V konzorciu je hlavne istá miera zodpovednosti. Sú tam len 2, kde miera vplyvu je jasne rozdelená = extra financie a prevádzka, extra výstavba. Ostatné 4 majú jasných lídrov, ktorí majú skúsenosti vo všetkom.
Tu je naozaj možných tisíc scenárov. Ale princíp je jasný: iba jeden bude mať hlavnú zodpovednosť (o tej však nebude verejnosť informovaná, lebo je to súkromný sektor a je to vec dohody daných firiem).
Rozhodovať nebudú samotné stavebné firmy. Hlavná miera rozhodovania zostane na finančných investoroch a v 2 konzorciách na finančno-stavebných.
Inak komentovať to presne nebudem, lebo už teraz som na hrane informovania.
Jediné z tých firiem ktoré sa prihlásili do tendra PPP môžu skrachovať iba tie slovenské, rozhodne by som sa neobával toho, že by skrachovali Skanska,Vinci,Colas… majú dostatok výrobnej náplne aj bez pôsobenia na slovenských dialniciach a mimochodom všetky majú dcérske spoločnosti, takže následník by určite bol. Čo sa rozhodne o Hydrostave povedať nedalo, ten nemal dostatok náplne už od roku 1998 a ani žiadne významné dcérske spoločnosti, ktoré by ho podržali + okolo 7000 zamestnancov.
No ja som mal konkretne na mysli to, ze ak ma nejaka nastupnicka firma pokracovat v dostavani dialnice, tak logicky musi prebrat aj zavazky predoslej firmy, ktora skrachovala (lebo jej dosli zdroje/cash-flow/recesia/cokolvek).
Cize z prevadzky dialnic na dalsich niekolko desatroci by musela zarobit nielen na dlhy predoslej spolocnosti ale aj na svoj zisk.
Neviem si predstavit, ze by bola nejaka taka zmluva, ze by nova nastupnicka firma dialnicu len dostavala a zaroven “len tak” prisla aj k uz postavenej casti dialnice. Mozno to tak v skutocnosti aj je, netusim ako vyzeraju zmluvy. Proste ked padne nejaka firma, ktora ma obrat trebars tych 800 mld SKK rocne, tak musi nechat neskutocnu sekeru vsade okolo seba.
Ak sa da, velmi by som uvital nejake detailnejsie info o tom, ako to naozaj funguje.
Kym som stihol naklepat predoslu odpoved, tak pribudli 3 prispevky predo mnou, ktore to dost detailne dospecifikovali (inak presne na Hydrostav som aj narazal), takze diky za info, zas som o nieco mudrejsi a kludnejsi, ze dialnice nezavru (keby nastala financna kriza u zhotovitela).
Zial, tato trasa dialnice je urcena uz hodne davno. A trasovanie je v tomto pripade asi to najlepsie, ake moze v tomto uzemi byt . Inac Kurimany budu mat protihlukovu stenu a nadjazd cez dialnicu, cize dopad na obec bude minimalny
Co sa tyka etap, tak prva etapa je stavebne o dost jednoduchsia, menej mostov, ziadny tunel. Avsak myslim si, ze investor bude chciet spustit celu stavbu naraz
Tie fotky a vizualizácia na webovej stránke mesta Levoča sú fakt nádherné, resp. tá diaľnica tam vyzerá nádherne, napr. riešenie križovania diaľnice a privádzača od SNV - niečo ako veľký kruhový objazd, páči sa mi aj poloha odpočívadla za Levočou. Viete niekto povedať do akej miery sa to asi bude zhodovať s reálnou diaľnicou? A ešte by ma zaujímalo či je na tých fotkách tá poloha diaľnice presná, t.j. takto by mala ísť tým regiónom aj v skutočnosti??
Nato tá vizualizácia je, aby ukázala ako v teréne bude diaľnica vizerať, je to niečo ako zmenšená maketa stavby. Poloha by mala byť presná aj v skutočnosti a takysto mosty, odpočívadla apod.
Porovnaj si ine vizualizacie usekov s realnym stavom, napr. D8 cez Krusne hory v Cesku. Vizualizacia je spravena presne podla projektu, cize presnost je takmer uplna. Ak sa vsak zmeni projekt - napr. typ mosta, alebo sa prida hlbeny tunel, skrati nejaky most, atd. tak to samozrejme bude vyzerat inac.
pokial ja viem , to co povedal ockov znami tak aspon po kurimany su tie piliere dalej neviem na jar idem poprezerat ten usek aj v skutocnosti takze informacie ti poviem keby ma niekto nahodou nepredbehol a vyskove stupne ( sklon dialnice alebo ako sa to vola ) tam merali este koncom roka 2006 ( oktober , november )
ano, ale ruku na srdce, na tomto useku I/18 su momentalne problem len radarove kontroly Levoca a udolie medzi LE a Spisskym Hrhovom je vyraznejsia “brzda”