Takto to je, ale asi vymenili značku za novú, pretože jazdím tade roky, ale všimol som si ju až teraz. Nejako mi udrela do očí. V tom prípade je debata asi zbytočná a partila by skôr do témy Dopravné značenie
Preverujú požiar: Tunel Višňové je obojsmerne uzavretý. Dôvodom je preverenie požiaru | Žilinak.sk
Tak aspoň vodiči zjavne rešpektujú zákaz vjazdu do tunela.
Minule keď som šiel bola v tuneli 60tka a prikázaná jazda v pravom pruhu. Môžeme polemizovať, či to bolo náležité opatrenie, keď akurát cca v strede tunela stála dodávka NDS a zjavne niečo tam robili. Myslím najmä jeho rozsah, keď obmedzenia platilo na celú dĺžku tunela. Niekto povolanejší by vedel povedať, či sa dajú obmedzenia meniť v tuneli úsekovo (druhá vec je, či je to vhodné…).
No čo ma zaujalo bola tá slušná anarchia, čo tam poniektorí vodiči predvádzali… Bol som v podstate jediný, čo tú 60 dodržoval. Potom sa pridávali ďalší, lebo nemali gule ísť do ľavého pruhu. Síce sa tá 60tka ťažko dodržuje, ale je tam predpoklad, že kompetentná osoba neobmedzila rýchlosť len tak z roztopaše… Poniektorí blázni si šli v ľavom pruhu 100+, ako by sa nič nedialo.
bohu žiaľ, aj na slovensku pribúdajú šialenci geometrickým radom.
Čo hovoríte na to video - demontovanie bočných a stredových zvodidiel pri výjazde hasičskej techniky?
Nedalo sa tam dať niečo hodné tretieho tisícročia? Hydraulika, pneumatiky, elektrika?
Čo ak:
zmizne golasada, budú strhané závity, strhané hrany, bude to priečiť pri demontáži leto/zima??
Predstavme si modelovú situáciu (reálne, môže nastať hocikedy, aj podobná):
December, noc, -20°C, metelica, zafučané zvodidlá snehom.
To tam budú ako demontovať vtedy? To skôr príde zo ZA čierna sanitka. Takže istota, že pri väčšej nehode máš dni už spočítané ![]()
Počas taktického cvičenia, pred spustením tie kotviace rúry, alebo ako to nazvať, čo zaisťujú tie zábrany primrzli a trepali do toho kladivami, aby to uvoľnili. Celé to trvá zhruba 8 minút. A nejde len o 1 zábranu, ale 3. Prvá je na výjazde zo stanice, druhá do medzipriestoru a tretia do pruhu smer MT. Na všetkých ostatných tuneloch v kraji je CADO elektricky ovládané, dvihne sa samo po stlačení tlačítka niekde na operátorskom pracovisku.
Za tých istých 8 minút je pred portálom jednotka z hasičskej stanice v Žiline, resp. na druhej strane z Martina. + samozrejme treba rátať, že v momenta zavretia rúry smerom na BA v tuneli sú stále autá a trvá nejaký čas (myslím že je to tiež okolo 8 minút), kým sa rúra vyprázdni a je bezpečné vstúpiť na vozovku…
Na čo to stavali v tom mieste ako dočasnú hasičskú stanicu? Lebo ÚHP povedalo, že ak nepostavíme SSÚD Lietavská Lúčka, tak to bude lacnejšie. No kto by to povedal, že ak nepostavíš vitálnu časť úseku, tak ušetríš peniaze. Pričom, ak by SSÚD stálo, tak hasičom nebráni podobná sranda pri výjazde keďže by sa napájali priamo v križovatke LL.
A nechcem zachádzať do toho, ako majú nakázané tunel zatvárať čo najmenej, hasičom sa starajú do toho, či na výjazd majú ísť, nechcú im tie zábrany otvárať a tak ďalej a tak ďalej.
riadna trapošina. Stačili, tam dať otváraciu zábranu na pántoch. Tá by zaróven aj uzavrela dialnicu, aby autá nevleteli do hasičky. Niekedy v predminulom storočí, takto riešili železničné priecestia. Pre túto situáciu, existuje minimálne 5 rozumných riešení, kde by nemuselo byť ani ovládanie na dialku, (keď treba šetriť nech to stojí čo to stojí). samozrejme vybrali to najhoršie, a možno ani nie najlacnejšie. PAT a MAT v akcii.