Podla mna je percentualne zavinene asi 50 na 50 stat a vecne nespokojni obyvateli dotknutych obci resp. majitelia pozemkov.
Caesar ako to vidis ty kedy podla tvojho nazoru sa zacne realna vystavba D. Je tu mozna paralela s PB . Napriklad si jedneho dna povedia zainteresovani dost a ak sa nedohodnete vynechame uvedeny usek a staviame o 10 km dalej podla navrhovaneho planu , alebo je tu aj ine riesenie?
Ešte by sme sa mohli pozastaviť aj nad inými “dejmi”:
Napríklad vyjadrujem domnienku, že keďže mešká výkup pozemkov, finančné prostriedky určené na tento úsek (PO-Svinia) sa presunuli inam (aj keď to bola pôžička z EIB) a teraz sa zase “hľadajú” …
Wazari, v tomto už je medzi nami rozdiel, ja už napríklad považujem fondy aj banky, ktoré súvisia priamo s EÚ za fondy, aj keď je to iné, pre mňa už je to jedno, pretože EIB financuje len aktivity v EÚ a len rozvojové programy, aj keď s úrokom, ale s malým.
Caesar , podla mna by mali byt fondy EU , kohezneho fondu a pod. ucelovo viazane na tu ktoru stavbu a termin, a presuvat by sa nemali. Ak niekto nesplni vopred dohodnute podmienky tak nech peniazky pekne vrati a za nesplnený termin nesie zodpovetnost konkretna osba . Alebo som velmi detinsky?
Nie si detinský, malo by to tak fungovať, ale nefunguje, takže potom to možno vyzerá tak, že si príliš “spravodlivý optimista”.
Tento štát má obrovské finančné problémy pri výstavbe diaľničnej siete a ak mu jedna stavba mešká, tak sa dá predĺžiť termín (v prípade tomto), ale ja mám informácie, že termín sa síce predlžuje, no financie na tento úsek už sa stihli presunúť na iné úseky s tým, že sa zase budú “hľadať” až sa bude môcť začať stavať na úseku PO-Svinia.
Keď tento úsek je celý problematický a vláda “zaspala” a nevie sa prebudiť do reality. Tento úsek sa mal pôvodne stavať ako posledný a až na nátlak (argumentov, …) sa presadilo, že sa bude D1 stavať aj od východu, len prípravy sa nestíhajú realizovať ani za niekoľko rokov.
Všetko by to bolo v poriadku s tými peniazmi, pokiaľ by boli priamo len zo štátneho rozpočtu, no oni sú aj z EÚ a tá má svoje pravidlá pre prideľovanie finančných prostriedkov a SR ich buď “porušuje (PO-Svinia?)” alebo tieto možnosti ani nechce využiť (Mengusovce-Jánovce, …), čo je ešte horšie.
Ja si osobne myslím, že takýto zákon už tu mal byť dávno a úsek PO-Svinia už mohol byť na 30% rozostavaný. A nielen ten. O nejakej PB by ani počuť nebolo.
existuje to podla mna aj pre celu dialnicu a myslim, ze aj RC.
kazdopadne tento material co je oscanovany z relativne volne dostupnych brozuriek/letakov. maju ich na SSC. ja som uz podony videl asi tak 2-3 roky dozadu na mengusovce - janovce, ale vtedy som si ten poskladany papier nezobral. teraz to nasiel jonathan. ako pisal, ma to z NDS resp tej vystavky/prezentacky co je pri sitinach
Tento úsek by sa mal reálne začať stavať ešte v tomto roku, t.j. v r. 2005, aby bol splnený plán výstavby diaľnic aj na východnom Slovensku. Tento plán sa dá naplniť jedine tak, že výstavba na diaľnici D1 sa bude realizovať aj od východu na západ, teda (okrem iného) od PO-Sviniu.
No a tento úsek je absolútnym krachom vlády. Toto dokáže asi každý:
Keď nie sú peniaze, tak zaklameme verejnosti, že sú problémy s pozemkami, aj keď sú to často umelo živené problémy:
D1 Svinia - Prešov. Koľkokrát sa posúval začiatok výstavby? Prečo? Pozemky? Ale hlavne, že cukrár je múdry …
Tu je jeho múdrosť. R4 KE-Milhosť. Koľkokrát sa vyčleňovali financie na štúdie? Koľkokrát sa posúval začiatok stavby? Ale hlavne, že sa realizuje plán ako okolo Svidníka postaviť obchvat a R4 severnú vetvu pretrasovať cez Stropkov! Aj keď každý, normálny človek, predsa vie, že by to malo byť naopak.
Mám pokračovať? Asi nie. Ja som len poukázal na to, že ako sa buduje na východe. Branisko a Prešovská-Sečovská. To je všetko.
Tu by som rád zdôraznil, že Branisko je prvým diaľničným tunelom na Slovensku a tak je to pomerne veľké gesto, že leží práve ne východe SR.
Jeho význam je v tom, že motoristi prestali jazdiť cez Krompachy do KE a už sa “neboja” ísť aj cez tento úsek, keďže sa “vyhnú” horskému priechodu.
Chybou je len to, že Branisko nie je 2-rúrový tunel, pretože keď sa stane dopravná nehoda či potrebujú spraviť nejaké kontroly alebo opravy v ňom, tak sa celý tunel zatvorí na niekoľko hodín až dní.
Tento úsek je pre mňa sklamaním. Tu je zahodená celá snaha niektorých ľudí, ktorí dosiahli to, aby sa D1 stavala viacej aj od východu a teraz sa reálne ani nevie začať a zase sú problémom pozemky.
toto nie je len otazka tohto useku … ticho je aj okolo zapadneho obchvatu presova (tunel) aj useku svinia - fricovce … minimalne priprava a na pozemkoch by sa malo zacat robit …