Stavba 7 460 metrov dlhého diaľničného tunela Višňové sa začne v roku 2008, pričom stavebné povolenie pre obidve rúry tunela by malo byť vydané vo februári tohto roka.
Na razení tunela Višňové by mala byť použitá po prvý krát na Slovensku raziaca metóda TBM- ide o razenie raziacim strojom, ktorý sa používa na tunely veľkej dĺžky, čo Višňové aj je. Takže sa budem tešiť na rok 2008 ako to dopadne a kto to bude realizovať.
to ze ten stroj neuvidime by som za nejaku tragediu nepovazoval, ale skor by ma zaujimalo porovnanie vyhodnosti NRTM a TBM pre visnove…naklady,rychlost razenia a tak
NRTM je podstatne lacnejší variant razenia ako TBM. Razenie NRTM je pomalšie a pracné,tj. môže byť prevázdané tunelovacím bagrom alebo pomocou výbušnín a následne odťažením rúbaniny. Razenie TBM je rýchlejšie ale zato drahšie, a tento tunelovací stroj nemáme, takže na Slovensko by sa musel doviesť zo zahraničia, čo je ďalšia finančná položka. Takže asi sa oplatí razenie NRTM, však čo Tunel Branisko má vyše 5 km, tak nie je problém NRTM ísť o 2 km ďalej.
bol by som nenormalne happy, keby sa na SK konecne postavilo nieco vyhladovoa, ale realita bude taka, ze budeme radi, ked sa to buduci rok zacne stavat