D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala

Zo st. rozpoctu sa stavali aj väcsie stavby, doteraz v podstate cela D1. Je to len o politickom chceni (zaujimave, ze vyssie splatky PPP stat zagarantovat vie). Okrem ineho zo st. rozpoctu mali ist dalsie stovky mil. € v buducich rokoch na spolufinancovanie stavieb KF - a prave tie po extremnom zlacneni môzu ist na Visnove, preco by inak zrazu slo stavat tunel aj bez velkeho navysenia rozpoctu dopravy, ake pôvodne ziadal Figel ? :slight_smile:

Cize plati aj to, co som ja napisal niekde inde: dalsia vlada nebude nic rusit a v tichosti podakuje Figelovi za to, ze im rozbehol kopec usekov. A myslim ze tlaky na strihanie pasky niecoho (napriklad jednej prerazenej rury) vo Visnovom pred volbami 2016 budu, aj ked bude minister zo SaS :slight_smile: Da sa to napisat aj normalne a nie provokativno-bulvarnym stylom spravodajstva na jojke a markize.

Visnove sa nerozbieha zrazu, bolo pripravovane na spustenie po usekoch z 1.balika PPP a predcasne volby to len mierne urychlili aby sa Figel mohol ukazat, ze ma odvahu sa pustit do narocnych usekov a chvastat sa zlavami. Problem s financovanim vsak bude, bez PPP a eurofondov je to tak trochu financne kamikadze. Do roku 2015 bude prioritne ukoncenie usekov stavanych z aktualnych eurofondov a v rokoch 2014-2015 sa zacnu rozbiehat narocne useky stavane z buduceho balika eurofondov, takze roky 2014-2015 budu velmi narocne na rozpocet a podla mna je naivne sa domnievat, ze Visnove bude mat prioritu. Skor by som povedal, ze do roku 2015 bude vystavba pomerne pomala a az v case konania volieb 2016 na jar sa poriadne rozbehne, sprejazdnenie bude najskor koncom r.2017. Miestni obyvatelia by sa s tym mohli zmierit a neblokovat docasne riesenia na zlepsenie premavky pod Strecnom (preskupenie trojpruhu, vystavba mosta cez Vah)

i15, nic v zlom, ale johhan tu dal ozajstne fakty, pricom ty tu spekulujes o tom, co a ako sa stane niekedy o 4-5 rokov (hoci zo st. rozpoctu pôjde rok co rok rovnaka ak nie vyssia splatka na PPP2).

devil, este k tomu zdravotnictvu/skolstvu: V oboch rezortoch je potrebne predovsetkym zefektivnovat system (zhodou okolnosti na takych projektoch aj pracujem) a nielen nalievat peniaze - v doprave sa uz usetrilo na tendroch, navyse projekty v doprave maju priamu a velmi vysoku navratnost - Visnove s J obchvatom ZA bude prinasat hospodarstvu desiatky ak nie stovky mil. € rocne. Cize je to investicia do buducnosti, co sa da o zdravotnictve/skolstve povedat len ciastocne.

vsetko su to len spekulacie niekoho a ked nebudu financie, tak aj predkoalicna zmluva Smeru a KDH o ukonceni Visnoveho do volieb 2016 podpisana krvou Fica a Figela :laughing: je len zdrap papiera a kecy

Ako keby si nepoznal politikov - stavbar, firma im slubi, ze Visnove sa da postavit za 48 mesiacov a hned sa toho chytia. Navyse, cim dalej, tym viac je koalicia KDH+Smer realnejsia
volby.sme.sk/c/6147225/fico-nie- … a-kdh.html

