D1 Svinia - Prešov západ

asi tak. Svinia-PO je dnes uz spravne robit 2x2 pruhy. npr. usek Vazec-Mengusovce -2x2 pruhy- zacali robit v case ked boli zname intenzity z roku 1995, vtedy tam jazdilo denne 6-7.000 aut.

Úsek se staví také proto, že na něj přispěla EIB.

o tom myslim, ze nikto nepochybuje. taktiez ani o vystavbe juhozapadneho obchvatu presova vratane tunela v plnom profile, ako aj usek fricovce - svinia.

aj ked na slovensku je mozne vsetko :unamused: ja len dufam, ze niekeho nenapadne juhuzapadny obchvat presova stavat v polovicnom profile …

prave tam by som si bol menej isty…kolko % premavky pojde do mesta a kolko ho chce obist.

ja mysim, ze tam by mal byt aj tak plny profil. tunel je tusim ak si dobre pamatam 1500 az 2000 m. ano je to dost, ale treba mysliet vyhladovo. a myslim, ze tunak by tie intenzity aj boli

2-rúrový tunel sa zatiaľ staval len v BA (ešte sa stavia) a tak súdim, že v PO sa začne len na jednu rúru … tak ako Branisko, Horelica atď. (plán pre sev. obchvat NR). Výhľadovosť to je niečo, čo v SR neplatí, tu sa stavia zásadne (!) až keď už je neskoro. :bulb:

ja som optimista a po tom ako sa rozhodli stavat v plnom profile borik, tak dufam, ze sa budu skor stavat plnoprofilove tunely :wink:

aj ked borik ma len 1 km .. tento by mal 2km ..

ja tu ma poznacene 2 520 m - ale mozno e to iny variant

Ale aj tak sa treba prispôsobiť slovenským stavebno-ekonomickým podmienkam a jednoducho kdekoľvek od PP do PO alebo od ZV po KE nemá dnes význam stavať plný profil, pretože dnes tam na to nie sú intenzity.

Dy. prial by som Ti aby si isiel niekedy od Spisskeho stvrtka az do PP v spicke, potom by si vedel, ze od PP do PO ma zmysel stavat plny profil.
Pozri aj statistiky umrti…

Už toľko ľudí mi praje toľko dobrého po tomto mojom výroku, že keby sa to malo splniť, tak už tu nie som. :laughing:

Ale aj tak tvrdím, že 1/2 profil tu stačí. Sú aj horšie úseky na D1 a R1, ktoré dnes nestoja a je prioritné, aby stáli. A než stavať plný profil na týchto úsekoch medzi PP a PO, tak to radšej 1/2 profil tu a 1/2 profil na R2.

Rozpočet 20-25 mld. SKK na diaľnice nepustí. :laughing:

Dy, v spomínanom príspevku si hovoril o tom, že na plny profil nie je intenzita. Ja tvrdím, že intenzita na plný profil medzi LE a PP je.
Čo sa týka peňazí, chápem, že sú obmedzené, ale aj tu Ti budem oponovať, radšej polprofil D1 a polprofil R1, nie R2. R2 bude chvíľu (po dostavaní obchvatov postačovať. :laughing:

Ludo,

odporucam toto:

ssc.sk/custom/showpicture.ph … ta_big.gif

udaje su z roku 2000, tie cisla su zle citatelne, ale na plnom profile obchvatu Siroke bola intenzita 3.949 v/24 h, oproti cca 7.000 na okolitych usekoch.

Aby na dialnici jazdilo min. 10.000 aut za den je potrebne mat uz viac ako 10.000 intenzitu, pretoze 1/4 az 1/3 premavky nebude vyuzivat dialnicu. soda ze este nie su podrobne vysledky scitania.

Lubo, sorry za preklep a komolenie mena. :blush:

Nie je tam intenzita z hľadiska toho, že sú aj horšie úseky z hľadiska intenzít, či zlej cestnej siete (juh SR ma oveľa horšiu cestnú sieť ako severná trasa) a teda z hľadiska stavebn-ekonomického v SR jednoducho medzi PP a PO nie je dôvod stavať plný profil a v tomto podporujem vládu, že tam zatiaľ bude stačiť 1/2 profil, teda tam, kde sa plánuje aj za účasti PPP 1/2 profil stavať.

Neviem, prečo sa snažíš prekrúcať moje príspevky.

A nepíš o 1/2 D1 a 1/2 R1, pretože zase až tak málo peňazí SR nemá a myslím si, že si porovnal neporovnateľné.

