neviem či to nieje nahodou 7,5t??. takže zasa nejakí “pseudoaktivisti” zauradovali, a zdravý rozum na špacírke. …a keď dokončia privádzač do rajeckej doliny, až potom to bude “žúžo”.
Visnove je tu aj pre tych, co nadalej chodia popod Strecno, vdaka Visnovemu je to lepsie prejazdne.
cez strecno stale bude jazdit cast osobnej dopravy a je to logicke ,Pre cast dopravy pendlujucej Za-Martin/Vrutky nema velky zmysel si platit rocnu dialnicnu preto aby sa usetrilo par minut,Pre tych ani nieje ten tunel primarne urceny, ja by som tiez nejazdil na Visnove z urcitych casti ZA pokial bude strecno prejazdne bez prac ktore priebezne zastavuju dopravu.
Musel som si prejst fotky, lebo som si popravde nepamatal, co je tam za zakaz. Na google mapach je to vidiet jasne, zakaz kamionom nad 12m (nie ton).
Ocividne je tam ten zakaz uz par rokov. Asi kvoli Fačkovu? Proste pri zmene dopravnych tahov nejako nepomenili znacky v Ziline. Rovnako aj smerovniky na Martin a Poprad.
Ako keby D1 ani neexistovala, ziadne vnutromestske znacenia D1 nikde nemaju, tak na BA/KE ide clovek smerom na Prievidzu/Rajec…
je fakt, že to značenie zažilo hádam aj mečiara
Zo pár krát som išiel zo ZA na višnové. Môžem potvrdiť, že to značenie je katastrofálne. Dokonca sa mi raz “podarilo” od metra sa pustiť opačným smerom, tj. do centra ![]()
chlapci, na jeseň budú voľby, nový asfalt, možno aj nové značky ![]()
Vecer som siel cez tunel smer MT-ZA. Na vstupe bola chvilu cervena, potom obmedzena rychlost na 60. Ziadnu prekazku nebolo vidno, a cca od 3 km nebolo vidno uz vobec nic. V tuneli totiz bola husta hmla na useku asi 500 m. To som videl prvy krat
Potom dalej sa to uz vycistilo. Asi nejaka spravna kombinacia teploty a vlhkosti.
v piatok som isiel prvykrat cez tunel Visnove, od Martina smer Cadca a potom v nedelu naspat a presne toto mi udrelo do oci, ze ziadne vnutromestske znacenie a radsej som si vopred zapol waze, bolo by fajn to oznamit NDS alebo aspon panovi Chomovi ![]()
Inak tunel paradny, dlzka taka, ze som bol aj rad, ked sa zjavilo svetlo na konci tunela a ten zapadny exit… tak trochu som mal deja vu a ocakaval Jadran ![]()
Toto keď som sa tu pýtal pár mesiacov dozadu tak som dostal slušnú deku a bolo mi vysvetlené, že D1+D3 okolo ZA neboli projektované ako obchvat ZA, zároveň keď sa tu hovorí o naokolo bližšie tak chalanom kopu ľudí veľmi radi vysvetlia, že diaľnica nemusí ísť priamo z bodu A do bodu B, takže výsledok tu máme taký, že tu sa roky plánovala, kreslila a stavala diaľnica, ktorá nie je ani obchvat ani výhodné spojenie vzdialených cieľov. No a vraj to celé nie je fail. Stálo to okolo 2mld a nie je to ani obchvat ani výhodné spojenie, ako toto je spoločensky návratné?
Neviem, ci je vystiznejsie k tomu dodat “smejem sa hlasno” alebo “chtelo by se zaplakat”…
akože nerozumiem, čo je na tom divné. ja chápem, že sa to len teraz otvorilo, ale tak to bolo s každým jedným tunelom. nastaví sa frekvencia údržby a 2x do roka sa to zavrie. branisko sa zatvára štandardne na 10 dní, tento je kus dlhší. to isté bude keď sa niekedy raz otvorí soroška, karpaty či ktorýkoľvek iný tunel.
OK, ale je to fakt bežné aj v zahraničí?
ja si myslím, že tou údržbou “kryjú” iný prúser. Tipujem, ten východ požiarnikov do pravého tunela. Dúfam, že to teraz prerobia, pri výjazde odmontuvavať zvodila to je na cenu PAT a MAT.