Budem konkrétny. Strečniansku úžinu je možné prekonať iba 2 spôsobmi - úžinovým ( povrchový ) a tunelovým variantom
.
úžinový variant sa skúmal od 30 do konca 70 rokov minulého storočia a existujú iba dve verzia ľavobrežná a pravobrežná - za roky sa situácia vyvíjala a menila kým v 50-60 rokoch nebol problém pre totalitný systém vysídliť a zničit komplet obce kvoli dialnici a tahat ju aj cennými územiami ( pravobrežnými - dnes chránené územia 5 ) a niektoré úvahy “odborníkov” z radov roľnícko robotníckej vlády že nejaká zrúcanina strečnianskeho hradu predsa nebude stáť v ceste budovateľskému úsiliu československého ľudu a skutočne mal na mále tak v 70-80 rokoch sa tento prístup zmenil . v tejto dobe je akýkoľvek úžinový variant nerealizovateľný z dôvodu že na pravej strane sú chránené územia a na pravej líniové stavby SSC, ŽSR. SPP a SEPS. Ale hlavný dôvod je nemožnosť a zásadný nesúhlas obcí a ich občanov na prechod ich katastralnym územím - pričom v Strečne sa podla mojich vedomostí na tuto tému uskutočnilo aj úspešné obecné referendum a urbanizmusa za tých 50 rokov zásadne postúpil.
.
tunelové varianty sa začali skúmať v 80 rokoch a neskoršie - tu máš možnosť viesť 2 línie severo-južnú alebo východno-západnú, severo-južná je silno limitovaná na severe 2 aktívnymi dobývacími priestormi a NKP Strečniansky hrad na južnej strane zase aktívnym dobývacím priestorom a riekou Váh a sútokom Krpelianskeho kanálu a koryta Váhu. Kým na severnej strane sa dalo nájsť priestor priestor na vstup na južnej to bol problém limitujúcim bol dobývací priestor a aktívny lom Dubná skala tam by muselo nastať ukončenie prevádzky - to by v majetkovo právnej rovine vyrovnania bolo vešmi komplikované nakoľko lom a dobývací priestor je objekt ktorý sa musí likvidovať bež možnosti premiestnenia teda vznikajú tam náklady na refundáciu ušlého zisku - pri aktívnom lome s dobývacím právom to znamená odškonenie presahujúce ušlý zisk pomaly za 200 rokov ťažby. Tunely v tomto variante pri zachovaní skoro 0-vého stúpania dosahovali od 6 do 8 km pričom pri kratšom sa úmerne predlžovala estakáda preklenujúca sútok váhu a kanálu pričom táto by v časti musela viesť priamo korytom. východo-západný smer je možné umiestniť len do územia ktoré je limitované aktívnymi lommi teda v trase dnešnéj trasy tunela v čo najužšom páse horského masívu na elimináciu dlžky tunela bolo uvažované zo zdvihnutím tunela čo by umožnilo pri trasovaní rozdeliť tunel na dva kratšie lenže vznikal problém hlavne na východnej strane pri potrebe masívnej zostupnej estakády - niečo na spôsob mostu v PB ale daleko dlhšieho.
.
Do kopy bolo vypracovaný asi ( ak dobre pamatám ) 18 variantov prechodu strečna - od povrchový cez tunelové a v konečnom dôsledku bol uznaný ako jediný schodný a realizovateľný tunelový variant východ-západ. Lavostranný povrchový a jeho subvarianty s tunelmi boli zamietnuté pre nesúhlas ŽSR ( tá nemá inú možnosť na inú trasu ako má ) SCC - znamenala by likvidáciu cesty I/18 ( zanikla by súbežná rezervná trasa ) a hlavne SEPS ktorej VVN linka 405 a 406 má závažný význam pre energetickú stabilitu siete a absolutne blokuje všetko čo by túto trasu mohlo narušiť a v podstate ju nemá ani kde preložiť ( keďže do tejto trasy bola preložená ) a v tomto úseku výnimku udeliť nechcela - tú udelila iba pri úseku Dubná skala Turany - na pár metroch kde sa už nedalo preložiť vedenie VVN ( výnimka z ochranného pásma VVN )
.
to že sa porovnáva povrchový s tunelovým je len preto že podla predpisov nejaké porovnanie musí byť aj ked existuje v podstate iba jedno možné riešenie
.
a ja už ozaj neviem ako čo mám vysvetliť čo najviac laicky zrozumiteľne aby to bolo možné pochopiť že keby existovalo normálne riešenie lacnejšie a rýclejšie už by dávno stálo !!! a nikto by sa tu nedrnkal 20 rokov s nejakým tunelom Višňové

no vdaka. a teda, aby sme si boli na jasnom, aky je problem s rozsirenim existujucej I/18 na 4-prudovku? scasti na polo-mostoch nad riekou a scasti hlbsimi zarezmi do masivu?

