D1 tunel Višňové

Ja som teraz niekde čítal, že ČR má dlh v pomere k HDP do 25% aj s týmto rokom.

ČR má nižší štátny dlh, má len výraznejšie tempo rastu než my a to môže spôsobiť problémy o 5-10 rokov, keď bude treba niektoré dlhy začať splácať. Na tomto skrachoval aj celý koncern DAEWOO. :laughing:

ako vravim, cesi nas uz dobehli .. maju ~ 40% hdp

csob.cz/data/ft/bulletin/BC_0501.pdf

Doporučujem vám to. :sunglasses:

tunel visvone bude 1rura! + dva dlhe mosty (jeden 1/2 profil a druhy plny profil) za cenu asi 500mil.SKK!

random si si isty ? lebo v materialy o visnovom sa explicitne spominaju dve rury.

inak ked uz su zname plus minus pomery (prieskumna stolna) a je tam tendencia problemov s vodou, preco sa unikovy/technicky tunel hned nenavrhne tak ze by sa cez zen zvadzala voda ? nebolo by to lacnejsie riesenie ako perfektna hydroizolacia, ktora sa aj tak casom poserie ?

random,

bude, nebude … tu bude PPP v konečnom dôsledku zrejme a tam už nezistíš, aká bude cena. :laughing:

Tunel Višňové bude nákladnou stavbou, ktorá sa však musí postaviť bez ohľadu na jej cenu, a preto sa pristupuje k PPP na celom problematickom-drahom úseku od ZA po RK. :sunglasses:

Caesar,

znovu nie si presný. PPP sa zatiaľ uplatní len na skúšku ale medzi ZA a MT, nie až po RK, to je len plán a takisto je jasné, že štát to tam stavať nebude, ale PPP na celom úseku ZA-RK ešte nie je isté. :laughing:

Tento usek, kde je tento tunel uz mal davno existovat. Vlada ho ignorovala kvoli cene, vysledkom vsak je to, ze cena sa zvysila medzicasom a tunel je potrebne stavat.

Cena bude vysoka, s PPP este vyssia, ale s PPP sa bude stavat efektivne a stat z kratkodobeho hladiska usetri na stavebnych nakladoch a z dlhodobeho hladiska na nakladoch za prevadzku. :wink:

Naklady na prevadzku stat podla mna neusetri. Prevadzkovatel cesty si ich zahrnie do ceny. Ak by to neurobil, preco by sa do PPP pustal?

Nevedko … ale urobi to efektivnejsie ako stat … pretoze to co usetri ma do kapsy :slight_smile: … znizi sa teda cena pri garantovanej kvalite servisu podla zmluvy - SLA (service level agreement). S takou ponukou moze ist aj do tendra a aj pojde, ak bude v tendri realna konkurencia :slight_smile:

Nevedko,

zaklad PPP je efektivita, rychlost, presnost a spolahlivost.

Videl si niekedy ako sa stara vas stat o tunel Branisko, nejake materialy, spravy, hodnotenia a analyzy? Teraz som priamy a konkretny, aby to nebolo stale o nejakom F, D, GB, …

Stat je neefektivny:

1. Udrzba je vykonavana nedostatocne a potom su vzdy potrebne vacsie naklady a hrozia rozne rizika kvoli tomu.

2. Udrzba sa riesi podla nejakeho harmonogramu ale je na to malo ludi, takze harmonogram sa splni, ale nie za 5 dni, ale za 9 dni. To nie je efektivne, pretoze danym usekom neprechadzaju auta a peniaze utekaju prec.

3. Stat je stat - zadava pracu inym firmam v dnesnej dobe. Stat nedokaze postavit cestu - nema na to stroje. A firma ma zisk 10-15%. A toto pri PPP uz nie je, tam sa praca proste spravi.

Toto je cely rad opatreni, ktore PPP riesi komplexne narozdiel od statu a tym stat dostane ovela lepsie sluzby a usetri pri tychto sluzbach, nez by ich robil on sam a PPP zarobi tiez. To je normalne, ale ovela viac na tom prvom faktore - vystavba, … udrzba uz je pre PPP len nieco ako naviac sluzba, aby PPP bolo skutocne zaujimave. :wink:

Info o tuneli na stránke NDS

ndsas.sk/index/index.php?ids … 98&lang=sk

Rok začatia výstavby: 2007, hrôza.

A stále sa píše len o jednej rúre…

Lepšie si to prečítaj, na konci predposledného odstavca sa píše niečo iné… Višňové sa na 1 rúru stavať nebude :slight_smile:

Rok 2007 ako začiatok výstavby - na stránke NDS sa síce vedia veľmi zábavne hrať s rokmi, v tomto prípade však už dúfam, že sa termín dodrží… Je január 2006, tender na pilotný projekt PPP ešte vypísaný nebol. Bude trvať cca 3 masiace ďalší cca 1/2 roka výberové konanie - v optimistickom prípade (závisí od ďalšej vlády) sa začne stavať najskôr koncom 2006, skôr však zač. 2007. Tunel sa bude raziť NRTM - čiže bol by som asi optimista, keby som predpokladal rok otvorenia tohto úseku v r 2010 - skôr tipujem 2011. Veľa bude závisieť od podmienok tendra :stuck_out_tongue:

Aha, jasné, nevšimol som si… Ale mohli to aj lepšie napísať, nemuseli na začiatku spomínať, že sa bude stavať len jedna :slight_smile:

Chcem sa opýtať na to rozhlasové zariadenie, čo bude vo výbave tunela. Bude to niečo podobné ako v niektorých tuneloch napr. v Rakúsku, kde pri zhoršení podmienok v tuneli bude vypnuté vysielanie rozhlasových staníc a na ich frekvenciách spustené varovné “tunelové” vysielanie z centrály o podmienkach v ňom?

Tunel Višňové sa nebude stavat na jednu ruru - to ani nie je v zdravej hlave myslitelne. :wink:

Sergej - to s tym rakuskym systemom - mozes dat nejaku linku?

Ono standardne funguje aj pod braniskom v tuneli vysielanie Slovenskeho rozhlasu, len neviem, ci este stale :bulb:

Ale inak - je toto prakticky system? Ja napriklad pocuvam v tuneloch zasadne CD/mp3/… a nie radio alebo je to ten system ze v pripade dopravneho vysielania sa to same “prehodi” :question: