Ale nejaký plán B , vzhľadom k financovaniu musí hádam existovať , z ohľadom na to, že asi padáme do recesie…asi to nejak ošetria v zmluve s víťazom tendra,
napríklad, ak bude menej peňazí natiahne sa doba výstavby. Alebo sa mýlim?
Ja tam medzi riadkami citam: druhy polrok 2012 nejak vykryjeme, v 2013 bude treba vela penazi z rozpoctu a naklady od roku 2014 nam asi mozu preplatit z eurofondov. Je to podobna situacia ako PPP, kde sa rozbieha stavba bez poriadne zabezpecenho financovania, ale v tomto pripade sa daju tie peniaze najst aj dodatocne.
S tym financovanim to moze dopadnut este vselijak. Ak Slovensko strati suverenitu pri rozhodovani o svojom rozpocte (co sa pre krizu v Eurozone mozno coskoro stane), tak sa moze stat, ze nebudu peniaze vobec na nic
V PPP bolo treba zohnat radovo väcsie peniaze, na rozbehnutie razenia tunela postaci ciastka pravdepodobne nizsia ako splatky PPP2.
Zaujimave, ze ked ma stat zohnat 700 mil. € rocne zo st. rozpoctu na splatky PPP 30 rokov po sebe, tak nie je problem, ale ked ma ist na vystavbu cca 100 mil. € rocne po dobu 1-2 rokov, je zrazu problem.
Nikto tu netvrdi, ze tunel bude pred volbami 2016 dokonceny, ale zaroven som si isty, ze ak bude fico dovtedy premierom, bude silno tlacit na dokoncenie celej BA-KE - do r. 2016 sa môzeme dostat do takeho stavu, ze môze chybat naozaj len samotny tunel Visnove (pricom osobne by som bol radsej, keby sa nic neurychlovalo, kedze to prinasa len zvysenie nakladov). A ako bolo spomenute, prilezitosti na strihanie pasky na tak dlhom tuneli bude neurekom
to vyzera na partizansku akciu. nikto ju okrem mindop neodobril, nikto na nu nic nedal ani neslubil. a pritom ide o 900 mil. €. 13 km dialnice ma vacsi stavebny naklad ako ultrapredrazene PPP v dlzke 52 km.
najlepšia sranda je, že zas sa ide “stavať” bez toho aby bolo zabezpečené financovanie. dúfam, že to fígeľovi a súčasnej vláde naženie zopár hlasov do volieb, predtým než sa po voľbách zistí, že “tudy cesta nevede”, tak ako sa to s višňovým udialo presne pri všetkých piatich posledných voľbách.
No neviem, ale ako povedal Figeľ a následne potvrdil Mikloš tak financovanie na 2012 a 2013 je zabezpečené, od 2014 vyššie je to vo hviezdach z titulu že nevedia čo použijú - ešte ako vieme to nemajú dorokované z úniou
No môžem ti garantovať ak sa začne stavať tak pred volbami 2016 sa páska bude strihať .. aj keby mali len otvoriť hotový bezpečnostný výklenok - ako keby sme nepoznali kreativitu politikov v predvolebnom období.
.
Ak nie pošleš mi adresu a dám ti poslať 18 ročnú škótsku whisky
Ak je pravda, co pise johhan, problemom je uz len neschvaleny rozpocet, pricom pravdepodobnost schvalenia rozpoctu koaliciou+nezavyslymi sa po dnesnom rokovani zvysuje. S tym, ze aj tak nakoniec rozhodne buduca vlada.
Celé mi to pripomína názov jednej ruskej rozprávky : Choď tam - neviem kam, dones to - neviem čo…
V našom prípade, hlavne začo, lebo kde by tunel Višnové mal byť - vieme, ale kto a za koľko - nevieme.
Teda - asi vieme za koľko , ale ani nevieme z čoho. Vlastne aj to vieme, lebo rozdiel medzi deficitným štátnym rozpočtom a úverom sa mi zdá úplne nepodstatný. No a potom už zostáva len jediná otázka - nezostane po sformovaní nového parlamentu (a dúfajme že aj vlády ) začiatkom apríla už len zastaviť tender a “spustiť natvrdo” PPP ?
Pri súčasných cenách (Dubná skala - Turany) by sa 5.5 km “netunela” dalo postaviť do 70 mil. € (bez privádzača LL), číže na zvyšok by malo zostať 830 mil.€ . To je viac ako 100 tis. € na m (rátam 7800m). Spomínať nedávno aktuálne ceny nemeckých tunelov - asi na Sk nie je v slušnej spoločnosti zdvorilé, aj keď každý kopec je iný a Durínsky les nie je Malá Fatra. Nuž ale nebolo by možné sa s cenou tunela vopchať do dvojnásobku - tj asi 400 mil. € , alebo aspoň trojnásobku 600 mil.€ ?
Bolo by to za 5 rokov asi 135 mil. € / ročne - tj len o niečo viac ako splátka za PR1BINU - a len 5 rokov. Koľko bude stáť ročná prevádzka po spustení - to sa hádam čoskoro dozvieme.
duro, aj pri podstatne nizsom HDP sme dokazali stavat dialnice vylucne zo st.rozpoctu.
Na tento tender sa chysta minimalne DPS, Skanska, Hochtief, Vinci - myslis, ze v dnesnej situacii, ked ani jeden z nich nema u nas velku zakazku, budu ponukat premrstene ceny ? Len pripomeniem, ze Bôrik aj Povazsky Chlmec sa vysutazili s cenou priblizne 30 mil. € / km tunelovej rury, este v casoch stavebneho boomu.
Ked sa vyhlasi samotny tender, asi spravim hlasovanie - ci si myslite, ze sa buduci rok skutocne rozbehne vystavba tunela
Mozno rozhodne aj to, kolkym Slovakom da kontrakt robotu. V case rastucej nezamestnanosti je kazde pracovne miesto dobre.
Myslim si, ze nova vlada to nestopne z troch dovodov:
Je to najkritickejsi a vystavbou najdlhsi usek na D1
Je este vela kandidatov na PPP, naco rusit transparentny tender, ked sa Vazny mozne vyzurit na D4, D3, Turany Hubova, R2, R3
Cena za potencialne PPP bude ovela vyssia ako teraz vysutazena, co sa bude tazko vysvetlovat (aj ked PPP bude zahrnat aj prevadzku a uroky) - kritici budu hned oponovat, ze sa ide stavat drahsie a neskor.