Podľa http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3530, napriek kompetenčným sporom medzi SSC a NDS je potvrdené, že súťaž by malo vyhlásiť MDPaT.
vie mi niekto povedať aká bude predpokladaná inenzita na tomto úseku po spustení do prevádzky?
no uz teraz je tam 20 000 a tak sa da predpokladat ze tam bude aj po spusteni tych 20 tisic a dalsich asi 10 tisic zostane na starej ceste
[size=150]D1 Lietavská Lúčka - Višňové[/size]
Úsek má dĺžku 4,50 km. Nadväzuje na úsek D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Bude tam päť mostov na ľavej polovici diaľnice v celkovej dĺžke 2,320 km a štyri mosty na pravej polovici diaľnice v celkovej dĺžke 2,1 km. Úsek úvedú do prevádzky spolu s tunelom Višňové. Cestu I/18 od Hričovského Podhradia po Dubnú Skalu v dĺžke 32,4 km nahradí diaľničný úsek s dĺžkou 23,9 km.
Mapka úseku

Informácie pochádzajú zo stránky www.highways.sk.
A informácie o úseku zo stránky www.ndsas.sk:
Stav stavby: v príprave
Ťah: D1
Kategória: D 26,5/120
Dĺžka: m
Dátum začatia prác: 2007
Dátum sprevádzkovania: 2010
Dátum odovzdania: 2010
Umiestnenie stavby: Žilina,
Lietavská Lúčka, Bytčica, Turie, Rosina, Višňové
Správa a údržba: —
Zhotoviteľ: —
Financovanie
verejno-súkromné partnerstvo (PPP projekt) - I. etapa
Mostné objekty
Druh mostného objektu: Počet
Mosty na D/R: 5
Mosty nad D/RC:
Mosty na vetvách križovatiek:
Popis mostných objektov
mosty na diaľnici - dĺžka 2038 m
Odpočívadlá
Počet odpočívadiel na úseku: 1
Popis odpočívadiel
malé ľavostranné - Turie
Tento úsek bol aspoň v minulom roku zaradený do akcií, kde bola vykonaná štátna expertíza, príloha č.1:
ceskedalnice.cz/net/forum.as … 99ivec1022
Na tejto linke sa píše toto:
To je pravda alebo si niekto mýli informácie???
tato info je taky mackopes … pri razbe sa napichla nejaka voda ale nezda sa mi ze by to bolo take zle … zle je to iba pre razbu .. ale pre tunela ko taky alebo ten zasobnik to nieje az take … je pravda ze sa (to tu aj bolo niekde napisane) z niekolkych studni vytratila voda .. ale po tom ako sa tunel obali do vodotesneho plasta sa tam ta voda moze znovu objavit .. ale zeby sa koli tomu mal zasypat tunel .. to asi nie .. ani by to nepomohlo mozno .. ale ja niesom odbornik
Problémy s vodou boli, ale až takéto vážne, aby sa musela prieskumná štôlňa zasypávať, tak to zase nie.
Zasypávala sa preto na konci, aby do nej nikdo nespadol.
Tu nie je iná možná trasa, jednoducho sú tu takéto horšie stavebné podmienky, ale zapamätajte si raz na tomto fóre, že: “postaviť sa dá kdekoľvek čokoľvek”, tým myslím, že diaľnica/tunel sa dá postaviť v akýchkoľvek prístupných strojom geologických podmienok.
Zastávam podobný názor, len som chcel aby mi to niekto potvrdil… V éteri sa šíri mnoho informácií, ktoré sú často veľmi zkreslené, ako tá, čo som citoval…
Trocha osobnej úvahy: štolňa teraz posobí v podstate ako kanál ktorý odvádza podzemnú vodu nielen do nižšie položených častí,. Voda presakuje pretože steny štolne ju nezadržia. Pokiaľ sa ale steny spevnia tak aby neprepúšťali, problém s vodou by mal odpadnúť, alebo???
