ja si myslim, ze sa rozbehne a ze pred najblizsimi volbami sa tam bude strihat nejaka paska, ale myslim ze vystavba bude prebiehat pomalsie, ako poniektori verite
vyssia cena cez PPP problem nebude, ako sme uz X krat videli, dialnice az taky trhak volebny nie je .. ci uz pozitivne alebo negativne, vid aj vazny v BB ..
ale suhlasim, ze bude zazrak ak sa tender vobec realne vyhodnoti buduci rok .. o zacati vystavby silne pochybujem
Ja si práveže myslím, že ak sa výstavba tunela v r. 2012 konečne už naplno rozbehne, tak to tempo výstavby bude “celkom slušné” (pokiaľ to teda nezbrzdia nejaké neočakávané geologické či iné problémy), s možným tlakom na čo najskoršie dokončenie, keďže okolité, nadväzné úseky by už mali byť viacmenej hotové (D3 po ZA spolu s privádzačom už je hotová, DS-Tur okolo r. 2015, či bude vo výstavbe okolo r. 2014, 2015 aj úsek HrP-LL ťažko povedať), niečo podobné v tomto zmysle tu spomínal aj Andrej. No ale sám som zvedavý, či správne predpokladám a “trafím” takýto vývoj na tomto úseku .
Mozno sa to nezda, ale Visnove je skutocne tym klucom k dokonceniu D1 po PO - ked sa podari spustit, bude potrebne rozostavat uz len 2 useky, z nich usek Turany-Hubova sa este stale snazia rozbehnut figelovci. Taktiez sa tieto 2 useky daju postavit za 1 volebne obdobie a nacasovat presne tak, aby sa dali bombasticky otvarat spolu s Visnovym. Dalej je podstatne, ze v 2014 uz budu dokoncovat spolu 45 km D1, cim sa uvolnia kapacity na nove useky (a po dokonceni D1 zase na ine tahy ci pokracovanie D1 za KE).
Ale aby som tu nebol opät prezentovany za prilisneho optimistu (to som bol aj pred rokom, ked som tvrdil, ze figel tento rok da do tendra 68 km D1 (nakoniec ide 73 km)), tak si myslim, ze bud sa tender/vystavba mierne zdrzi alebo to fico po volbach cele zrusi a nahradi ultrapredrazenym PPP
este mi tam chyba tubau a vahostav mal predsta vahostav tunely a specialne zakladania, a v ramci referencii maju aj tunel cadca aj branisko, takze splnaju ..
Prave preto ma to zaujima - Horelica je kratucky tunel a Branisko stavala Vodohosp.vystavba - samotne razenie realizovali BS-PD, VHS bol len subdodavatel, ktory realizoval portaly, cast sekundarneho ostenia a tusim este kratky prilahly usek. Cast podniku tunely a spec.zakladania bola neskôr odkupena spolocnostou TUBAU, ktora sa neskôr podielala aj na Sitine, Bôriku a inych tuneloch v zahranici.
hej, no vsak tubau je v danicome, a tam je aj doprastav export
plus doprastav ma subterru a metrostav, no moc tunelov sa v okoli nestavia a aj dobrovskeho tunely v brne a prazske tunely sa dokoncuju, no bude to zaujimave ..
ale aj tak by som bol za to aby na tento usek bolo vyssie myto a najma aj nalepky pre osobne auta
Pravda, DPS stale prakticky nic nestavia vzhladom na velkost firmy, hoci poslednych 15 rokov staval ± 60 % dialnicnej siete. Karty este rozhodne zamiesa vitaz useku Hubova-Ivachnova s 2 km tunelom Cebrat, ktory sa bude razit paralelne s Visnovym, k tomu este aj kratucky tunel Sibenik a kapacity sa pekne rozlozia. V SR zatial nevidana situacia, ze by sa naraz stavali 3 dialnicne tunely, obzvlast po dlhsej pauze od dokoncenia Bôrika.
. VUD odhaduje, ze 80% premavky prejde po spusteni tunela na dialnicu - na I/18 by ostala len cast miestnej premavky ZA-MT. Myslim, ze toto cislo povazujeme viaceri za prehnane.
