D1 Mengusovce - Jánovce

devil,

treba si v tomto prípade uvedomiť, kto tu ako píše. Antim ťa nemôže podporiť v niečom, čo by bolo v rozpore s tým, čo on robí. Ale on konkrétne “vyhral”, “jeho stavebná firma”, ktorej pomáhal v tendri uspieť, uspela. No ja som vyhral tiež, za ďalšiu firmu. Takže je to OK. Nie je to ok na I. úseku.

Máš pravdu devil, že to tak je, že verejné obstarávanie by mal mať na starosť ÚVO a nie NDS a aj to tak je. Len treba si uvedomiť, že napr. v prípade diaľnic by mohla byť výnimka, pretože aj tak má nakoniec najsilnejšie slovo NDS, nie ÚVO a výsledkom je len zdržanie výstavby. A v tom je na Slovensku problém. Tu je tzv. duplicitný efekt, pretože často sa stáva, že firma sa môže odvolať (a aj keď na to nemá dôvod, nič sa jej nestane - na vine ale nie je firma, ale legislatíva). Ale stáva sa, že jeden úrad “bojuje” proti tomu druhému (takže aj druhá strana má ako “bojovať”). To nikde vo svete nie je. Takže je zbytočné myslieť si, že je na vine nejaká stavebná firma a jej lobbing a že ÚVO a NDS sú v tom nevinne. To je zásadný a hlboký omyl a nepresnosť, o ktorej ale mnohí ľudia nevedia.

Pritom oba úrady sú kontrolované stavebnými firmami, len jedni majú prevahu, druhí tam. Na Slovensku nie je vôbec žiadna dôvera a dokonca ani legislatíva, ktorá by spravila poriadok. Stačí si pozrieť napr. tender na tzv. Štátnu pokladnicu, systém za mld. SKK. Jeden prehral, druhý vyhral. A ten, čo prehral, opakovane, no vždy podal “protest” proti výsledku a vždy uspel. :unamused:

Cize nebavime sa o tom ako nestranny ludia, tym je povedane vsetko.

to by bolo nestandartne, nesystemove, odporujuce EU (kt. dava (aj) na tento usek $). A napokon to by potom kazdy mohol povedat “ze ak oni maju vynimku tak aj my chceme” To su uz nebezpecne veci.

suhlasim na 100% ale nato sa ani uvo ani nds nemoze vyhovarat.

Stacilo by dat urcite paky npr. uvo musi o namietkach a pod. rozhodnut do xxx dni, a natahovanie by sa dalo minimalizovat.

Myslím, že si to pochopil správne, ja nie som nestranný. Ale práve tým, že nie som nestranný, tak vidím do toho, čo je tu takmer všetkým nejasné. Kto je nestranný? Snáď občan, normálny občan - pekár, mliekár, profesionálny šofér, … lenže tí zase nič nevedia o tomto probléme, tých trápi len výsledok a ten je, že na I. úseku sa nestavia.

Ja si myslím, že treba dať jasné pravidlá pre ÚVO a jasné, silné kompetencie pre NDS. To je všetko. Tak, aby stavebné firmy a politici boli nejako “korigovaní” pre prípady, že nesúhlasia s výsledkom tendra atď., či by ho chceli politicky zmanipulovať. Ale naopak treba jasne povedať, že aj úrady by mali byť jasne kontrolované, napr. cez MDPT a MF SR. Ak sa spraví chyba, tak aby za to “sa” niekto konkrétny niesol jasnú politickú/odbornú/úradnícku zodpovednosť. :wink:

suhlas:-)))

Ja už tu len doplním. Mnohí si myslia, že stavebným firmám vyhovuje súčasná situácia, ale je to omyl, pretože je to neprehľadná situácia a potom sú nepredvídateľné “kroky”, ktoré sa môžu diať. A aj sa dejú, ale výsledkom je, že sa nestavia a to nevyhovuje nikomu.

Nakoniec aj J&P Avax nebolo nadšené, že sa zrušil tender … keby to bolo predvídateľné, tak by sa postupovalo inak. Pretože tým, ako to prebieha, si napr. firma zhorší spoluprácu v EÚ s inými firmami. Atď.

Okrem toho si však ja osobne myslím, že v takom prípade, akým je zrušenie tendra, by sa mali zverejniť všetky podmienky v ňom a dané ponuky, pretože výstavba by nemala byť až tak veľkým tajomstvom pre verejnosť v prípade, že sa stane niečo takéto. :wink:

Ale myslim ze greci to asi len tak nenechaju, alebo sa mylim? som pocul ze pojdu cez sud. Ale faktom je ze to je zle ked staci jedna osoba ktora poda staznost a vsetko jetozastavene na dlho. :frowning:

Mohol by prosím niekto, ak to vie zhrnúť súčasný stav, aký panuje okolo prveho úseku?
Ja vie, že čo-to je v diskusii, ale jednotlivé príspevky si navzájom odporujú.
Niečo v bodoch.

Ď.

Aj keby to bola pravda, tak ja to komentovať nebudem.

Mal by sa vyhlásiť nový tender. :wink:

Mal by byť nový tender?
Ďakujem za odpoveď.
Toho som sa bál, takže min. na pol roka je pokoj…
Sakra… Zrovna úsek s tunelom…

rbarat,

tender bol zrušený. Jedna skupina (J&P Avax) to teraz chce riešiť cez právnikov a druhá skupina (…) zase presadzuje, aby nebol nový tender, len sa v tom prvom majú zohľadniť lepšie dané ponuky, nie len podľa ceny, čo je však aj pravda.