Ja nie som geológ, takže by sa len veľmi nerád púšťal do takýchto diskusií. ![]()
Mezi primarním ostěním a sekundárním ostěním je foliová izolace s dvojtýmy sváry spojů, která je odolná proti tlakové vodě i průsakům, přes tu nic neproteče. ![]()
Ano, ale práve aj toto môže spôsobovať problémy, keď neexistuje žiadna cesta pre vodu, ani to nie je vždy správne riešenie. Ale to je len taká moja úvaha, … nie som geológ.
Docela by ma zaujímalo, ako ďaleko pokročila v tomto prípade príprava na výstavbu cez PPP. Pokiaľ je niekde na trase budúcej D1 veľmi hustá doprava, tak je to práve tu a v PB… takže už teraz je pre začiatok výstavby neskoro. Po voľbách to vypadá na vládu, ktorá bude chcieť investovať najmä na sever (no netreba zabúdať aj na juh), predpokladám aj vysoký tok peňazí z eurofondov… No dúfajme, že sa blýska na ešte lepšie časy v tomto obore…
moj osobny tip je, ze ak sa nahodou dostane do vlady aj SNS, ktora uz avizovala logicky silnu podporu severnej trasy a ak ciste nahodou bude ministrom prof mikolaj (sns avizovala zaujem o dopravu a vnutro), tak sa zrejme upusti od PPP. a mozno bude aj mala nadej, ze bude tunel korbelka …
Ak sa tak stane, tak sa budú diaľnice financovať inak a nemôže si tam sadnúť nik lepší, než pán Mikolaj. ![]()
A mimochodom, od varianty tunel Korbeľka sa upúšťalo už dnes, pred PPP. Lebo NDS, a.s. je stále presvedčená, že tunely v SR sú pridrahé.
no tak aby som to dal na pravu mieru .. teda podla toho co viem ci si pamatam .. medzi primarne a sekundarne ostenie sa naozaj dava hydroizolacie … je to hlavne proti tomu aby sa do tunelovej rury nedostavala voda … kedysi sa to robilo smolov alebo sa robilo drenazovanie v stenach a voda sa odvadzala pomocou stoky von z tunela … tunely su stavane vzdy tak aby najnizsie miesto tunela (ani lokalne) nebolo niekde vo vnutri tunela ale najlepsie pri portaloch (vynimkou su podmorske tunely) takze bud su stavane tak ze sa stupa iba od jednoho portalu (velmi kratke tunely) alebo sa stupa od oboch portalov - najcastejsie (tvz dovrchne razenie) … sklon je nejaky predpisany … takze prostriedok tunela je vzdy vysie ako portaly .. aj ked je pravda ze exhalaty sutahsie ako vzduch nieje to koli nim (to ma nastarosti ventilacia) … ale spat k hydroizolacii … ked sa razi tunel moze sa stat ze sa nadrenuje nejaka vrstva alebo kanal ktory je zasobnikom vody … problem vznika vtedy ked je tej vody privela .. treba ju nechat vytiect a pri postupe celby o cosi dalej zapchat kanal alebo izolovat vrstvu … uplne na tieto uceli postacuje striekany beton .. presak sa sice uplne nezastavi (pokial to nemaju este nejak inak poriesene - nejakou dodatocnou izolaciou na tomto mieste) ale postacuje to pre primarne ostenie … dobre izolovany tunel zabaspaci aby sa voda z vodou nasiaknutych vrstiev nedostala do neho a nemusela byt vyvadzana stokou vonku … v takompripade sa zasoby vody mozu a velmi casto obnovia uplne
Foliové izolace jsou naprosto vodonepropustné. Pokud teče vode skrz izolaci je to na 99 % mechanická chyba jako je díry, rozříznutí propíchnutí při montáži.
V Praze na C se teď skouší stěrková izolace, která se nastříká na stěnu v tloušce cca 1 cm. Tento způsob je rychlejší a méně nákladný. Nemusí se řešit vyhlazení přimarního ostění.
Myslim, ze uz tu bolo viac krat spominane, ze dolezita je najma drenaz znizujuca tlaky vody v okoli tunela - vo Visnovom je to najma prerazena stolna, ktra vyrazne zlepsuje podmienky pre razenie a prevadzku buduceho tunela.
ako tak pozeram na zlozenie novej vlady, myslim ze visnove ma zelenu ako aj juzna pripojka ziliny.