Na D1 je potrebne dokoncit HP-LL (nove PPP ?), Turany-Hubova a pripadne obchvat PO. Tieto useky je pri splneni istych predpokladov tiez mozne dokoncit do r. 2016.
Sudruh fico je schopny vselicoho, v dialnicnej vystavbe vsak zatial narobil tolko paseky, ze neverim, ze by sa poucil. Obzvlast, ked jeho sponzori su uz hladni po dalsich lukrativnych zakazkach…
Z pohladu obcana a hlavne statnej pokladnice sa nestane v podstate absolutne nic (ak samozrejme nebude oneskorenie dalsich 4-5 rokov, ako za poslednej ficovlady). Z pohladu marketingu nemenovanej strany to mierne uskodi pri dalsich volbach
Ale uz sa prosim vratme k teme alebo sa presunme do inej temy s tymito spekulaciami
ozaj nemá význam špekulovať, ak sme jednou nohou v recesii a nie je rok 2007-2008…
Stavebné firmy sa tešia , že bude súťaž D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala + privádzač LL a teda je zbytočne teoretizovať a vyčkajme času ako hus klasu…
Ja by som Ti povedal, ze to nejde. Ved pokial razim z dvoch stran, tak kde by som mal este razit, aby som bol rychlejsi? A preto som sa pytal na tu nocnu smenu, lebo bez nej NRTM vobec nejde. Deformacie sa musia stale sledovat, nie ze rano prides a tunel zavaleny. Aj ked je trebars na tuneli zakaz nocneho strielania, popr. nocnej dopravy, tak nocna smena tam byt musi a musi byt pripravena zasiahnut, ked by deformacie boli nadmerne velke. Ale silne pochybujem, ze to bude na tuneli Visnove, to byva ked ide tunel popod obyvane uzemie.
fico tender nezrusi ak bude uspora. otazka je ci to bude uspora 40-60% ako sme zvyknuty za posledny rok. to by bolo mozno aj cenovo porovnatelne s hypotetickym SO ZA. horsie je ze akakolvek uspora sa bude marketingovo predavat. pozitivom moze byt ak sa cesta dodatocne preplati z fondov 2014-20. sice na to nie je ziadny predbezny narok a neexistuje ziadne predcerpanie. aspon to odcerpa KF pre nezmyselne projekty.
spustit PPP bude este tazsie ako predtym lebo ked banky nedali peniaze vtedy tak dnes ich pustia este menej, hlavne do vychodnej europy. a je mozne aj to ze v ramci tvrdsich rozpoctovych pravidiel EU ktore sa chystaju bude PPP zahrnute do dlhu. teda dufam.
Verim, ze s usekom LL-Visnove bude uspora este vyssia - ved aj narocnejsi usek Levoca-Jablonov s vyssimi mostami, kratkym tunelom, odpocivadlom, 2x MUK a privadzacom sa vytendroval za necelych 14 mil. € / km, kym predp.cena za 5,4 km usek LL-Visnove je 237 mil. €, co vychadza na neuveritelnych 49 mil. € / km. Tam vidim obrovsku vatu.
Martin, vdaka za upresnenie - to je myslim pre drvivu väcsinu z nas nova informacia. Takze NRTM sa neda prakticky vôbec urychlit ?
Silno nad tým uvažujú, lenže každé PPP je iné a hlavne niektoré krajiny protestujú že prečo zaratavať PPP projekty do štátneho dlhu ak celé riziko znáša koncesionár -tak to naše by patrilo do dlhu jedna radosť
Pan Vazny zabudol dodat, ze 900 mil. € je expertizna cena este spociatku z jeho ministrovania a nasledne on sam siel stavat tieto useky za cca 1,4 mld. €.
johhan, bodaj by to preslo tak, ako pises - akekolvek splatky, ktore sa zaviaze platit stat, by sa mali zapocitavat do statneho dlhu a naopak - pokial splatky v plnej vyske vykryje koncesionar z vyberu myta, nie je dôvod na ich zapocitavanie.
to verim aj ja. kedze sa to ale ide tendrovat ako celok tak bez vyraznej uspory na tunely nebude celkova vyrazna uspora.
“Čím idete ďalej, tak tých prítokov je viac a viac a potom už posledné tri kilometre už nepočujete vlastného slova, lebo idete popri jednej morskej riave.”
VUD a spol uz zacala dalsie kolko brainwashingu. 80% aut na dialnici, uspora casu 15 min. a usetrene litre nafty bez useku hp-ll. namiesto 22 km iba 13,5 km. sudruhovia zabudli pripocitat min. 5 km z ll do mesta.
Mozno by si mohol urobit hlasovanie aj o ocakavanej cene vitaza tendra. Ja tipujem 510 tis eur. (60 tis za km tunela a 10 tis za km zvysku). Uspora 43% oproti expertize, co sa blizi k Devilom pozadovanej uspore 46-47%, pri ktorej by s Visnovym suhlasil (cim ma velmi prekvapil)
510 tisic by bola naozaj vyborna cena, to by som si zobral pôzicku, tunel odkupil a vyberal v nom myto
Vazne - osobne dufam, ze to bude este menej ako 500 mil € za cely usek vzhladom na prepocty, co tu boli spomenute - 25000 € / m tunelovej rury - 375 mil. € za tunel. A ze sa tak dostaneme na uroven cien rakuskych tunelov. Kazdopadne vsetko su to sumy, o ktorych sme pred rokom ani nesnivali.
pohodak, tentokrat si o tu kefu na rozdiel od minulosti vazne kandidujes
Skoda, ze opät nebudeme poznat cenu za samotny tunel ale opät len za cely usek - a nemôzeme tak porovnat ani s cenami tunelov Pov.Chlmec, Bôrik, Sibenik, Cebrat…
Ospravedlnujem sa za chybu, ale z dalsieho textu je to hadam jasne (tzn. 510 mil eur). Ja uplne rakuske ceny neocakavam, predsa sme len na Slovensku. No ocakavam opat taktizovanie pri tendrovani, lebo to ze Hant 2 krat vyhral podla mna nebola nahoda.
Napr. sa moze stat, ze vyhra spriaznena firma, ktora bude spochybnena alebo odstupi pre nesplnenie podmienok, ak na druhom mieste bude skutocny vitaz (slovenska firma s politickymi konexiami), v opacnom pripade sa stane firma s konexiami dodavatelom vitaza. Pritom o dovode spochybnenia bude vediet len firma s konexiami a pouzije ich podla toho, ci jej to bude vyhovovat.
To je jeden zo sposobov, ako si zvysit pravdepodobnost vitazstva.
Ale najradsej by som bol, keby bol tender cisty, neboli odvolavania a zacalo sa stavat hned.
Možno sa to tu už niekto pýtal ale nenašiel som to, preto by som sa rád opýtal ako je možné že ostane zachovaná prieskumná štôlňa ako servisný/uníkový tunel(?) keď je v mieste južnej tunelovej rúry?(teda aspoň podľa fotiek portálov) Či som niečo prehliadol a poplietol?