Priebeh bol aký? Kto si pamätá, tak vie. NDS vyhlásila víťaza. ÚVO do toho zasiahol. NDS zrušila tender. Na I. úsek, s tunelom, najdlhší úsek, najlukratívnejší úsek. :wink:

Podľa mojho nazoru je casovo lepsie vyhlasit novy tender, “rychlost” sudov je vseobecne znama a potom sa tam zvykne donekonecna odvolávat proti rozsudku.

Mala by sa vsak dat podmienka, a to ze najvyssia mozna ponuka v novom tendri by nesmela byt vyssia ako najnizsia ponuka v predchadzajucom.

Je to paradox: Bol vyhlaseny tender, prihlasili sa medzinarodne firmy, vyhrala to jedna z nich, nasledne bol tender zruseny. Ako potom chceme stavat prostrednictvom PPP, ked pri prvej lastovicke su taketo problemy?
Budu PPP, resp. Lietavska Lucka-Turany kapacitne stihat nase stavebne firmy? Zrejme nie. Preto aj prpad 1. useku na Mengusovce-Janovce nie je dobrym signalom pre investorov.

Tak to s tou podmienkou je absolútne neprijateľné, pretože uplynie čas, t.j. je tu inflácia a ďalšie vplyvy. Devil je voľný trh, SR je v EÚ, treba nechať konkurenčné prostredie, nie zasahovať zo strany štátu. Okrem toho, ak tak štát spraví, tak firmy si cenu navýšia z iných dôvodov. A ver tomu, že aj EÚ na také zvýšenie pristúpi. Z lobbingových dôvodov, nie z politických na Slovensku.

A ešte k tomu začiatku, v EÚ sa to predsa rieši aj inak. Štát vyhlási nový tender, úsek sa postaví a potom už len súdy súdia a štát, ak by prehral, môže ponúknuť iný úsek alebo malé odškodné. :wink:

Branco,

o čom to píšeš?

Naše stavebné firmy?

Doprastav v r. 2006 a v r. 2007 dostavia mnohé stavby na D1 a inde. Okrem toho je v skupine DDM Group a spolupracuje aj so Strabagom.

Potom je tu ešte Skanska, ktorá zastrešuje viaceré slovenské firmy.

A kto je taký ďalší vplyvný hráč? Slovenský? … :wink:

Cenu dají při podmínce nízkou, ale navýšší ji o vícepráce, takže to vyjde na stejno možná i dráž. :sunglasses:

Antimander,

v prvom rade som rád, že väčšinu našich diaľníc stavajú domáce, t.j. naše firmy. A napojenie na Strabag /Doprastav/, Skansku /Banské Stavby/ im, okrem iného, môže pomôcť získať zakázky v zahraničí, napr. Skanska BS v Helsinkách.
A nepísal som o dostavbe už stavaných úsekov, ale o dostavaní D1, poviem Ti, stále verím termínu 2010 dokočenia D1 BA-KE. HP-Turany, Turany-Hubová, Jánovce-Jablonov a Fričovce-Svinia už kapacitne stíhať naše firmy nebudú, keďže spomínané úseky sa plánujú rozbehnúť takmer naraz v rokoch 2006 a 2007. Gréci si mohli získať dobré renomé, ktoré im mohlo napomôcť k získaniu ďalších zakázok. Horlivosťou úradníka z ÚVO to zrejme tak nebude. A nie je to dobrý signál ani pre ďalších investorov. :sunglasses:

Branco

ty asi narážíš na omezení kapacity firem. Taky si myslím, že bude problém sehnat nové kvalitní mostaře, kteří praci umí. Tito lidé nejdou najít hned musí se zacvičit, stejně tak i tuneláři, prostě odborné profese, které nemůže dělat každý, a kde zacvičení a zaučení nějakou dobu trvá.

Inflacia a pod. sa pri vystavbe berie do uvahy a to v kazdom pripade, to tu hadam nemusime rozoberat, to je snad kazdemu jasne. podobne statna expertiza je zasah statu, napokon plati sa statnymi peniazmi, a teda verejnymi financiami, teda nie je to typicka trhova ekonomika. Ak vsak ista firma to vedela postavit za x Sk, tak ju snad nebolo treba zrusit, aby prisla ta “spravna” a postavila to za “spravnu” cenu :question: :question: A btw. ak sa podmienky tendra firme nepacia, nech sa do sutaze neprihlasi.

taka firma si tym zhorsi referencie, a ako nespolahliva to nemusi mat lahke v dalsich tendroch.

Dobra pripomienka, Doprastav ani IS nemaju s tunelmi skusenosti, Doprastav je typicka “mostarska” firma takze bude to este “vesele”… Len aby nakoniec nebolo do placu ludom co sa tam trapia v tych kolonach.

Presne tak. :wink:

Tá podmienka nebude vôbec nič riešiť. Neriešila ani v EÚ, kde keď aj štát zažiadal o viac peňazí z EÚ, tak EÚ dala viac peňazí, alebo dal štát viac peňazí. To je naivné si myslieť, že nejaká podmienka to bude riešiť. :smiling_imp: