Este pre upresnenie:
Tunel Višňové
Severná tunelová rúra - západný portál (STR-ZP):
vyrazené cca 390 metrov
Severná tunelová rúra - východný portál (STR-VP):
vyrazené: cca 250 metrov
Juzna tunelová rúra - západný portál (JTR-ZP):
vyrazené cca 200 metrov
Juzna tunelová rúra - východný portál (JTR-VP):
vyrazené - cca 100m
Salini Impregilo má problémy s kvalitou diaľnice v Rumunsku nineoclock.ro/foreign-invest … e-rebuilt/
čo spáchala Dúha v Košiciach je dobre známe
nechcem privolávať problémy na tejto stavbe, ale neprekvapili by ma
Rad by som napisal, ze na to ma NDS stavebny dozor… Ale ked sa pozrieme na posledne useky, tak obavy su na mieste.
Pokiaľ ma pamäť neklame, tak ešte sa chlapci celkom nedostali von z geologicky problematického pásma tunelových rúr, hlavne, čo sa týka západných čelieb.
ano to je pravda kym nebude od zapadu vyrazených viac ako cca 1500 m tak sa budú nachádzat v oblasti vnutrokarpatskeho paleogenu a tektonicky silne poruseneho jadroveho pasma. potom uz budu razit v priaznivych blokoch krystalinika ktore nie je az tak tektonicky porusene.
mapserver.geology.sk/gm50js/
tu si mozete pozriet geologicke pomery, na mierke 1:50 000 vidno aj vyznamne tektonicke zlomy v tej oblasti
Napadlo ma ešte príspevok došperkovať, ale stránka ma vyprevadila… Teda.
Dal som do kalkulačky realizovaných 940m tunela, t.j. bez vodoizolácie, sek. ostenia, odkanalizovania, cb vozovky, technol. vybavenia včít. vetrania. Vyšlo mi 6,2 % z dĺžky tunela. Keď počítame hrubo tak-tak ako kačka, razí sa cca 1/2 roka. Za celý rok zhruba 1900 m, počtári z násobilky vedia, že 12,5% bude v 100 %-tách 8x. Teda ešte 8 rokov /Silvester r. 2023/ + montáž technológie chcú tuneloví bratia v tuneli Salini a Remetova Dúha vegetiť v tuneli. Preto tá krásna stavba na ZP? Nezabudli snáď, že peniaze z eurofondov má Slovensko a teda aj partia Salini Impregilo + Dúha Remetova vyárendované len do r. 2020?
Minule pridal Magmus, expert na tunely na tomto fóre, krásne obrázky z exkurzie z 13. tohto mesiaca. Ale nedivím sa, že žiadny textový komentár nepridal. Došlo mi, prečo.
Ináč, prepáčte, že píšem ako ten Kovalčík od Figeľa /dnes INEKO/, čo vie čítať, písať aj malú detskú násobilku.
plš a nemohol by si predtým, než napíšeš príspevok, prečítať čo napísali užívatelia pred tebou? Maxx787 ti dal link, kde ti vysvetľuje, že vstup do tunela je geologicky náročný a tak sa razí pomalšie ako sa bude celá jeho časť. Čo je na tom k nepochopeniu?
Michael89, akýsi si nechápavý. Čítaj vlákno aj hlbšie. Partneri Salini/Dúha začali raziť pomerne neskoro /neskoro na jar/, aj to veľmi “opaterne” metódou NRTM. NRTM po 2-3 mesiacoch prehodnotili, že je lacná, ale pomalá. Tak prešli na trocha drahšiu, ale rýchlejšiu taliansku metódu ADECO. Doterajšie výsledky neprezentujú, žeby sa výrazne porýchlili. Veď sa pozri na výsledky Uranpresu /na Višňovom tiež zúčastneného/ hen vedľa na Ovčiarsku, či Hochtiefusu na Považskom Chlmci. Nebe a dudy.
Nemôže byť pomalšie razenie spôsobené aj tým, že sa stále v JTR razí v trase prieskumnej štôlne?
No od jari 2016 budú musieť 150 M za mesiac. Inak konečne s 2020
pls, velmi to zjednodusujes. Pol roka sa razi len v sev.tun.rure, pricom razenie spomalovala nielen problematicka geologia v uvodnych stovkach metrov, ale aj zmena dodavatela a zmena technologie razenia. Na ADECO Taliani presli predovsetkym z dovodu, ze s tou metodou maju obrovske skusenosti, rychlost tam nehra az taku rolu, za 66 mesiacov sa tunel da vyrazit aj cez NRTM, ako to bolo planovane.
Okrem nekonecneho frflania sa na tomto fore v poslednej dobe rozsirili podobne konspiracie, stovky prispevkov o tom, ako sa nestihne usek Janovce-Jablonov ci Fricovce-Svinia a pod.
Neviem ako sa kto rozumie razeniu tunelov. Ja teda vôbec nie. Niektoré info sú pre mňa zaujímavé, ale niektoré mi pripadajú iba ako JPP (Jedna Pani Povedala). Skôr si myslím, že u takýchto veľkých verejných stavieb by mala byť niekoho povinnosť (investor, resp. stavebný dozor) zverejňovať napr. raz za mesiac plnenie plánu výstavby (základné informácie), aby nevznikali rôzne dezinformácie. Ja viem, že sú určité kontrolné dni, ale tie sú možno raz ročne, čo je pre verejnosť veľmi dlhá doba.
suhlas, pri takto vyznamnych projektoch z verejnych financii by mal byt pravidelny monitoring postupu projektu s verejne dostupnymi zavermi.
skoda, ze nieje komunizmus, plan na 5 rokov je, uz len chyba aby ho niekto prekrocil
dúfajme, že na konci nasledujúcej päťročnice bude tento projekt dokončený
No aby ste len pre doplnenie vedeli ako to chodí u informácii o počte prerazných metroch u NDSky tak asi takto. Ak kontaktuje zhotoviteľa ten sa automaticky odvolá , že nie je opravený poskytovať tieto informácie a dá vám jedine odpoveď a to takú že práce prebiehajú podľa harmogramu s tým , že máte kontaktovať NDS. Samozrejme u objednávateľa sa nič nové nedozviete pretože ten vám dá presne tú istú odpoveď a ak spomeniete zverejnenie spomínanej “listiny (harmonogramu)” tak je ešte horšie…
Minuly stvrtok som siel podvecer okolo Dubnej Skaly. Obe tunelove rury boli pekne vysvietene a tak bolo trochu vidiet dnu. Z cisto laickeho pohladu - v juznej rure bolo vidno este celbu, cca 20-25 metrov od portalu, severna bola urcite hlbsie. Vedla tunelu, nalavo od severnej rury ju pripravena velka plocha na hlusinu, ktoru tam postupne navazaju. Vznika tam masivny nasyp.
Som zvedavy ci ten material bude pouzity na zasypanie zemnikov okolo useku Dubna skala - Turany
to sú dosť odlišné údaje
cize tamti vyssie co tu uvadzali oficialne vyrazene useky klamali a zavadzali, takto to mame brat? a v skutocnosti je vyrazenych len takto mizerne malo? alebo kto ma vlastne pravdu teraz?