Co sa moze robit s takym prebytocnym vatazkom s tunela? Ze sa pytam co? To bude akcia jasna spekulanti. A priroda aby sa s nich posrala s prepacenim, co s tym dalsim jazerom co tam vytvorili? ..to uz je asi mimo..
novinky.cz/ekonomika/359659- … -v-cr.html
Škoda, že sa takýto obrovský kolos neukáže tiež u nás na Slovensku, práve pri razení tunela Višňové. Možno inokedy, v pláne je výstavba ešte niekoľko väčších tunelov - Karpaty, druhá rúra Branisko či Soroška (tam to bude asi NRTM). Alebo také železničné tunely, aj tam by bola príležitosť
.
TBM ma zatial najvacsiu sancu na D4 tunel Karpaty a na zel.tuneli Cerveny kut pri Kralovej Lehote. A ciste teoreticky aj na Korbelke.
nuz, stale si myslim, ze obojstranne PDZ menoze byt az takym problemom. vetranie ano, avsak vidime, ze branisko bolo projektovane na jednosmernu premavku a dlhodobo zvlada (aj ked s problemami) aj obojsmernu. pocas nocnej udrzby, pripadne pravidelnej dlhsej udrzby, ktora trva 7-10 dni, by to rura raz rocne mala zvladnut. mozno aj za prisnejsich podmienok, napriklad obmedzenie MPR na 60.
Ano, Branisko ma priecne vetranie, preto ta technologia bola aj tak draha. Visnove bude mat jednak pozdlzne vetranie a jednak podsatne vyssie intenzity, pre ktore by bolo odvetrat tunelovu ruru este vacsi problem. A ani priecne vetranie nie je pri dlhych obojsmernych tuneloch s priecnym vetranim zaurkou cisteho vzduchu - vid.napr. Gotthardsky alebo Karawanken tunel, resp. v neposlednom rade aj zadymene Branisko ![]()
Voci zivotnemu prostrediu je lespia metoda TBM? ci sa to urcuje podla zlozitosti razenia?
Sobota 24.1.2015:
Aktuálny stav pri západnom portáli tunela Višňové:
youtube.com/watch?v=K-kM9FWEdtQ
Sobota 24.1.15, ešte fotky:
Pri tuneli Višňové je postavené nové oplotenie stavebnej jamy, elektrické skrine pri oboch tunelových rúrach, dnes prebiehali terénne práce okolo kioskových trafostaníc.
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24572
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24568
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24560
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24555
A ešte pár “vizualizácií”
Kým som prešiel celú trasu, tak pribudol sneh.
Most 201:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24571&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24557&sk=t&sd=d&st=0
Most 202:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24570&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24567&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24566&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24563&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24559&sk=t&sd=d&st=0 (v záreze 222)
Odpočívadlo Turie:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24558&sk=t&sd=d&st=0
Most 203:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24569&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24565&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24564&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24562&sk=t&sd=d&st=0
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24561&sk=t&sd=d&st=0
Križovatka LL:
gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24556&sk=t&sd=d&st=0
Celkovo fotky začínajú tu: gallery/image_page.php?album_id=139&image_id=24572
Pekne pekne, ale bude to zaujimavejsie o pol roka, o rok… az tam bude nieco ozaj vidno ![]()
Parada vidno tam aj robotnikov:)
Dlubkať do tunelových rúr by už fakt o ten týždeň aj mohli začať. Počasie praje, ani horúco ani mráz, ani akurát tak do roboty. Skoro ako v zime pri Jadrane.
Zatiaľ mi chýba technológia na razenie tunela. Takže sa asi neponáhľajú.
Pocasie stavbam az tak nepraje, aj v okoli Ziliny dnes pekne nasnezilo. Ale v tunelovych rurach by sa samozrejme pracovat dalo.
No “super”, 3 roky od vyhlásenia tendra postavili búdky pre stavbárov. Pri schopnostiach Dúhy sa s tým budú babrať do roku 2020
myslím si, že samotné dlubkanie do tunelových rúr je ešte ďaleko… predpokladám, že najskôr sa budú prerábať portály v súlade s posledným oznámením o zmene, ale ktovie, možno sa mýlim
tiez sa obavam, ze to bude o trochu dalej ako si myslime
Stavba ubikácií vo Višňovom: picasaweb.google.com/1182450769 … nove912015
Cesky kamion, polsky kamion…
Vyznačenie jednotlivých častí stavby tohto úseku pri západnom portáli tunela Višňové na fotke:
Trochu som zaváhal pri tých mostoch, či som ich správne očísloval, ale aj v plánoch je, že idú za sebou v poradí 203, 205, 204.
[album]24574[/album]
plzen.idnes.cz/razici-stit-ukroj … vy_khaazicí štít ukrojil první centimetry z nejdelšího tunelu v Česk
V Čechách to ide u nas nebudeme ani karpaty razit tymto spôsobom