D1 tunel Ovčiarsko

Ja predpokladám, že tento tunel (bude sa stavať, spolu s Višňovým i tunelom Žilina - o ňom prakticky nič neviem. Tuším len to, že sa jedná o hĺbený tunel a ani presne neviem, v ktorom mieste sa bude nachádzať) otvoria až spolu s tunelom Višňové a zároveň s úsekmi HP-LL-Višňové.

Áno, od r. 1993, keď sme sa rozdelili, sme mohli mať diaľnice zo zlata a zdobené diamantami.

vsak hej jedno je chyba dzurinda nemal prestat stavat dialnice v r1998 skoda ze konzervoval najradsej by som ho ja zakonzervoval , i ked viem ze sme boli tych rokoch natom zle ako stat ale dalo sa vsetko vzdy sa da najst riesenie skoda

Tiež si myslím, že zakonzervovanie diaľnic okolo r. 1999 bola obrovská chyba a veľké zdržanie v postupe výstavby diaľnice do Košíc.

No neviem, o tom, že by malo byť Ovčiarsko hĺbený tunel počujem prvý krát. A toto highways.sk/tunnels/Ovciarsko.html má od hĺbeného tunela ďaleko…

Otvárať sa s Višňovým nemusí, HP-LL je samostatne použíteľný úsek (aj keď samostatne toho veľa nevyrieši).

To že sa asi jedná o hĺbený tunel patrilo tunelu Žilina, že by sa nachádzal niekde už pri LL?

A úsek HP-LL by sa mohol dať do užívania skôr ako tunel Višňové, to je pravda, no samozrejme s tým, že sa bude jazdiť cez ZA. Je to zvládnuteľné?

usek HP - LL je mozne dat do uzivania skor, kedze ovciarsko a potencionalny tunel zilina (ktory ale zrejme nebude, kvoli setreniu) su kratsie. ale moc tomu nechcem verit, ze to bude pred volbami 2010..

Sorry, nevšimol som si. Ale ja mám pocit, že ani tento nie je hĺbený, mal by sa raziť klasicky NRTM. Niekde na tých tlačovkách resp. rozhovoroch s ministrom sa hovorilo o 3 tuneloch, takže by mal byť stále v plánoch.

A áno, je pri LL, viď highways.sk/highways/HrPodhr … Lucka.html

Tunel Zilina bude klasicky razeny, ved nadlozie je vyse 60 m. Z neho sa vyjde rovno na estakadu Lietavska Lucka, ktora konci na MUK LL :slight_smile:

K tunelom Ovčiarsko a Žilina: Kedy je plán začať s razením? Približne vtedy ako Višňové, t.j. jar 2008?
A odovdanie tých prvých dvoch tunelov do prevádzky je teda r. 2010? Aspoň podľa Ficovho plánu?

Mám takový dojem, že tunely Ovčiarsko a Žilina se odkládají tak, že budou zprovozněny až s Višňovým nebo i ještě později (jako tunel na obchvatu Prešova).

Nie, podľa Ficovho plánu 2012…

Tunel na obchvate PO … hlavne nie je rozhodnuté, ktorý z troch variantov. Tunelov, takých dlhších sa na SVK do r. 2010 nedočkáme.

Fico aj Vážny už deklarovali, že do 2010 bude D1 bez tunelov, čiže v preklade : z vysoka kašlú a pravdepodobne aj budú kašľať na tunely. . . veď ani sa im nedivím sú to požierači peňazí a ako je u nás pravidlo pekne sa počas stavby predražia…

kto? tunely alebo Fico a Vážny? :laughing:

Čo znamena ta prelomena dnova doska v priekumnej stôlne?
Je to zavazny problem alebo bezna vec ?

To by aj mňa zaujímalo. Ale predpokladám, že to nie je závažný problém a že vôbec prieskumná štôlňa nie je tak spevnená. No som zvedavý, čo nám niekto zainteresovaný na to odpovie.

Prelomena doska znamená, že dochádza k uzatváraniu výrubu, k tzv. konvergencii. Toto sa deje v kazdom materialy, ked do neho spravite otvor. Zmena napatosti produkuje vznik deformácii a snahu otvor uzavriet. Pri podzemnych stavbach je to samozrejme neziaduci jav a znamena tolko, ze vystuz tunela v jeho dolnej casti bola nedostatocna na to, aby deformacie zastavila, pripadne ze tam vystuz (protiklenba) chyba alebo je chybne spravena.
Stolna Ovciarsko je vystuzena celkom dost, vzhladom na to, ze bolo uvazovane, ze bude sluzit ako unikova chodba, kedze povodne sa mala stavat len jedna tunelova rura. Ked si spomeniem, ake boli problemy pocas razenia stolne som dost milo prekvapeny, ze tie deformacie po 10 rokoch boli tak male, radovo do niekolko dm.

S tym som ratal, ze samozrejme su tam tlaky, ale zhruba som pocital s tym, ze ta vystuz je v prieskumnej stolni slabsia. Takze kto vie, uvidime, ako to dopadne.