a, aky je problem s vybudovanim len jednej tunelovej rury, s tym, ze ked sa jej kapacita vycerpa a budu peniaze na druhu, postavi sa potom?

a aky je problem s tym, na to extremne drahe tunelove riesenie vypisat standardne PPP, a ti, ktori to tak hrozne potrebuju, si to zaplatia?

PS: Najlepsie psycho je tvoj argument, ze NDS musi hladat ine riesenie, lebo SSC nesuhlasi. Nemali tieto dve organizacie uz byt zlucene? Ja nevidim ziaden problem, ak bude okolo Strecna D1 na chvilu “prerusena” a auta pojdu bez prerusenia po 4-prudovej I/18. Urcite je to lepsie riesenie, nez teraz este o dalsich 10 rokov odialit stavbu RC vsade inde, len aby sa mohol budovat predrazeny tunel.

johhan, 90% ludi tvojmu prispevku plne rozumie a zvysok nebude suhlasit ani keby to bolo zadarmo len preto, ze je to v okoli Ziliny :slight_smile:

DrX, kludne sa môze postavit Visnove aj cez PPP formou koncesie, ale potom nech sa aj na PPP2 plati za kazdy prejazd v zavislosti od intenzit a splatok v kazdom roku - pri dnesnej intenzite 25 € :wink:

jaaaj ty musíš byť strašne alergický na mňa :slight_smile: ale budiš .. a poďme poporiadku - a nevkladaj mi niečo do úst čo som nepovedal
.
financie - faktom je že existuje dohoda že čo Figel ušetrí to mu zostáva na ministerstve, faktom je že Ivan Mikloš v programovom rozpočte 2012-2013 počíta s finacovaním Višňového, a dalším faktom je že boli rokovania v Bruseli o delenom financovaní Višňového z 2 programových období - stavebná časť 2007-2013 a technologická 2014-2020 (všetko Figeľove a Miklošove slová )
.
žiadna parlamentná strana nie je proti výstavbe a marketeri politických strán zistili že pri veľkých tuneloch je to o tom kto začne raziť tunel a KDH potrebuje stiahnuť voličov SNS na severe Slovenska ku sebe. Na SNS už nikomu nezáleží tak prečo ju nevyžrať
.
dalším faktom je že NDS finalizuje všetky podklady na VO - boli konzultácie s právnickými firmami, UVO, MF - momentálne NDS žije Višňovým - chod sa tam pozrieť je to tesne pred podaním
.
ad Strihanie pások - na Slovensku je už tradícia otvárať aj nedokončené veci, takže nejake unikum to nie je - zažili sme aj otvorenie a aj okamžité zavretie a prestavovanie - a pri tuneli máš toho na strihanie daleko viac napr. prerazenie prvej rúry - druhej rúry, dokončenie stavby tunela, odovzdanie tunela, odovzdanie technologie, skušobná prevádzka predšasné užívanie - politici majú možnosť akúkoľvek na strihanie
.
a neboj sa toto isté zažiješ aj u vás pri Košiciach aj v Prešove

No, dufam, ze rozumies rozdielu medzi retroaktivitou a tym, ked sa pravidla stanovuju dopredu.
Myslim ale, ze by som kludne bol aj za to, ak by sa platilo za prejazd PPP2, pokial sa za prejazd bude platit podla nakladov aj na Sitine, Branisku :wink:, Boriku, tuneli pri Cadci.

Cize sumar: pockam si, kym niekto odpovie aj k veci. A teda, asi nie Andrej, zamilovany do vsetkych zilinskych cestnych a zeleznicnych tunelov.

