Ak to pôjde skutocne z eurofondov (co tvrdi Figel), tak bude naopak tlak na maximalne urychlenie. Aj ked sa mi akosi nechce verit, ze do konca 2015 (t.j za cca 42 mesiacov) by dokoncili celu stavebnu cast, hoci 5 km dlhe Branisko bolo prerazene za 24 mesiacov.
Mno a rozbeh dalsich usekov za Fica vidim skôr cez PPP ako z novych eurofondov.
K tomu snad dodam len to, ze stavebna cast tohto dvojruroveho tunela stala 201 mil. € pri dlzke necelych 8 km.
Z historie - Branisko stavebna cast bola zazmluvnena za 3,2 mld. Sk, tunel Bôrik v ramci 8 km useku 3,3 mld. Sk. 4,2 km usek Strazov-Brodno s 2,2 km dlhym tunelom a 2 km mostov bol vysutazeny za 165 mil. €.
michael, slovenske tunelarske firmy pracuju v zahranici (Slovinsko, Taliansko, Norsko, Island…), kedze nemaju pracu doma - okrem BS Prievidza (ktora uz patri pod Skansku) mame este Tubau a Metrostav. firmy.etrend.sk/firmy-nefinancny … anici.html tubau.sk/?idc=3
Je naivné, ak si myslíte, že bude narastať intenzita automobilovej dopravy (a to pri Strečne alebo inde na Slovensku) . . . nie je možné použiť na súčasnú situáciu tie modely, ktoré tu mal VÚD alebo NDS/SSC, keď sa predpokladal intenzívny nárast dopravy na Slovensku.
Ešte vôbec nedošlo ku skončeniu recesie a táto bude pokračovať na Slovensku (keďže sme súčasť Európy) aj nasledujúce cca 3-5 rokov. Takže nejaké výrazné nárasty intenzít pri Strečne nehrozia.
Samozrejme, že na Slovensku sú podniky, ktoré sú schopné postaviť tunel, veď napríklad Banské stavby sú súčasťou Skansky.
Granite, ak ale platí logika o zastavení vzostupu dopravy, netreba nám ani R2 ( stačia štyri kritické úseky ) ináč pri dnešnej intenzite bohato postačuje, a aj keď sa tie intenzity už nezvýšia, predsa je úsek ZA-RK jedným z tých najviac vyťažených…
Vyznamne narasty na Strecne nehrozia, kedze na tu cestu sa uz o moc viac aut ani nezmesti. Ale urcite narast este bude, obzvlast ked otvoria DS-Turany, Hubova-Ivachnova.
cize 40 mil/km. s touto priemernou cenou vychadza ll-ds na 520 mil. € a privadzac ll dalsich cca 100 mil. €. tieto musia rozbehnut najneskor 2 roky po visnovom. cize nova vlada dostane sa stol faktury na asi 150 mil. € rocne. za tie peniaze by sa dala dat do poriadku cela siet c. I. tr. aj s kopou preloziek. zvysit platby do zdravotnictva, skolstva atd…ale tunel je predsa potrebnejsi.
tak johhan, neodbocuj ako to bolo s pani merkelovou (?), myslis ze prem. nemeckej vlady by nevybavila nejake PPP co je na Sk sice velka ciastka ale v nemecku asi nie…a prave preto nebolo to nahodou tak ze to akurat pochvalila a ty si urobil z komara somara. …alebo nam porozpravaj ako to bolo s VW pri martine ktory tak velmi caka na visnove…lebo pokial viem tak ten vozi suciastky do BA a kym boli semafory v ladomerskej vieske a NR tak tiez by som ich vozil cez ZA. zrazu je R1 horova a aj VW moze byt spokojny.