. Mno a je potvrdena cena tendra 900 mil. € za cely usek - oproti PPP3 vraj o 250 mil. € menej, co mi pride este malo, kedze sa pocitalo so stavebnymi nakladmi 1,99 mld. € spolu s usekom HP-LL a privadzacom.
. Zhotovitel by mal byt znamy priblizne v juni buduceho roka
Nebude to s tým zrušením také jednoduché, zatiaľ som nezachytil zo strany Smeru, že má niečo proti tunelu Višňové…a hlavne voči súťaži na zhotoviteľa a ak je to možné financovať z úveru EIB v rokoch 2012-2013 a neskôr z eurofondov preplatiť, tak potom chýbajú argumenty, alebo nemám pravdu?..
Smer by siel zrusenim Visnoveho sam proti sebe. Aj Vazny uz uplne stichol, pretoze si uvedomil, ze Figel mu urobil obrovsky kus prace - Smer sa opät dostane do stavu, ked bude môct otvorit za 4 roky viac ako 100 km D a RC prakticky bez pohnutia prsta, so zabezpecenymi financiami a navyse na ovela vyznamnejsich a sledovanejsich usekoch, ako otvaral v rokoch 2006-10. Tunel Visnove uz bude len taka ceresnicka na torte - aj keby mali pred dalsimi volbami otvarat len, ako johhan spominal, hotovy bezpecnostny vyklenok
johhan, na vychodnej R2 bude v blizkej dobe pripraveny max. obchvat KE D1+R2 (co vôbec nemusi byt nerealne), môj osobny tip na PPP je D3 a zvysne useky D1.
Uver z EIB ide do statneho dlhu, takze fico sa bude snazit predovsetkym o model PPP, ktory do st.dlhu nepôjde.
Ficovi ide predovsetkym o marketing - ako velmi efektivny marketingovy tah si viem predstavit napr. urychlenie dostavby tunela dodatkom o nocnej zmene (samozrejme so zvysenim ceny) ci urychlena dostavba chybajucich usekov D1 - nikto by uz Ficovi neuprel fakt, ze prave on dostaval D1, hoc len po Presov - a to len za 4 roky, kam sa hrabu Chorvati
dodatok o nocnej zmene? Teraz sa asi velmi hlupo opytam, ale to ako by mal taky dodatok vyzerat, co by bolo predmetom takeho dodatku? Ze vy budete pracovat v noci a my vam zaplatime viac?
Ano, to bol samozrejme priklad (a hlavne marketingovy nazov) - v dnesnej dobe to nebodaj nie je mozne ? Zeleznicne tunely Cremosne a Bujanovsky tunel sa stavali na 3 smeny a dosiahli tak pri razeni tempo 8-10 m za den, co bolo na tu dobu rekordne tempo.
Alebo sa opytam inac - som vysokopostaveny politik, ktory pride za firmou realizujucou tunel s navrhom, ze chce skratit dobu vystavby a ze si za to priplati - co mu na to povedia ?
Andrej , ja si myslím , že všetko sa mení na základe skúseností, a tejto zmeny je čiastočne schopný aj súdruh fico …
Takže PPP už budú korigované na základe získaných skúseností a budú lepšie pripravené a prvé budú stavané DaRC cez eurofondy…stále je kríza a 2x určite neurobí tú istú chybu, teda vyvaruje sa nedokončiť rozbehnuté…
A čo chceš urýchlovať na D1? Veď už je z podstatných úsekov , teda exponovaných, len úsek Turany-Hubová a ten je v súčastnosti blokovaný EK, a ak dôjde k odblokovaniu, tak sa to stihne rozostavať z eurofondov tohto programovacieho obdobia…
A ak bude kríza pokračovať, tak budú pokračovať aj priaznivé ceny za výstavbu…takže nemáš dôvod niečo umelo urýchľovať, hlavne ak je už dnes dokázané, že z fondov to ide ozaj najlacnejšie /paradoxne z časti aj vďaka tomu, že je kríza/.