Ok, my ostatni si teda pockame a budeme sa tesit, ked sa zacne stavat Visnove :slight_smile:

btw, kedze je to zrejme posledna Figelom rozbehnuta stavba, môzeme pomaly hodnotit figelovo ministrovanie celkovo. Ak spravne pocitam, zacal stavat zatial 56 km, z toho 51 v plnom profile. Na spadnutie je 9 km pri Janovciach a vzhladom na vybavene financovanie môzeme pocitat aj Hubova-Ivachnova, spolu 80 km. Ak sa k tomu nebodaj prida Visnove, tak je to 88 km (a ak sa bude tendrovat aj s usekom LL-Visnove, tak 93 km :wink: ) . Ze ide o technicky a financne najtazsie useky, vytendrovane za doteraz nepoznane ceny snad nemusim pripominat.
Ak by sa pocitali otvorene km, tak mi to vychadza na 73 km, z toho necelych 20 km v polprofile.

Pri nástupe MD do funkcie som bol dosť skeptický, ale mierne musím korigovať svoj názor (zatiaľ) :slight_smile:

No, tiez som zvedavy, ako to nakoniec v skutocnosti dopadne. dnes je iste len to, ze kazdy politik si nahana svojich volicov. a tak je mi jasne, ze aj KDH aj SDKU (este aj Most :wink: ) budu slubovat tunel v Ziline, lebo predsalen oni maju v ostatnych oblastiach stabilnu volicsku bazu, a ziskat mozu realne len na hejslovackom povazi. Vsak, ak by nahodou este zostavovali vladu, vzdycky sa da z takychto slubov vykrutit (ako Figel predviedol aj pri PPP1 aj pri PPP3, v ktorych on vlastne pokracovat chcel :wink:, a to vzdy az do toho dna, ked sa rozhodol, ze uz nechce). Takze, teste sa, teste…

DrX - som rád že sme sa posunuli do vecnej roviny
.
závažnou nevýhodou cesty I/18 ZA _MT je fakt že cesta nemá žiadnu náhradnú obchádzkovú trasu, pre osobnú sčasti v lete ano - v zime vôbec - ak by si výstavbou D zlikvidova cestu jednoznačne prídeš o akukolvek náhradú trasu tým padá logika budovania nadradenej infraštruktury ( viď. R1 Žarnovica a I/65 ) dalšia vec je koordinácia výstavby .. cestu I/18 by si musel v časti zrušiť a postaviť dialnicu kadial povedieš dopravu ? - pri spomínanej R1 chodili kadejako po cestách 3 triedy ale tu jednoducho tú 30 000 dopravu neskoordinuješ, 30 000 nedostaneš cez Fačkov a Terchovú a čo kamiony ? a čo špičková 40 000 cová doprava ? preto sa SSC tak bráni
.
prebudovanie na 2+2, na to aby si nemal problem ako teraz že hasiči zachranari a policajti tlačia na zrušenie 2+1 by si musel navrhnuť niečo aspon s minimalne prejazdnou krajnicou teda aspon 24,5 m to sa dá .. budiš aj ked zničíš skoro komplet lavý breh meandra .. ale zase si pri tom ako to skoordinuješ bez náhradnej trasy ? celá projekt zastal na tom že ako to spraviť aby si neprerušil dopravu napr tu: gallery/image_page.php?album_id=145&image_id=2753 takže sa dostávaš k stavbe vo vodnom toku -a to je už iná zabava - vodohospodárske povolenie nie zábava trvý asi 3 krát dlhšie a iné drobnosti - samozrejme cesta sa dá prestavať ale na to aby sa to dalo spraviť rýchlo a efektávne v tomto prápade sa dá spraviť takže prevedie dopravu inde - do tunela ? :slight_smile:
.
jedna tunelová rúra - toto riešenie tu predsa bolo - ale ani to sa niekomu nepáčilo a zdržovalo sa to atď - až prišiel jeden deň a požiar v rakúsku v tuneli a bolo vymalované dvomi rozhodnutiami komisie vzrástli náklady na budovanie tunelov o skoro 100% a odvtedy sa nesmú tunely nad 5 km stavať pre obojsmernú premávku - druhá vec je že kapacita už bola v podstate aj vyčerpaná
.
otázka je - ktoré PPP si budú vodiči platiť a ktoré nie - ktoré dialnice budú špecialne spoplatnené a ktoré nie - ak spravíš rozdielne spoplatnenie tak jednoducho budeš mať dialnicu prázdnu - hociktorú - dalej ako by to štát právne ustál že niektoré dialnice platené z daní su za známku a iné za mýto - pričom úsek splna parametre na výstabu len má “smolu” že je v drahom pásme. - napríklad PPP1 cena za dostupnosť 125 mil € ročne pri priemernej intenzite cca 10 000 za den, ti ročne prejde úsekom 3,65 mil aut a náklad je 125 mil … to je že každé auto čo vojde na PPP1 by malo zaplatiť cca 35 € - myslíš kolko ludi by tam pachlo :slight_smile:
.
neviem o tom že by tunel bol predražený - tunel je jednoducho drahý ale nie vždy .. niekedy taká obchadzka estakadova je drahšia :slight_smile: - ale povedzme si realne ktoré pripravené úseky RC zakapú ak sa začne stavať Višňové ( cca 100 mil ročne na dobu 5 rokov ) v 2012 ak ma byť na dialnice ročne cca 300 mil ?

