D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala | tunel Višňové

to ako sa budu razit karpaty nevie zatial ani ten nad nami a tema TBM vs. NRTM sa tu preberala 615 krat

Kedy odhadujete začiatok nejakých prác na tomto úseku? Keď to poveternostné podmienky umožnia? Keď zlezie sneh? To asi nie, to by mohlo byť aj do marca. Nejaké odhady? Aspoň na prvé práce.

Podla milnikov to ma byt v marci, najneskor v aprili. V lete uz ma byt vyrazenych prvych 100 m tunela, takze nemozu cakat.

..nerozumiem v com sme my Slovaci iny ako Cesi? Cesi su o dost sikovnejsi ale kradne sa tam tiez..ich siet je o dost lepsia a to sa tyka aj zeleznice.

Porovnávať TBM a NATM len s tým, že Česi sú o dosť šikovnejší nejde. Každá metóda sa hodí v iných podmienkach, sú tu ľudia na fóre, čo by Ti to vysvetlili. Aj v glosári čo to o tom je, aj som pridal nejaké videá, ako to prebieha a tak. Len sú po anglicky.

Sobota 14.2.2015, západný portál tunela Višňové:
Aktuálny stav:
Od poslednej návštevy (25.1.) prebehli len drobné zmeny. Pokročili v oplocovaní stavebnej jamy, unimo pre strážnu službu dali bližšie (bola až hore pri rampe), pribudli nejaké stroje a panelmi spevnili cestu do stavebnej jamy. Taktiež pribudlo aj vytýčenie kolíkmi, na foto most 204:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24778
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24777

Záverečné stanovisko k hodnoteniu vplyvov na životné prostredie pre stavbu Diaľničný privádzač Lietavská Lúčka
enviroportal.sk/sk/eia/detail/di … vska-lucka

Kam chcú napchať ten privádzač v tej zákrute pri Porúbke, keď už teraz je tam cesta I/64 a železnica natesno vedľa seba? Pri Turskej skale. Ako to budú riešiť?
mapy.hiking.sk/?x=18.72986&y=49.1472

Na tom odkaze su aj mapy. Od kruhaca to pojde medzi I/64 a zeleznicou, na dva pruhy je tam miesta dost a pred odbockou na Turie sa to zdvihne a prekrizuje trat, cestu do Turia aj potok a pokracuje poza Porubku dalej.

To viem, že sú tam, už dávno som ich pozeral a už vtedy som nad tým rozmýšľal. Potom by ma zaujímalo, že kde budú umiestnené jednotlivé piliere. Nenašiel som takú podrobnú mapku ešte - situáciu (ako napr na HP-LL alebo LL-DS mapkách je to pekne vidno).
google.sk/maps/@49.146716,1 … yEQEqw!2e0

Mapy som nevidel, ale ak je tam malo miesta, tak predpokladam, ze sa spravi prelozka starej cesty…

Tak rovno si odpoviem: gallery/image_page.php?album_id=63&image_id=24919

No vidis, ked chces, tak si najdes aj sam :slight_smile:

Len aby sa nemusel vypisovať nový tender. Preverte si tú taliansku firmu !!!

gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=25069
zaujimave foto, ako keby si robili pristup k “bezproblemovej” lavej TR. Zeby uz bol den D blizko ? :wink:

Asi cakaju na krajsie pocasie.

