D1 Ivachnova - Važec

neburali tam nejaky dom?

myslim ze nieco tam burali ale nestihol som poriadne pozerat. zdalo sa mi ze tam robili aj daco s kanalizaciou

tak sa z toho nakoniec vyklula protihlukova stena

este link: dialnice.info/viewtopic.php?p=92386

Neskutocne. Jeden debilny mur stoji milion korun. Viete niekto, aku dlzku bude mat?

Ved som to tu pisal pred 3 tyzdnami

eur :wink: Bude mat nieco cez 750 metrov, v podstate pozdlz celej tej zakruty.

Takze 1 600 000 korun bude stat jeden meter. Nonsens.

meter bude stat 40 000 korun…

Ano, sorry. Ak dobre pocitam, mur bude stat 1 000 000 eur bez DPH. To je 1 190 000 eur s DPH, co je 35 700 000 SKK s DPH.
Takze jeden meter 47 600 SKK s DPH.
Stale moc, nie?

50 tis. SKK za 1 m PHS ani nie je veľká suma.

No za 10 metrov muru dat pol milona korun…

Zdá sa to takto pre laika istotne veľa, aj to je viac ako keby sa to tam postavilo hneď. To je totiž problém vždy, keď sa pri výstavbe šetrí na týchto veciach a majú sa dodatočne montovať. A nejde o múrik okolo domu, ale o PHS. Napr. cena PHS na M-S na D1 presiahla 80 tis. SKK na 1 km, lebo to predražil materiál - priehľadný.

To akoze 10-12m PHS tam vyslo na 1M SKK ? Kolko z tej ceny tvori material ?
Mas ale pravdu, laikovi sa to vidi ako uplne absurdna suma za ten kus plastu (+instalacia).

To nikdy nie je iba betón alebo iba plast. Je v tom aj kus ocele a vystúží, hlbokých základov a povrchových úprav. Materiál tvorí cca. 70% ceny PHS. PHS-ky sú biznis na celom svete, lebo idú cez 3-4 dodávateľov.

Tak je pekné, že otvorili III.úsek plný profil Mengusovce Jánovce, ale toto čo robia od Ivachnovej po Važec nemá obdoby, prvá uzavierka pol profil smer Poprad druhá uzavierka pol profil okolo Hybe tretia uzavierka pol profil Východná to snáď nieje ani dialnica???

a este plus za MUK lipt. hradok smer ZA robia neco s krajnicou znizena mpr na 80 ale su spravene uzsie dva pruhy.

Jedna pozitívna vec, že asfalt pokladali večer o 21hod. Dokonca tam stáli aj policajti mali spustené majáky, aby neboli ohrozený robotníci

Nic nerobia uz tri tyzdne. Stoji to rovnako.

ked som siel pred tyzdnom okolo tak tam asi traja styria robotnici robili s krajnicou ako keby tam robili obrubniky alebo nieco take

Hamba. Horsi pristup ako SSC.