inac pises k veci ale zase vynechavas to co sa ti nehodi. zakon EIA dava velmi velke moznosti obstaravatelovi a bezne sa povoluju ovela drastickejsie veci ako nejaky zasek do svahu pre cestu, vo vacsine pripadov sa v zaverecnom stanovisku vymenuju podmienky realizacie. neviem ci si nejake cital ale su to dlhe “litanie” ale funguje to. ochranari, obce ani nijaky dotknuty organ ani peticny vybor nemoze ziadat x sto miliove investicie navyse, to by bola proste skoncilo anarchiou. toto bolo pri PB, toto je deje pri korbelke, ba ak si dobre pamatam aj R2 pri mytnej bude bez tunelov. vsade sa daju aspon minimalizovat tunely len pri ZA nie. ja uplne chapem ze je tunel je najstrnejsie riesenie len si ho nemozme dovolit. tiez chapem ze pod strecnom je 25.500 aut ale ver tomu ze na BA-dl by boli radi keby jazdili ako pod strecnom.
Vidis, cestna siet sa da opravit aj namiesto usekov ZV-Krivan ci Sorosky a nikto tu nie je za to, aby sa odtial peniaze presunuli . Nie je to o nicom inom len o tvojej zavisti severu . 140 mil. € rocne sa budeme este 30 rokov skladat na R1 na rovine. LL-Visnove pôjde z eurofondov, ak si fico nezmysli nove PPP.
Na priblizne 40-50 mil. €/km by som odhadoval aj Bôrik, kedze za 110 mil. € bol cely 8 km usek aj s SSUD, to iste tunel Pov.Chlmec, uvidime, co nam prinesie Visnove
Pri Mytnej su kopce vo vyske cca 700 m, pri Strecne a Korbelke 1700 m. Sklon svahov neporovnatelny, sirka udolia snad 5 krat väcsia a ziadne chranene uzemie. BA-DL je vyse 80% lokalna doprava a tiez sa ide riesit.
z ERFD sa uz presunuli vo vyske 200 mil. € pokial si si nevsimol. co by si chcel este presunut a kam ? mozeme sa o tom bavit do vecera ale na cesty ani RC sa ciste zo statneho rozpoctu nejdu vyclenit stovky mil. €
vyhovorky. ja by som nemal problem suhlasit s uzinovym varinatom vsade kde je to v principe mozne a oplati sa to. stavat drahsi variant je to iste ako vybrat drahsieho uchadza v tendroch. visnove je teda nieco ako mytny tender ci emisie.
Nie, treba stavat to, co je potrebne, zaroven vyuzit sucasnu situaciu na stavebnom trhu a obzvlast treba vyuzit eurofondy z inych oblasti, ktore inak prepadnu.
stavbari budu radi este hodne dlho ak budu mat co stavat lebo na progres to tak skoro nevyzera. ale OK, co tak spustit tender na visnove a vyhodnotit ponuky/podpisat zmluvu len ked bude take iste % zlacnenia ako je priemer v ostatnych tendroch na D/RC (tj za figela).
cize ked je priemerne zlacnenie npr. 46% a ponuka na visnove by bola lacnejsia o 46% a viac tak by sa tunel zazmluvnil a ked by to bolo menej tak by sa sutaz zrusila.
46% oproti comu ? Tym statnym expertizam, ktore nemali takmer ziadnu vypovednu lehotu, ked len cena HP-DS sa pohybovala od 1,3 do 2 mld. € ?
Ked ostanu peniaze v KF a môzeme z nich financovat napr. 40% stavebnej casti tunela, mame ich nebodaj vyhodit von oknom len preto, ze tunel nebude stat 400 ale 450 mil. € ?
Uvidime, co nam tento tyzden povie Figel ohladom financovania, kazdopadne krajsie riesenie ako financovanie rury z usetrenych fondov 2007-13 si neviem ani predstavit.
mna nezaujima hlasovanie, lebo nie je reprezentativne. spocital som priemernu doterajsiu zlavu (jan-jab I., fri-svi, a dsk-tur) a je to 47% takze skoro som trafil samozrejme by bolo lepsie zohladnit aj jan-jab II a hub-iva. takze visnove s cenou podla vzorca expertiza minus 47%. ved su predsa akciove ceny, zmena vetrania a pod…ci nie ?