No, urcite je to FU od NDS pre vodicov. Da sa to robit tisic sposobmi tak, aby dopravu tak drasticky neobmedzili. Napr, na rozdiel od Braniska, tu by mohli 1) zatvorit vzdy len jednu ruru, 2) mohli by robit len v noci, 3) mohli tunel navrhnut tak, aby sa mohli presmerovat oba smery do jednej rury. Na to posledne by bolo treba mysliet od zaciatku (lebo vraj system vetrania), tie prve dve moznosti ale stale su. A preco to tak nerobia - presne preto, lebo FU vodici - jazdili ste cez Strecno 50 rokov, tak mozete dalej. Pre nas (NDS) je dolezite, ze sa nabalili stavbari a teraz sa nabalia udrzbari tunela, pre ktorych take nepohodlie, ze by to robili len po nociach alebo len v jednej rure, nie je akceptovatelne.
Pre tých, čo nemajú predplatné, výťah podstatnej časti:
V susednom Rakúsku napríklad na jarné čistenie 10-kilometrového tunela Plabutsh a 8-kilometrového tunela Gleinalm, teda dvoch najdlhších tunelov v Štajersku na diaľnici A9, potrebovali celkovo osem nocí.
„Tieto čistiace akcie sa vždy konajú v noci, pretože vysoká premávka počas dňa by znemožnila uzávierky,“ vysvetľuje Asfinag, teda rakúska obdoba našej NDS.
Postupovali takto: Pred Veľkou nocou najprv na dve noci uzavreli tunel Plabutsch v smere na sever, potom na dve noci v smere juh. Podobne vozovku tunela Gleinalm uzavreli počas prvých dvoch nocí smerom na juh a počas ďalších dvoch nocí smerom na sever.
Švajčiari napríklad svoj 17-kilometrový Gotthardský tunel plánovane zatvárajú tiež počas nocí. Na rok 2026 plánujú takýchto nocí celkovo 34, z toho 16 od marca do konca júna. Platí pravidlo, že na víkend je tunel otvorený.
V Česku je zasa najdlhší cestný tunel považovaný tunel Blanka (5,5 km), ktorý je v skutočnosti komplexom troch pražských tunelov: Bubenečského, Dejvického a Brusnického.
Počas prvých desiatich rokov jeho prevádzky si plánované údržbové práce vyžiadali v celkovom trvaní 3780 hodín. Z toho 300 hodín bol uzatvorený celý tunelový komplex, napísala Technická správa pražských komunikácií.
V prepočte na dni to vychádza tak, že za 10 rokov bol celý komplex úplne uzatvorený na 12,5 dňa. Ďalších celkovo 145 dní boli uzatvorené časti tunela, čo vychádza na 14,5 dňa ročne.
Myslím, že časom aj u nás sa to naučíme lepšie, efektívnejšie a kvalitnejšie robiť a čas odstávok sa skráti. Možno stačí odmeňovať nie hodinovou sadzbou, ale platiť za výkon ![]()
Dnes som bol prvy raz po otvoreni tunela v Ziline po I/18. Okolo 14 smer Vrutky - Zilina a naspat po 16.
Je to nebe a dudy. Ziadny suvisly nekonciaci prud aut. Taku slabu premavko som pod Strecnom nezazil ani o polnoci. Cestou do Ziliny ma pred Zilinou jeden netrpezlivy na osobaku dokonca predbehol. To bolo nieco nemyslitelne pred otvorenim tunela.
Ceresnicka na torte. Pred scontom zapnuty semafor a v Ziline nekolabovala doprava. To sa da dnes cakat silnajsia doprava, kedze su 3 dni volna.
Vyzera, ze si to odniesol si to smer na Cadcu. Ked som sa vracal, tak v radi hlasili na vyjazde zo Ziliny smer Cadca hodinove zdrzanie.
Toto si tu len odložím a o 2 týždne sa dozviem, či tieto info budú pravdivé.
V rámci údržby tunela idú demontovať tie nešťastné zvodidlá pred západným portálom tunela. Aj keď sú privedene ku týmto zvodidlam chranicky s káblami, tak Cado zvodidlá sa montovať nebudú, lebo sú vraj veľmi drahé. Takže sa len zdemontuju pevné oceľové zvodidlá a namontujú sa tlmiče narazov a nechá sa voľný prejazd medzi jednotlivými jazdnými pásmi diaľnice.
Slovensko v kocke