D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala | tunel Višňové

Bude sa to raziť metódou NRTM. Čiže trhavina, kladivá, bagre. Podľa rozpojiteľnosti horniny.

s fotografíí nič nenasvedčuje žeby sa vytvárala nejaká infraštruktúra pre kompletáciu TBM-ka. Vyzerá to tak, že prídeme o to potešenie vŕtať Višňové touto metódou. pozri pár stránok späť, bavilo sa tam o tom…

Ak tí Taliani poslúžili len ako referencia pre Dúhu a Uranpres razí aj Ovčiarsko aj Višňové (zatiaľ vieme, že zo Z), tak ja by som tipoval, že z V portálu to ako subdodávka razí Skanska. Myslím, že oni, keďže nerealizujú momentálne na Slovensku nijakú veľkú stavbu, by na to kapacity mohli mať (aj keď ako píšeš Slovenské tunely na Čebrati majú nútenú prestávku). Inak kto razí Ovčiarsko z V strany? Myslím, že predtým ako tam bol mierny problém s portálom, sa tam objavili stroje Skansky, ale po vyriešení neviem či v tom aj pokračujú.

Tunelari na SVK
Ovciarsko - Uranpres-Z, Skanska-V (podla log na strojoch)
Zilinia - MTS+DPS-razi sa len od Z
Visnove - Uranpres-Z
Cebrat - pozastaveny-Slovenske Tunely
Sibenik - Tubau-razenie ukoncene pred cca rokom
Pov. Chlmec - Hochtief; v zmluve bol ako priamy podzhotovitel uvedeny Tucon, na fotkach som si ho nevsimol
Svrcinovec - VHS; na foto zo zaciatku razby bolo vidno aj stroje OHL ZS, neskor aj MTS
Polana - DPS+MTS

Takze vylucovacou metodou do uvahy prichadza najma Tubau, ktore len dokoncuje Sibenik (ak medzitym nevrta daco ine), pripadne Tucon, ak sa nerealizuje na Povazskom Chlmci, ako to malo byt podla zmluvy (vid viewtopic.php?f=44&t=622&start=725 ). Uz skor sa spominalo, ze najviac volnych tunelarskych kapacit ma Skanska a nwm tiez ci nieco vrtaju momentalne OHL ZS, resp. Slovenske Tunely. MTS zasa nedavno kupil nejaku rakusku firmu co tz vie razit, no predpokladam, ze s tou ma plany pre seba a nie kryt chrbat niekomu inemu.

Ovčiarsko z východu razí takisto Uranpres, niektoré stroje sú Skansky, ale pracovníci sú z Uranpresu.
Pre doplnenie Ericovho príspevku Tunelári na Slovensku:
Tucon je už vidieť aj v Považskom Chlmci

K Považskému Chlmcu. TuCon sa činí na západnom portáli(Strážov): gallery/image_page.php?album_id=219&image_id=26159
Na fotkách zo stredu vidím Hochtief.

Tucon nieje nahodou z časti byvale Tubau?

btw, kedy bude oficialne vyhlaseny zaciatok razenia Visnoveho? Alebo taliani nemaju Sv. Barboru? a mecenasov spriaznenych s vladou, ktori by sa radi ukazali?

aj mne to prišlo čudné že len tak potichu začali, ale je to “lacná” dialnica proti ktorým vládna strana najmä teraz urputne bojuje, tak by pre hranola a spol. s r.o. by nebolo marketingovo vhodné sa tam ukázať. Ešte horšie bude keď to nakoniec za tie peniaze aj postavia, načas a aj s vyplatením faktúr.

Ale no, vacsina tunelov sa zacala fyzicky razit skor ako sa tam prisli predvadzat postavicky a oficialne zacalo razenie.

Tie dve zjazvenia - odtrhy vo svahu, dúfam, že nie sú nejaké začínajúce zosuvy. Hneď za oplotením “priamo” nad portálom.
[album]26705[/album]

Je to nejaké divné, ako keby to bolo po sanácii?

Ustie portalu tam je už určite niekoľko rokov a nasledna erozia si zrejme urobila svoje, predpokladam že tunel bude mať ešte aspon 3-4 10m zabery vonkajšieho tunela a tie sa po zaizolovani nasledne zahrabu a zmiernia pripadne erozivne zosuvy.

A nebude to tam ukončené budovou nad portálmi? Alebo to má byť len na západnej strane?

Vie niekto ake su plany na vyuzitie vytazeneho materialu z tunela? Po Lietavsku Lucku ho asi cely nespotrebuju…

gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=26708
nie je náhodou na tejto fotke nad trafostanicou tabuľa s označením firmy, ktorá vykonáva razenie od VP? Vie to niekto potvrdiť alebo vyvrátiť? Nie je to moc čitateľné, ale neviem čo iné by tam mohlo byť označené.

tiež som si to všimol tak som to chcel odfotiť,ale z cesty I/18 je to ďaleko a viacej my už zaostriť nedalo,z iného uhla zase zavadzalo rameno bagra,a na Dubnej Skale ešte makali tak som ich nechcel provokovať

Tá firma na tabuli je Basler&Hofmann, zrejme stavebný dozor.

Dnes pribudla nad tunelovou rúrou VP veľká tabuľa s nápisom Uranpres, takže už to máme aj písomne.

Pri odpočívadle Turie bude trvalá depónia vyrúbaného materiálu. Druhá má byť, tuším, pri obci Lipovec.