D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala

Presne tak, Branisko je naprojektovane ako obojsmerne hmmm, určite nie a ani technologicke zariadenie s tym nema problem, jedine vysvetlenie je že sa fakt nechce nikomu na začiatku a konci tunela preložiť pár JR zvodidiel!

Obojsmerná prevádzka vyžaduje hlavne dopr. značenie urobené pre obidva smery a rovnako prispôsobenie vstupov do tunelov. Neviem, či je to až taký náklad upraviť tunel na obojsmerný ako radšej 2 x do roka tunel na týždeň úplne zavrieť. Neviem presne, čo sa robí počas údržby, ale dá sa to urobiť aj tak, že sa v každej tunelovej rúre zúži cesta na jeden pruh, pričom jeden bude prejazdný a na druhom sa bude robiť údržba a potom ich vymeniť.

Určite ale napr. tunel Višňové nie je stavaný ako obojsmerný. Dokonca na prezentácii NDS je prezentované, že počas údržby bude tunel vždy kompletne zatvorený a obchádzka bude vedená po súčasnej ceste 1/18. (popod Strečno)

Pri tychto pretunelovaných cenach stavieb a tunelov na slovecku by pár metrov kablov nemohlo navyšiť cenu, stači ked si panstvo uberie pár percent z marži pre svojich komplicov.

Tu nejde ani tak o DZ a kable ale o vetranie. Skratka pri takej dlzke sa sice “klasickym”, pozdlznym vetranim tunel vyvetra, ale len za predpokladu ze vsetky auta pojdu rovnakym smerom (skratka splodiny vytlaci von prud vozidiel. Ak by v 1 rure bola obojsmerna premavka, splodiny by sa nedokazali prirodzene (a ani s pomocou ventilatorov) vytlacit von. Muselo by sa robit tzv. priecne vetranie ktore hrubym odhadom (odbornici nech ma opravia) tunel predrazi o cca 1/3, vid Soroska: polprofilovy tunel s 1 TR (na1+1) a unikovou stolnou (musi byt priecne vetranie) = 90% z ceny tunela z 2 plnohodnotnymi TR a pozdlznym vetranim…

Ked nam to nevadi na Branisku, tak prečo by to malo vadiť na omnoho kratšich tuneloch, ktore prefičime na jeden nádych. Vždy je to iba o vôli a ničim inym!

Rasto, ver mi, ze sa to tak neda spravit, ako rozmyslas ty, ze 1 pruh v tuneli uzavres a v 2 budes robit udrzbu… bol som pocas odstavky niekolkokrat v tuneli Bôrik a aj v tuneli Branisko, ved len napriklad ked sa cisti ostenie tunela, tak ked sa rozviri prud vody do okolia, tak nevidis nic, ako by potom tadial mohli jazdit bezpecne auta??? v 1 rade ide o bezpecnost a myslim, ze viac o tom debatovat nema zmysel.

A uzavera tunelov na SVK sa okrem Braniska snazi planovat do nocnych hodin s tym, ze vzdy sa uzavrie len 1 tunelova rura (okrem Horelice), tym padom ani vo Svite niesu su obojsmerne kolony, ako pise TomasPO… naozaj sa mi zda, ze toto forum sa meni na nieco, kde si clovek pride len vyliat svoju frustraciu…ak si niesom o niecom isty, tak sa bud spytam, ale nepisem tu hned zavadzajuce info!

garip, ver mi, ze sa to tak spravit da, aj ked zrejme nie pre vsetky ukony pocas udrzby. V zapadnej europe je bezne, ze sa takto riesi hned niekolko tunelov po sebe.

Andrej: no neviem pri ktorych ukonoch by to bolo mozne… a porovnavat sa so zapadom este peknych par rokov nebudeme moct…

Branisko má priečne vetranie, takže obojsmerná premávka v jednej rúre nevadí.

To na jeden nádych je pekné na zasmiatie, ale asi ťažko vysvetliteľné motoru, že zopár minút nebude mať mad dostatok kyslíku.
V tuneli musíš riešiť koncentáciu CO a viditeľnosť. Vetranie tunela je dôležité pri požiari.
S uzatváraním oboch TR počas údržby je to jednoduchšie nakoľko pri uzatvorení iba jednej rúry by táto rúra musela naďalej plniť únikovú funkciu. Malo by to vplyv na harmonogram prác a vo výsledku by uzávierka trvala dlhšie.

