nech sa este zbytok slovenska posklada na vychodny obchvat ziliny nech je zilina vybavena ako presov a kosice ![]()
Myslis tie KE kde smer RV-PO/MI ani nezacali stavat? Alebo NR kde na NZ sa neda odbocit?
Tak nejak by to malo fungovať. Na Slovensku je plánovaných 100km D a R tunelov 30km stojí. Ďalších 50-80 km by mohlo byť železničných. Keď tému uchopí vláda a venuje sa tomu strategicky od roku 2000 už by tu boli hlavné ťahy hotové a za normálne peniaze po vzoru rakúska aj so ziskom. Slováci sa na výstavbu pozerajú ako na stratené a dlho návratné peniaze a vôbec to tak nemusí byť. Veľká škoda, že sa nevyužil potenciál baníctva. Už aj skoršieho, pretože v odvodňovaní v štiavnických baniach sme boli na svetovej úrovni už historicky. Neskôr baníkov z Hornej Nitry sme poslali pestovať paradajky a sme tu za idiotov. Z banských tradícií, ktoré sa dali pretaviť do súčasnosti nám ostalo len kvíkanie ako dlho sme stavali Višnové a aké sú tunely drahé a zbytočné a dnes už tisícky baníkov v cifrovaných rovnošatách na dôchodku. Potenciál štátu, univerzít, odborných kapacít, projekčných firiem sa rozvinul tak na 10%, a na Slovensko sa budú chodiť učiť ako sa dajú robiť totálne chyby v managemente výstavby infraštruktúry. Pár odborníkov a firiem, skúpia zahraničné korporáty a takto si tu budeme žiť. Celá mladá generácia fuč. Už len doviesť Uzbekov, lebo tu nemá gdo robiť. Made in Slovakia ![]()
ááále aspoň nebudem krivdiť vyvinuli sme metódu STM Slovak tunneling metod.
Vytuneluj čo sa dá ![]()
ano a v kazdom krajskom meste by sa este dalo postavit metro. porovnanie s rakuskom ako vzdy. zabudli sme ze oni boli nadruhej strane zeleznej opony a vytvorili si vysoke hdp. a este sme zabudli aj na odstrihnutie sa od federalneho penazovodu otcom vlasti judr. V.M.
mimochodom prieskumnu stolnu zacali razit pred volbami 1998, teda vlada MD to len dokoncila a to bolo vsetko. radicovej vlada zase neinvestovala z rozpoctu ale z eurofondov 2027-13 ktore bolo treba surne vycerpat, bez vidiny fondov 14-20 by to snad nikdy nedokoncili, mozno ani nezacali. talianov nakoniec vyhodili za pelleho po znamej helikopterovej navsteve na stavenisku. falsovanie historie by sme tu nemali tolerovat. tu je kratka chronologia este sa vyplatilo aj skoro 50 mega za PPP3 neviem zaco vsetko, zervaj aj na odvoz ornice a vyruby drevin na trase
na otvoreni bolo evidentne ako sa vedenie statu vyhyba otazkam o cene, taksi to zhrnme, prieskumna stolna stala vyse 20 mil, zmluva salini-duha vyse 400 mega, z toho sa zaplatilo 170 mil. a nakoniec skanska za vyse 250 mil co stuplo na 306 mil. a ppa control za vyse 50 mil. co stuplo na 65 mil.
23+170+305+65 je 563/13,5 je 41,7 mil./km.
Zatiaľ žiadne video prejazdu celým úsekom za bieleho dňa? ![]()
Porovnanie časovej úspory Strečno vs tunel Višňové:
V priebehu decembra som išiel v pracovné dni 3x cez Žilinu a Strečno. Aj doobeda aj poobede. Išiel som normálnu rýchlosťou, väčšinou vo vláčiku podľa áut predo mnou. Časy prejazdu - úsek od križovatky D1xD3 (pri letisku) po VP tunela Višňové som mal 26 min , 35 min , 29 min. Čiže rátam priemerne 30 minút na prejazd.
Dnes som šiel trasu cez tunely (predpisovo) a mal som čas 14 minút a naspäť tiež rovnako 14 minút.
Čiže reálne úspora cca 16 minút.
Samozrejme, treba brať v úvahu že “po starej ceste” človek nemôže ísť rýchlejšie, lebo ide takmer vždy vo vláčiku a ísť rýchlejšie nedovolia autá pred ním… Ale po diaľnici asi málokto jazdí predpisovo 130, väčšinu rýchlejšie, takže úspora bude väčšia než 16 min. ![]()
Vdaka za porovnanie.
Zatial kazda reportaz, ktoru som videl/cital porovnavala cestu zo Ziliny, niekde z mesta, uplne ignorujucu to, ze tranzit D1 Zilinou nevedie. Okrem tebou nameranej uspory 16min je to cez tunel Visnove o 10km kratsie. Pocas dna v case spicky/cakaciek na semaforoch v ZA ten rozdiel bude este vacsi.
Zaujimave by bolo este porovnanie zo smeru Kysuce/Brodno, tam ten rozdiel uz nebude tak vyrazny.
Co sa tyka dopravy tak moj sukromny dojem, ze Zilina bola dnes podstatne prazdnejsia, teda aspon co sa hlavneho tahu tyka. Realitu ukaze najblizsi normalne pracovny pondelok a piatok. Ale dnes ked som siel cez krizovatku Kosicka tak to bolo podstatne lepsie ako v ine pracovne dni. Aktualne to moze byt sposobene aj sviatkami a kratkym pracovnym tyzdnom.
Tam to bude závisieť aká bude situácia v ZA na estakáde, na preplete pod rondlom a na rajeckej ceste všeobecne. V mierových časoch to bude z Brodna cez Solinky a križovatku LL do Turca časovo o 10min menej ako cez Strečno. Kilometricky je to porovnateľné.
V prípade trasy cez križovatku D1/D3 v Hričove je to už 15km navyše a časovo sa to bude podobať na starú trase cez Strečno.
Vo finále to bude ale celé stáť a padať.. kadiaľ sa vyberú kamionisti z Kysúc.. rsp. ako to bude štát cez mýto moderovať.
Pred par hodinami som isiel od D1xD3 po “krizovatku vrutky” a zvladol som to za 13 minut. v tuneloch som ale isiel tak cca 110, ale to blikanie znaciek je dost neprijemne, ako keby som tam isiel 200kou.
Mimo tunelov som ale tiez nesiel naplno, kedze bolo mokro/poladovica a ten usek od LL nepoznam. Cize za takych 11minut by som to vedel zvladnut za pekneho pocasia uplne v pohode.
Tak treba ísť 100 km a blikať to nebude.
Pretože to reaguje na tvoju rýchlosť.
Lenže to blikať nesmie. Žiadne značky blikať nesmú okrem žltého výstražného svetla a červeného svetla na železničných priecestiach.
určiťe másš pravdu, ale na slovenských vodičov to musí blikať, aby si to všimli. Ako kolega nad tebou, keby sa jazdilo podľa predpisov, tak to jednoducho nebliká, jednoduchá logika. ![]()
Je to hlúposť, to by Sitina a cela bratislavská mestská diaľnica blikali ako vianočný stromcek po cely rok. A kto si nevšimne rozsvietenú rýchlosť na značke nemá čo mat vodičský preukaz.
A následne má mu prísť náležite ocenený pozdrav.