“Vystrojovanie” ~= uvedenie tunela do definitívnej podoby, osadenie technológií a ich skúšky, malovanie čistenie atd…
Po vyražení tunelu se buduje 2. ostění (zvané sekundární či definitivní), pak zejm. osvětlení, vzduchotechnika, vozovka, zabezpečovací zařízení a nakonec se dělá dopr. značení a zkoušky. To je dohromady zpravidla časově náročnější než vlastní ražba.
a urcite aj drahsie. je to (zrejme) podobne ako aj pri vystavbe obycajneho domu, kde hruba stavba je obycajne max 30-40% … podobne to bude zrejme aj pri tuneloch
Stav z 27.06.2007 - z vychodnej strany prerazenych 155 m juzna (prava - stanicenie je od L. Mikulasa smerom na Poprad) tunelova rura, 160 m severna tunelova rura (lava). Zo zapadnej stany prave zacina subdodavatelsky razit lava tunelova rura (prave robia prvych 3 m).
A kto je ten subdodavatel, kto razi od zapadnej strany? Je nejaky plan, kedy ma byt tunel prerazeny?
Tusim to tu uz raz bolo, ale zaktualizovali odvtedy fotky
tubau.sk/es_photos.php?idp=327&type=8
Aj mňa by zaujímal ten termín prerazenia, aspoň približný, naplánovaný. Poviem pravdu, trošku som prekvapený, že je prerazených len okolo 160m, čakal som viac, že od marca prerazia. No pokiaľ sa nebude posúvať termín otvorenia, tuším okolo leta 2008, tak je všetko OK
Termin otvorenia je april 2009, takze tunel ma este casu dost. Doteraz sa razilo len z vychodnej strany, odteraz to pojde 2 x tak rychlo
Vtedy otvoria aj samotnú diaľnicu po Poprad, t.j. 1.úsek M-J., je to tak? Tento úsek s tunelom Bôrik otvoria teda ako posledný z tých troch na diaľnici M-J?
Ano, tento usek sa stavia ako posledny kvoli dlhym tahaniciam s tendrom. Termin dokoncenia 2. a 3. useku je leto 2008. Problemom vsak je, ze MUK Poprad sa nachadza v ramci 1. useku, takze neviem, ci sa 2. a 3. usek neotvori az spolu s 1.
plus netreba zabudat, ze s dostabou III useku na plny profil, sa tiez zacalo neskor.. a pri slovenskom pravidle, ze peniazu zvyknu byt problem, by som tipoval, ze jar leto 2009 sa bude otvarat cely usek naraz
s tou dostavbou sa uz zacalo??? Co som zmeskal?
vid tunak …
Ale ved to viem, ze sa chce, ale neviem o tom, zeby sa uz zacalo stavat
Pozri sem: dialnice.info/viewtopic.php? … =475#46488
stale nevidim nikde informaciu, ze sa stavia III usek inak ako v polprofile, teda ze sa zacal realizovat druhy dvojpruh.
nazdar vedel by sa vyjadrit niekto kompetentny kolko je uz z tunela prerazene?
tato informacia by zaujimala asi vsetkych
Z vychodnej strany je vyrazenych 230 m, zo zapadnej iba 15 m
Nie je to veľa, asi za to môže zloženie horniny alebo pravdepodobne sa stále nerazia obe rúry z oboch strán, no apríl 2009 je ešte dosť daľeko. Snáď čoskoro začnú raziť tunel naplno, t.j. z obidvoch portálov naraz.