ak je pre teba uhradené “náklady” na tender a prípravné práce v desiatkach milionov eur “bez slova” no tak klobúk dolu, taká kešovka s minimálnou investíciou by ma potešila je to dobrý cukrík bez námahy :slight_smile:
.
a mimochodom tá konkurečná výhoda čo majú je na nezaplatenie

Myslim, ze je aj pravdepodobne, ze tender vyhra opät Hochtief a najväcsim konkurentom bude opät Skanska pomocou BS. Ktora ina firma v SR ci z okolitych statov by vedela vyrazit tak dlhy tunel?

johhan, ked ta tu opät mame, ako to vyzera s Korbelkou ? Dostali sa mi info typu JPP - v januari ma prist za Figelom eurokomisar, ocakava sa dohoda s kompenzaciami na povrchovom variante a nasledne by mal ist usek do tendra - aby sa este teoreticky dali stihnut fondy 2007-13.

a ešte k tomu bez zodpovednosti a fakticky bez záruk, ja mám tiež veľmi rád nezrealizované a hlavne zaplatené projekty :slight_smile:

ziaden z tychto faktov nespochybnujem, ale zaroven si myslim, ze moje spekulacie o problematickom financovani v rokoch 2014 a 2015 su opravnene

Myslis, ze po 2-3 rokoch vystavby, ked bude prerazenych 5-6 000 metrov a Strecno uz bude kolabovat kazdy druhy den (na D1 po PO bude hotove zrejme vsetko okrem HP-DS a mozno Turany-Hubova), sa postavi nejaky politik pred kamery a vyhlasi “prepacte, budeme razit pomalsie”, obzvlast keby mohol pred volbami bud slavnostne prerazat tunel ci dokoncenie stavby a akekolvek spomalenie platieb vystavbu len predrazi ?

Ja si naopak myslim, ze tu bude obrovsky tlak sprejazdnit D1 BA-PO pred volbami 2016 bez ohladu na cenu.

Je zname, s akym vetranim sa pocita (bude to ponechane na zhotovitela ?) a v akom priereze sa bude razit (850 tis. m kub. mi pride velmi maly prierez na 15 km tunelovych rur aj s vyklenkami a prepojovacimi chodbami) ?

Absolutnou prioritou bude dokoncenie usekov z aktualneho balika eurofondov (hlavne Hubova-Ivachnova bude natesno) a rozbehnutie narocnych usekov z dalsieho programoveho obdobia, lebo tych kolabujucich miest bude vtedy podstatne viac. A az zvysne peniaze budu vynalozene na Visnove, ktore hlta peniaze, ale ziaden efekt zatial neprinasa. To je len moje skromne pozorovanie toho, ako sa u nas rozdeluju peniaze na vystavbu :slight_smile: