sa nikde nepise ze 10 rokov sa realizacia tohoto useku odkladala.

Neviem, ci som nieco prehliadol, ale nema byt tunel sucastou PPP?

Co za sutaz to teda vyhlasili? Som uz ja uplne mimo?? :slight_smile:

To je predpokladam uz ohladom PPP - aj to ma byt do konca roka po volbach.

Analyzujem jednotlive vety a realitu - ale aby som este aj riesil ci tie vety reaguju na to na co maju - tak to je na mna vela. :laughing:

Územné rozhodnutie je na všetky časti úseku /aj Turany-Hubová/, podľa tlačovej agentúry už vyhláseniu tendra nebráni žiadna administratívna prekážka, termín vyhlásenia súťaže je najneskôr začiatok mája.

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3459

Na konci augusta zrejme budeme diskutovať o ponukách koncesionárov a stavebných spoločností.

ceskedalnice.cz/net/forum.as … 99ivec1022

Na tejto linke sa píše toto:

To je pravda alebo si niekto mýli informácie???

tato info je taky mackopes … pri razbe sa napichla nejaka voda ale nezda sa mi ze by to bolo take zle … zle je to iba pre razbu .. ale pre tunela ko taky alebo ten zasobnik to nieje az take … je pravda ze sa (to tu aj bolo niekde napisane) z niekolkych studni vytratila voda .. ale po tom ako sa tunel obali do vodotesneho plasta sa tam ta voda moze znovu objavit .. ale zeby sa koli tomu mal zasypat tunel .. to asi nie .. ani by to nepomohlo mozno .. ale ja niesom odbornik

Problémy s vodou boli, ale až takéto vážne, aby sa musela prieskumná štôlňa zasypávať, tak to zase nie.

Zasypávala sa preto na konci, aby do nej nikdo nespadol.

Tu nie je iná možná trasa, jednoducho sú tu takéto horšie stavebné podmienky, ale zapamätajte si raz na tomto fóre, že: “postaviť sa dá kdekoľvek čokoľvek”, tým myslím, že diaľnica/tunel sa dá postaviť v akýchkoľvek prístupných strojom geologických podmienok.

Zastávam podobný názor, len som chcel aby mi to niekto potvrdil… V éteri sa šíri mnoho informácií, ktoré sú často veľmi zkreslené, ako tá, čo som citoval…

Trocha osobnej úvahy: štolňa teraz posobí v podstate ako kanál ktorý odvádza podzemnú vodu nielen do nižšie položených častí,. Voda presakuje pretože steny štolne ju nezadržia. Pokiaľ sa ale steny spevnia tak aby neprepúšťali, problém s vodou by mal odpadnúť, alebo???

Ja nie som geológ, takže by sa len veľmi nerád púšťal do takýchto diskusií. :laughing:

Mezi primarním ostěním a sekundárním ostěním je foliová izolace s dvojtýmy sváry spojů, která je odolná proti tlakové vodě i průsakům, přes tu nic neproteče. :sunglasses:

Ano, ale práve aj toto môže spôsobovať problémy, keď neexistuje žiadna cesta pre vodu, ani to nie je vždy správne riešenie. Ale to je len taká moja úvaha, … nie som geológ.

Docela by ma zaujímalo, ako ďaleko pokročila v tomto prípade príprava na výstavbu cez PPP. Pokiaľ je niekde na trase budúcej D1 veľmi hustá doprava, tak je to práve tu a v PB… takže už teraz je pre začiatok výstavby neskoro. Po voľbách to vypadá na vládu, ktorá bude chcieť investovať najmä na sever (no netreba zabúdať aj na juh), predpokladám aj vysoký tok peňazí z eurofondov… No dúfajme, že sa blýska na ešte lepšie časy v tomto obore…

moj osobny tip je, ze ak sa nahodou dostane do vlady aj SNS, ktora uz avizovala logicky silnu podporu severnej trasy a ak ciste nahodou bude ministrom prof mikolaj (sns avizovala zaujem o dopravu a vnutro), tak sa zrejme upusti od PPP. a mozno bude aj mala nadej, ze bude tunel korbelka …