Vcera som prechádzal cez tento úsek (respektíve okolo ) a vyzerá to dosť zaujímavo. Príde mi to na niektorých miestach ešte viac rozostavané ako mengusovce jánovce 2 etapa (ci ktorá sa to zacala stavať v lete 2005). Odhadol som to tak nanajvýš na 10 % rozostavanosti. Teším sa, že ak niekedy opäť pôjdem do čiech alebo späť cez deň, že to bude už po tomto úseku. Ale to si tak 3 - 4 roky počkám, však ano
Chodim okolo castejsie, takze mozem potvrdit, ze to nie je ziadna slava. Skryvka ornice bola urobena len na asi polovici useku a pracuje tam len par mechanizmov. Zatial vidim rozpracovany len jeden mostny objekt. Uvidime ci v sezone sa bude intenzivnejsie pracovat.
Prosim Vas nech mi niekto vysvetli preco sa vlastne zacal stavat usek PO- Svinna. Samozrejme ako motorista vytam kazdy meter dialnice, ale logika mi da, ze radsej sa malo pokracovat vo vystavbe od Fricoviec, alebo obchvatom PO. Takto zasa budeme mat kus dialnice odnikial nikam, a da sa povedat, ze v tomto useku je jestvujuca cesta v pomerne dobrom stave. Mozna Zupcansky kopec by si zasluzil jeden “pomaly” pruh.
Zrejme je na tomto useku vyssia nehodovost, nizsia prípustna intenzita. iny zase tvrdia ze toto je skutocna cesta smrti, nebezpecnejsia ako Fricovce-Svinia.
Devil, asi nieco na tom bude, (hypoteticky) neviem si fakt predstavit, keby sa z dialnice rovno zbehlo na tento usek, tak co sa tyka nehodovosti urcite by to bolo este horsie.
tento usek bol zacaty aj v ramci trendu stavania D1 aj na vychode, co povazujem za dobre, aj ked samozrejme mozno to nie je najoptimalnejsie riesenie. ale tento usek bol plus minus exponovany, potom zrejme bude cakat usek fricovce - svinia aj ked len v polprofile.
neviem ci to ma zmysel stavat v 1/2 profile (fircovce-svina ) )… na jednej strane full a na druhej strane full … obe useky maju 1,5km (to je obrazne) a medzi nimi bude 15km 1/2profilu … no to by bolo dost divne .. ne tak? … keby presov zapad - juh bol v 1/2 koli tunelu tak je to pochopitelne ale toto je hlupost .. a intenzita na to tam je aby to chcelo full profil
Intenzita tam na to zatím podle mého není. Uvádí se, že plný profil je rentabilní od intenzity 14 tis. vozidel denně a nutný (aby se netvořily ve špičkách pravidelně kolony) od intenzity 18 - 20 tis. vozidel denně.
S tou intenzitou to nie je celkom pravda. Nie je možné brať za bernú mincu intenzitu z roku 2000. Ked to porovnavam s usekmi kde uz vysledky merania za rok 2005 boli zverejnene, myslim ze sucasna intezita sa pohybuje okolo 13 000 a v dobe dokoncenia bude 14 000 prekracovat.
Ale aj tak sa treba prispôsobiť slovenským stavebno-ekonomickým podmienkam a jednoducho kdekoľvek od PP do PO alebo od ZV po KE nemá dnes význam stavať plný profil, pretože dnes tam na to nie sú intenzity.
Jediná výnimka v celej histórii SR bol a je a bude úsek D1 BA-TT, pretože tento je spoločný pre 2 trasy v SR a len tu sa malo stavať tak ako to bolo vtedy odbornou verejnosťou z Cestnej federácie odporúčané.
No vidis, aj si si sam odpovedal. Ale dalsi dovod vidim aj v tom, ze hoci aj mame mnohe useky, ktore by bolo treba postavit ovela skor, vzikaju pri priprave ich vystavby rozne komplikacie a zdrzania. Pritom priciny mozu byt rozne (vid. Povazska Bystrica, obchvat Presova, Zarnovica-Ziar n. Hronom, Mengusovce-Janovce atd.). Takze sa jednoducho stavia tam, kde sa podari zacat.
vychod je vychod, ale v okoli “velkomiest” ako PO a KE je doprava znacna. v nasledujucom obdobi v predovsetkym tychto mestach budu vznikat nove pracovne prilezitosti (vyroba ci obchod) a tym sa zvysi migracia ludi a aj doprava zhustne.
pokial je od fricoviec plny profil, je hlupost stavat na polovicny. tunel PO zapad a PO juh by tiez mal byt rovno na plny.