Ani netreba ist az na zapad, ale hned za Skalitym u nasich severnych susedov sa takto robi udrzba najdlhsieho PL tunela Emilia Laliki. Striedavo sa pusta doprava riadena semaformi a zavorami a vo vnutri tunela pracuju udrzbari vzdy v jednom pruhu

V RAkusku sa to robi bezne na viacerych tuneloch, s priecnym vetranim sa ide jednou rurou obojsmerne a s pozdlznym zvedu do jedneho prudu v kazdej rure a pritom si veselo vykonavaju udrzbovu cinnost. Sam so zazil ako dokonca cistili jeden tunel z Grazu smerom na Vieden vodou a v druhom prude sme okolo toho prechadzali. Ziadna extremna hmla z toho nebola akurat MPR znizena na 60 km/h.

Neviete niekto nahodou kolko metrov je uz vyrazenych?

Nie, nehovoris pravdu. Borik bol uzavrety obojsmerne, klasicka planovana udrzba na dva dni a kolony vo Svite v oboch smeroch bez moznosti predbiehat.
Ja zase milujem na tomto fore vseznalcov ako garip, ktori v case uzavery usekom nesli, ale presne “vedia”, ako to bolo a este druhych oznacia za frustrovanych.

V areáli východného portálu sa buduje betonárka pre potreby hlavného dodávateľa stavby. Majiteľom betonárky je ZAPA beton SK.
Bude tam len dočasne, cca na 48 mesiacov. Ešte v októbri prebiehali papierovačky, výstavba bude prebiehať v novembri.
Plánovaná výrobná kapacita je zatiaľ 94 500 ton/rok. Skutočné množstvo závisí od potrieb. Betonárka bude pracovať nepretržite, pracovné využitie bude ale nízke, keďže nepretržitá prevádzka bude robiť pohotovosť pre prípad odberu v akomkoľvek čase. Pri teplotách pod -5 stupňov Celzia bude betonárka odstavená.
Voda sa bude brať z čistiaceho zariadenia vôd z razenia tunela.
Cena cca 500 000 euro.

Jarino, zaujimava info. Takže tá betonárka Vahostavu pri Sučanovh sa bude asi rušiť. Kedysi tu padla tuším info, že oni by mali byť dodávatľom betónu pre východný portál. Máš aj o tom nejaké informácie?

Rasto, nemám. Ešte ma zaujalo, že betonárka bude pôsobiť aj marketingovo, keďže je blízko 1/18, kde je veľká premávka.
Neviem, odkiaľ Impregilo berie betónové zmesi, no ak klesnú teploty pod -5 stupňov Celzia, tak táto betonárka nebude fungovať. Avšak v regióne MT pôsobí niekoľko betonáriek, viem asi o piatich, ale menovať nebudem, ak by som na niekoho zabudol.
Do roku od ukončenia výstavby DS-Turany by mala byť zrušená betonárka v Sučanoch, ktorá vyrábala cementovú stabilizáciu a mala podobné obmedzenie.
Čo sa stane s VHS betonárkou v Martine neviem, ceny nevyzerajú byť zlé, keď som minule porovnával, ale len s tými betonárkami, čo majú zverejnený cenník. Tak už len úvaha…V Čiernom majú(inak tam je podstatne drahší betón), v Bitarovej majú, žeby šla na stavebný dvor v PO resp. k Bidovciam? Uvidíme.

vieme ako pokročili v razení? koľko m je vyrazených?

No dnes som sa rozpraval z kamaratom co maka v tuneli Visnove…od ZA…maka sa v oboch tubusoch…lava strana ma vyrazene asi 360-400m…a prava zhruba 200m…Maka sa aj z druhej strany od DUBNEJ Skaly tiez v oboch tubusoch ale tam to ide pomalsie 100-150 m…Material hlinu s kamenom vozia von.a bude e sluzit ako nasypy…Cisty kamen budu mlet na strk a vo forme pojde naspat do tunela ako beton…Ak budu nejake fotky z vnutra , co som mal slubene…tak sem hodim do galerry… :slight_smile:

Razíme najdlhší tunel na Slovensku. Aktuálne sme v severnej rúre odpálili 640 metrov a v južnej už pod náložami išlo k zemi 300 metrov.