NDS-ka vo verejnej súťaži požadovala pri návrhu a realizácii objektov tunela Višňové dodržať nasledovné podmienky:
-zachovať existujúcu prieskumnú štôlňu a využívať ju na účely odvodnenia horninového masívu počas raziacich prác
-upraviť prieskumnú štôlňu na jej trvalé využitie počas prevádzky tunela na účel odvodnenia horninového masívu
-štôlňa bude prepojená s oboma portálmi tunela novovybudovanými úsekmi, ktoré zabezpečia dopravnú prístupnosť do oboch portálov
-z dôvodu zachovania prieskumnej štôlne upraviť smerové a výškové vedenie oboch tunelových rúr v úseku medzi portálmi tunela tak aby sa minimalizovala dĺžka úsekov, v ktorých bude južná tunelová rúra razená v osi prieskumnej štôlne
-smerové aj výškové vedenie oboch tunelových rúr má byť upravené tak, aby v prevažnej časti dĺžky tunela bola štôlňa situovaná približne v strede medzi rúrami a zároveň výškovo pod úrovňou tunelových rúr. Osová vzdialenosť tunelových rúr by v prevažnej časti dĺžky tunela mala byť v intervale 40-60 m
-v tuneli Višňové sa neuvažuje s možnosťou obojsmernej prevádzky ani pre prípad údržby alebo poruchy zariadení, v prípade uzatvorenia jednej tunelovej rúry sa náhradná doprava prevádza na cestu 1/18
-najvyššia povolená rýchlosť v tuneli bude 100 km/h, pokiaľ nebude žiadaná nižšia rýchlosť na základe výsledkov analýzy rizík bezpečnosti tunela
-objednávateľ vyžaduje navrhnúť a realizovať v tuneli Višňové pozdĺžne vetranie s bodovým odsávaním dymu v maximálnej vzájomnej vzdialenosti bodov odsávania 3000 metrov
Pre návrh stavebného a technologického usporiadania tunela požadoval obstarávateľ rešpektovať nasledovné predpisy a podklady, ktoré boli vydané neskôr ako bolo vydané právoplatné SP:
-TP 02/2011 Analýza rizík pre slovenské cestné tunely
-TP 11/2011 Protipožiarna bezpečnosť cestných tunelov
-TP 12/2011 Vetranie cestných tunelov
-aktualizované dopravno-inžinierske údaje vrátanie prognózy množstva a skladby dopravy z 2011.
Na základe týchto požiadaviek predložilo Združenie Salini Impregilo-Dúha predbežné technické riešenie tunela. Toto riešenie bolo neskôr rozpracované združením projektantov: Terraprojekt a.s. - RockSoil SpA - Ferro Studio di Ingegneria Srl

A aj nejaké zmeny medzi DSP 2008 a návrhovým riešením 2015:
Pôvodne mala mať ľavá rúra 7484 metra, teraz bude mať 7503,1 metra
Pravá tunelová rúra mala mať 7520 metra, teraz bude mať 7537,1 metra
Dĺžka razenej časti ľavej tunelovej rúry bola 7405,8 metra, teraz 7424,9 metra
Dĺžka razenej časti pravej tunelovej rúry bola 7445,1 metra, teraz 7462,0 metra
Profil tunela sa mení z pôvodného riešenia s medzistropom po celej dĺžke tunela tak, že medzistrop bude len v jednom vetracom úseku tunela - pri východnom portáli
Južná tunelová rúra nebude vedená v trase prieskumnej štôlne ale štôlňa bude situovaná v strede medzi rúrami a zároveň výškovo pod úrovňou tunelových rúr
Pôvodne mala byť prieskumná štôlňa zlikvidovaná, po novom získava funkciu odvodňovacej štôlne, v časti priportálových úsekov bude nahradená novovyrazenými úsekmi
Priečnych prepojení nebude 30 ale 29
Odvodnenie tunela nebude riešené zberačmi pod vozovkou oboch tunelových rúr, ale horninové vody budú odvádzané šikmými vrtmi v pravidelných intervaloch z tunelových rúr do odvodňovacej štôlne
Kto by chcel prehľadnejší ten zoznam, pridal som tu aj tabuľku týchto hlavných zmien: gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=25148

Predpokladaný termín dokončenia stavby: 01/2020

Co je medzistrop tunela?

medzistrop: horizontálna konštrukcia oddeľujúca dopravný priestor od vetracieho kanála nad dopravným priestorom
Zdroj: Tunelové názvoslovie TP 05/2006