teoretik, mám ísť do detailov, alebo vieš aj sám niečo viac k tejto problematike ? Úprimne mi odpovedz. Kapacity, peniaze ? Kde ty vidíš hlavný problém ?
Vieš kto tu dnes operuje ? Skanska, čo tu pracuje si stu presunie kapacity na 100 km, DDM Group ich má na 150-200 km tiež, Strabag ich má bez problémov na 100 km, Francúzi cez Colas by mali kapacity na 80 km, Vinci na ďalších 100 km, … a ešte sú tu známi J&P Avax, Gréci, bez problémov 50 km, Mota Engil tiež hneď 50 km … a môžeme pokračovať. Financie ? SR nemusí ani 1 SKK a príde sem stavať niekto alebo viac firiem za 250 mld. SKK a to formou PPP alebo cez eurofondy atď. … kapacity sú, peniaze tiež. Nie je to o tomto, dnes to nie je peniazoch, ale o príprave. Dnes prestaviaš maximálne 22-25 mld. SKK, môžeš sa aj rozkrojiť ale 30 mld. SKK v r. 2007 neprestaviaš … môžeš mať takýto rozpočet, ale 7 mld. SKK neminieš.
Len triafaš už tisíckrát tu povedané (a nielen odo mňa …).
Patrim medzi neodbornikov na tomto fore a snazim sa hlavne pouzivat logiku. Ta mi hovori, ze to je naozaj o peniazoch a o opaku si ma nepresvedcil, aj ked uznavam ze sa do toho rozumies viac, ako ja. Ze useky sa nestavaju, lebo nie su pripravene? Ved naco by sa pripravovali, ked na ich realizaciu nebudu peniaze. Problemom byva aj vykup pozemkov pre dialnicu - keby bolo dost penazi, vykup sa da urychlit.
Mimochodom, svoj omyl a to, ze nemame dostatocne kapacity na stavbu som uz 2x uznal, prosim nevracat sa k tomu stale dokola Tuto informaciu som mal od jedneho cloveka pracujuceho v oblasti infrastruktury.
SR nemá dostatok projektov, dostatok úsekov, ktoré môžu ísť do výstavby a potom sa nestihnú minúť peniaze vyčlenené na výstavbu. Neminuli sa ani v r. 2005 ani v r. 2006 a vždy ide o celé miliardy SKK. No a okrem toho, sú priority D1 a R1 a tu sú najväčšie problémy. Veď všetci vedia, že úsek na R1 Žarnovica-Šáš. Podhradie keď sa musel odložiť lebo tam bola dokonca chyba, že NDS neinformovala vhodným spôsobom obyvateľov, tak SR nemala kam preložiť peniaze. To isté Mengusovce-Jánovce, keď J&P Avax vylúčili z tendra, tak hrozilo, že by nám aj peniaze z EÚ prepadli.
Pozri si dobre rozpočet MDPT a uvidíš, že sa každý rok presúvajú 3-6 mld. SKK na ďalší rok a to je smutné. SR a ani jedna vláda nevie stavať diaľnice.
Mečiar staval až tak, že musel dávať firmám peniaze vopred.
Dzurinda to síce spomalil, ale niektoré úseky sa stavajú od r. 19961997 a ešte nie sú dostavané ako napr. Važec-Mengusovce, čo je druhý extrém, že sa peniaze síce prepadajú, ale na mnohých úsekoch sa šetrí.
V súčasnosti má SR na výstavbu cca. 20 mld. SKK a nie je ich kde na prioritách prestavať. Nakoniec, aj R3 Trstená a R3 Horná Štubňa, obidva tieto úseky majú problémy s prípravou. O PB ani nehovorím, o R1 už vôbec nie. Takže v súčasnosti to nie je peniazoch. Aj keby si mal 30 mld. SKK, tak ich dnes neprestaviaš a to nie že len na D1 a R1, ale ani na celej diaľničnej sieti a to by si ešte dal 3 mld. SKK na opravu celej starej vozovky na D2.
Tunel Višňové sa má začať stavať ďalší rok, ale vyzerá to tak, že sa začne samotný tunel bez úseku, čo nebude vadiť, lebo najdlhšie sa bude stavať tunel samotný. Ale už to poukazuje na problémy.
Dnes ísť stavať diaľnicu, to znamená milión papierov, posúdení, všetci do toho hovoria, každý chce ešte viac a dnes pripraviť úsek trvá ideálne 3-4 roky a ak sú problémy napríklad s trasou tak o 2 roky viac, ak s pozemkami, ďalší rok viac. Ak s ekológmi, tak ďalšie roky naviac, pretože sa zase všetky povolenia (100-200) musia znovu vybaviť. A to všetko okrem času stojí aj peniaze.
Čo je to dosť peňazí na výkup ? Pri Trnave, kde je najúrodnejšia pôda na Slovensku sa predala pôda 2-4x lacnejšie ako na slabo úrodných poliach pri Žiline na automobilku KIA. V ČR dokonca niektorí obyvatelia vyhrávajú nad štátom a ten im radšej dáva rovno milióny na nový rodinný dom. ČR má ale veľmi veľa projektov a ak nestačí riešiť diaľnice, presúva peniaze na nové obchvaty na cestách I. triedy, platí sa tam načas alebo dokonca mesiac-dva dozadu, projektov majú veľa a preto, keď aj nejaký úsek vypadáva, tak majú ďalšie dva, ale toto u nás tak nie je.
Videl som jeden nákres a tam bol pre tento úsek ešte jeden návrh- že by viedla nie popri I/50 ale ponad Senianske rybníky (vlastne taká “skratka” ako rajecký variant). Neviete o tom niečo?
nemyslel si nahodou trasu popod Senianske rybniky? Na mapy.atlas.sk su vyznacene nejake plany, jedna trasa vedie okolo E50 a druha pod tymi rybnikmi cez “uzemie nikoho”
Tiez som videl ten variant zakresleny v dakej starsej automape. Aj mi to pripadalo logicke, lebo D1 by tam nerobila ten obrovsky obluk a isla by priamo na Uzhorod.
Medzi rybnikmi su nejake hradze, po nich by sa to nedalo viest?
Od Dargova po UA je prakticky rovina, ma zmysel tam robit RC? Cenovy rozdiel je v tomto pripade zanedbatelny (myslim si) a bolo by to nespravne setrenie.