To devil & dy:
Som z VT a zijem v BA, mam skolopovinne dieta a tak som nuteny presuvat sa v spicke - v piatok poobede, nedela poobede. V zaujme skratenia casu cestovania sa podla okolnosti snazim vyuzivat trasu severnu aj juznu. Priepustnost juznej hlavnej cesty ZV-KE (siroka cesta, kde sa da jazdit 140, ked je viac aut daju sa bezpecne predbiehat) je ovela vacsia ako cesty prvej triedy PP-LE (uzsia cesta kde sa da jazdit 120, avsak moznosti na predbiehanie o polovicu menej). Juzna trasa zatial stale, co sa tyka casu vitazi. Je totiz rozdiel, ak sa na ceste prvej triedy da predbiehat (juh) a ked sa neda predbiehat (sever). A take kolony ako su na severe som este na juhu nezazil. Ak by som mal byt sebec, mne postavte bud R1, budem este rychlejsi, alebo komplet D1. R2 staci a este tri roky bude stacit taka aka je.

O juznej cestnej sieti neviem, vyuzivam len juzny hlavny tah BA-KE, ktorý je ale reálne daleko priepustnejsi ako severny hlavny tah PP-PO.

Co som prekrútil? Hovoril som o tom, ako vidím situáciu ja. Podľa mňa je vyhodnejšie v kritickom úseku PP-LE postavit D1 na pol, mozno aj plny profil a na polprofil stavat R1 NR- hr benadik, ako stavat polprofil R2. Ty by si radsej na PP-LE aj R2 postavil polprofil.

:laughing:

inak podla tohoto to vyzera, ze NDS stavia predsa len povodny variant, bez akychkolvek zmien.

no uvidime ako to dopadne

[Kvôli diaľnici chcú 10 miliónov odškodného)

ako by to dopadlo… nijako, dialnica sa postavi a hotovo. keby sa malo kazdmu jednemu cloveku ustupovat pri stavbe dialnic a ciest a preklesovat plany, ako by to tu vyzeralo…

Predpokladajme, že by sa im vyhovelo. Potom by sa prekreslili plány. V novom pripomienkovom konaní sa ozve židovská obec, že ten židovský cintorín ktorý by sa musel kvoli presunu o 150 metrov presunúť, presunúť nechcú. Predpokladajme, že by sa aj im vyhovelo. Prekreslili by sa plány. V novom pripomienkovom konaní sa ozvú ochranári, že nesúhlasia, lebo sa vyrúbe o 25 stromov viac ako v pôvodnom pláne v roku 2005. Aj im by sa vyhovelo. Zasa by sa prekresľovali plány. Nato (už sme v roku 2011) sa spíše petícia (znova tých 240 ľudí) že im nevyhovuje preplnený nehodový úsek predmetnej cesty prvej triedy, nech s tým už konečne niečo NDS urobí. A tak dále, a tak dále…

Toto vzniká v krčmách pri pivových rečiach:

Varianta č. 1 - príde človek a začne rozprávať, aké je potrebné postaviť diaľnicu a že to treba podporiť, lebo veď v Bratislave, Trnave diaľnica je a ako sa tam majú dobre. A celá obec ho podporí v jeho názore a budú žiadať urýchlenú výstavbu diaľnice.

Varianta č. 2 - príde človek a začne rozprávať, že ako tá diaľnica škodí regiónu, ŽP, zdraviu, že vzniká rakovina, hluk, prach, autonehody (pády z estakády) a že v takej Žiline diaľnica ešte nie je a aj KIA ju žiadala ako základnú podmienku a aj keď ju nemá, tak vyrába (čo však súvisí s úpravou dopravy a obmedzenie pre obyvateľov na celej chýbajúcej trase, aby sa uprednostil tranzit) a že tá NDS, a.s. a j MDPT chcú našej obci len zle a tak treba niečo robiť (zmena trasy, futbalový štadión, plastové okná, nové cesty a križovatky - to je oprávnená požiadavka v prípade, že sa poškodia vplyvom výstavby diaľnice).

A niekde medzi tým je vo variante č. 1 aj model 1.1, keď príde sused toho prvého, s ktorým sa hádajú, že nemá pravdu a treba diaľnicu radšej nechcieť a prechádza to do variantu č. 2 atď.

Tieto procesy neovplyvní ani starosta, ani farár, ani vyššia samospráva (kraj, VÚC), ale len a len kvalitná legislatíva a vysoký stupeň informovanosti obyvateľstva. A ešte aj potom sa môže nájsť niečo také ako nejaké ochranárske združenie.

Zdá sa Vám toho veľa ?

K výstavbe Svinia-Prešov západ som našiel prehľadný článokna www.presovske.info:
http://www.presovske.info/p201a3-Dialnica_Presov___Svinia.html

Aj keď gro informácií je prebratých z JGho stránky…