Cize megalomania Visnove zatial stala minimalne 52 zivotov? Dobra statistika.
Skôr smutná štatistika
Áno, bliká to pred/nad autom ktoré ide rýchlejšie a iba v tom pruhu. Tie rozostupy som si nevšimol, nebolo už tak veľa áut vtedy. 80tka od Žiliny bola a hmla taká stredná, možno chcú začať pomalšie kým si vodiči zvyknú.
Ano, 90% premavky na Strecne tvoria auta co idu do DoubleTree by Hilton Kosice… Keby bola kompletna R1+R2, tak na strecne je mensia premavka nez na D3 Svrcinovec - Skalite.
Otvorenie v sprievode policie prve auta
Video od NDS prve auta
Tých 28 rokov je konina. Normálne sa to stavalo 10 rokov miesto 5 rokov. Problém bol ten, že na začiatku Smognerová zastavila tento projekt, potom bola kríza na svetových trhoch a nápad realizovať veci cez PPP. Vec sa snazili uchopit komplexnejsie. Keby vyjde PPP tak celá dialnica je v 2015. Nakoniec sa uprednostinili tendre po usekoch. Takze celý problém je skôr postavený v rozhodovacích procesoch, ktoré sú na Slovensku spolitizované a diali sa v turbulentných casoch. Rakušaci stavajú 64 km tunel aj 20 rokov za miliardy a ešte na tom zarobia. Ako to je možné ? Na tom, že ročne predajú technológie v oblasti razenia, managementu, projektovania, výrobkov v objeme cca 5mld ročne. Skrátka razia a predávaju know how, ktoré pritom vyvíjajú. My sme len stavenisko kadejakých firiem a jediný benefit výstavby diaľnic je časová úspora. Neexistuje ani nejaké znalostné centrum, ktoré by vyhodnocovalo výstavbu infraštruktúry, porovnávalo cenotvorbu a vytváralo knižnicu technických riešení a zaoberalo sa koncepciami. Iba nejakí poloinformovaní politici tu vybľakujú po sebe.
Konecne, nejaky rozumny prispevok, aj ked samozrejme kebyze clovek moc chce tak ho zacne rozoberat vetu po vete a rozporovat ho. Ale ako celok super.
Keby sa normalne urobil udolny variant (mozno s parstometrovym tunelom vedla zeleznicneho), tak by VYsnove bolo uz 20 rokov vyriesene a 52 zivotov (a 1mld EUR) usetrenych.
Je na case aby doktor siel vyriesit tunel Korbelka. Lacnejsie a rychlejsie
Tak som sa zamyslel pri tom čítaní a napadlo mi, že na úseku R2 Kriváň - Mýtna sa teraz otvoril most, ktorý je unikátom v Európe s dilatáciou v strede. Ak sa nemýlim realizoval ho Doprastav. Túto technológiu by tiež mohli predať ďalej v Európe a nabaľovať sa na nej, či?
Google stále nič.
Ked nie google, tak aspon ja nieco pridam
Je tam este par fotografii z juznej rury
By ma celkom zaujimalo, na zaklade coho (akych predpisov) mozu u nas znacky blikat.
totálne nezodpovední
a narodny park a narodna prirodna pamiatka znicena (a ∞mld EUR). bodaj by sme mali co najviac tunelov na severe
to bude skôr rozsvietenie a potom zhasnutie
O co je lepsie pustiít zilou 200 litrov za sekundu naveky ako znicit pas lesa v koridore kde vzdy bola cesta. A tiez zeleznica ktora by pri tejto logike tiez neexistovala. Ale hlavne ze tunel je “ekologicky”. A este sa nám poskladaju z celej republiky.