Podla stranky NDS sa ma tento usek stavat v 03/2008 - 03/2014. Cena za 2 rury ma byt 21,2 mld Sk, co vychadza 2,6 mld Sk/km.
Prave sa vybavuje dokumentacia pre stavebne povolenie pre 2 tunelove rury.
Tento usek by mal stat 7.154.306.000 Sk bez DPH, co vychadza takmer 1,6 mld Sk/km.
Stavat by sa mal medzi 05/2011 a 03/2014. ndsas.sk/index/index.php?ids … =1&prm2=85
Co moze byt na tomto useku take extremne drahe? Viem, bude tu stredisko pre udrzbu tunela a par dlhsich mostov, mozno aj presypanych tunelov, ale 1,6 mld Sk/km sa mi zda privela.
Tazke terenne podmienky. Medzi obcami Turie a Visnove je kopec (chodil som sa tade prehanat na bicykli), takze mosty, zarezy, nasypy. Plus to stredisko a uz to aj sedi.
Velmi podobny teren je aj na R1 Selenec-Beladice (mosty, nasypy, zarezy, podobne vysoke ako tu) a ten usek stoji v prepocte cca 250 mil.Sk/km. Podla mna tu budu zase prehnane parametre. Da sa to vycitat aj z vizualizacii z tohto useku. 1,6 mld. Sk/km mimo tunela je fakt privela.
tak tak, je tam nehorazne vela estakad, minimum nasypov, proste mozno by bolo lepsie riesenie tie projekty prepracovat, namiesto estakad urobit nasypy, kedze zeminy z visnoveho bude dost, namiesto estakad mozno urobit zarezy alebo vacsie stupania a treti pruh pre pomale vozidla etc etc, moznosti je vela …
Mne sa zdaju vsetky ceny na usekoch HP-Ivachnova dost privelke a od Bidoviec po MI a UA zase privelmi podhodnotene. Aj mam taky pocit, ze D1 je stavana s pompeznymi parametrami po RK a dalej uz pomenej. Vidno to napr. na useku Vazec-Mengusovce-Janovce.
Súčasťou stavby tohto diaľničného úseku je mimoúrovňová križovatka s diaľničným privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina v Lietavskej Lúčke a Stredisko správy a údržby diaľnic (SSÚD) Žilina v Lietavskej Lúčke.
Cize nie len stredisko udrzby, ale aj mimourovnova krizovatka, ktora pri 5 km useku vyrazne zdvihne cenu na kilometer
davnejsie sa v monitoringu tlace objavila reportaz TV joj z tohto tunela, http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=5414 bohuzial v archive na webe uz nie je
Zaujali ma tam 2 veci:
1)v zaberoch z vnutra tunela bolo vidno nejaky raziaci stroj, viete mi niekto povedat co to bolo? ked tie zabery “stroja” pochadzaju naozaj z visnoveho a nie su stare, znamena to, ze sa v tuneli momentalne nieco robi
2)spomina sa tam rychlost razenia do 1.5m/den…pri dlzke 7400m by tak len samotne prerazenie (aj pri razeni od oboch portalov) trvalo skoro 7 rokov…zase bol raz janosik dobre informovany?