Ja som teraz niekde čítal, že ČR má dlh v pomere k HDP do 25% aj s týmto rokom.
ČR má nižší štátny dlh, má len výraznejšie tempo rastu než my a to môže spôsobiť problémy o 5-10 rokov, keď bude treba niektoré dlhy začať splácať. Na tomto skrachoval aj celý koncern DAEWOO.
random si si isty ? lebo v materialy o visnovom sa explicitne spominaju dve rury.
inak ked uz su zname plus minus pomery (prieskumna stolna) a je tam tendencia problemov s vodou, preco sa unikovy/technicky tunel hned nenavrhne tak ze by sa cez zen zvadzala voda ? nebolo by to lacnejsie riesenie ako perfektna hydroizolacia, ktora sa aj tak casom poserie ?
Tunel Višňové bude nákladnou stavbou, ktorá sa však musí postaviť bez ohľadu na jej cenu, a preto sa pristupuje k PPP na celom problematickom-drahom úseku od ZA po RK.
znovu nie si presný. PPP sa zatiaľ uplatní len na skúšku ale medzi ZA a MT, nie až po RK, to je len plán a takisto je jasné, že štát to tam stavať nebude, ale PPP na celom úseku ZA-RK ešte nie je isté.
Tento usek, kde je tento tunel uz mal davno existovat. Vlada ho ignorovala kvoli cene, vysledkom vsak je to, ze cena sa zvysila medzicasom a tunel je potrebne stavat.
Cena bude vysoka, s PPP este vyssia, ale s PPP sa bude stavat efektivne a stat z kratkodobeho hladiska usetri na stavebnych nakladoch a z dlhodobeho hladiska na nakladoch za prevadzku.
Nevedko … ale urobi to efektivnejsie ako stat … pretoze to co usetri ma do kapsy … znizi sa teda cena pri garantovanej kvalite servisu podla zmluvy - SLA (service level agreement). S takou ponukou moze ist aj do tendra a aj pojde, ak bude v tendri realna konkurencia
zaklad PPP je efektivita, rychlost, presnost a spolahlivost.
Videl si niekedy ako sa stara vas stat o tunel Branisko, nejake materialy, spravy, hodnotenia a analyzy? Teraz som priamy a konkretny, aby to nebolo stale o nejakom F, D, GB, …
Stat je neefektivny:
Udrzba je vykonavana nedostatocne a potom su vzdy potrebne vacsie naklady a hrozia rozne rizika kvoli tomu.
Udrzba sa riesi podla nejakeho harmonogramu ale je na to malo ludi, takze harmonogram sa splni, ale nie za 5 dni, ale za 9 dni. To nie je efektivne, pretoze danym usekom neprechadzaju auta a peniaze utekaju prec.
Stat je stat - zadava pracu inym firmam v dnesnej dobe. Stat nedokaze postavit cestu - nema na to stroje. A firma ma zisk 10-15%. A toto pri PPP uz nie je, tam sa praca proste spravi.
…
Toto je cely rad opatreni, ktore PPP riesi komplexne narozdiel od statu a tym stat dostane ovela lepsie sluzby a usetri pri tychto sluzbach, nez by ich robil on sam a PPP zarobi tiez. To je normalne, ale ovela viac na tom prvom faktore - vystavba, … udrzba uz je pre PPP len nieco ako naviac sluzba, aby PPP bolo skutocne zaujimave.
Lepšie si to prečítaj, na konci predposledného odstavca sa píše niečo iné… Višňové sa na 1 rúru stavať nebude
Rok 2007 ako začiatok výstavby - na stránke NDS sa síce vedia veľmi zábavne hrať s rokmi, v tomto prípade však už dúfam, že sa termín dodrží… Je január 2006, tender na pilotný projekt PPP ešte vypísaný nebol. Bude trvať cca 3 masiace ďalší cca 1/2 roka výberové konanie - v optimistickom prípade (závisí od ďalšej vlády) sa začne stavať najskôr koncom 2006, skôr však zač. 2007. Tunel sa bude raziť NRTM - čiže bol by som asi optimista, keby som predpokladal rok otvorenia tohto úseku v r 2010 - skôr tipujem 2011. Veľa bude závisieť od podmienok tendra
Aha, jasné, nevšimol som si… Ale mohli to aj lepšie napísať, nemuseli na začiatku spomínať, že sa bude stavať len jedna
Chcem sa opýtať na to rozhlasové zariadenie, čo bude vo výbave tunela. Bude to niečo podobné ako v niektorých tuneloch napr. v Rakúsku, kde pri zhoršení podmienok v tuneli bude vypnuté vysielanie rozhlasových staníc a na ich frekvenciách spustené varovné “tunelové” vysielanie z centrály o podmienkach v ňom?
Ale inak - je toto prakticky system? Ja napriklad pocuvam v tuneloch zasadne CD/mp3/… a nie radio alebo je to ten system ze v pripade dopravneho vysielania sa to same “prehodi”