D1 Ivachnova - Važec

cast MUK Hybe
youtube.com/watch?v=9FqEF8Dl-94

stupanie Vychodna, chaos vo VDZ
youtube.com/watch?v=No-42f4zSEc

od dnes sa zacinaju prace na rozsirovani odstavneho pruhu a vymene zvodidiel aj od zaciatku dialnice v Ivachnovej smer LM, usek dlhy cca 3km, vykonavat to bude Doprastav.
Inak zaujimalo by ma, ako poriesia stredny delici pas, ked lavy a pravy jazdny pas je v roznej vyskovej urovni - vyskovy rozdiel do 1m

Pravdepodobne na tých úsekoch použijú aj v stredovom deliacom páse klasické oceľové zvodidlá, viď R1 TT-NR, Šášovské Podhradie - Budča. Aj tam by bolo lepšie, keby ich dali len v úsekoch, kde je rôzna niveleta priľahlých častí jazdných pásov kvôli klopeniu, a na väčšine úsekov použili NJ ako na D1, je to bezpečnejšie a menej náročné na údržbu

Dnes som isiel okolo odpocivadla Hybe smer LM a zmenili tam DZ. Odstranili znacku 80km/h a pridali modru s bielymi sipkami, kde na lavej sipke je 100ka a na pravej 80ka. Samozrejme policajti tam merali.

Už som sa tešil, že bude aspoň ľavý pruh bez obmedzenia MPR

to uz asi pol roka

NDS vyhlásila súťaž na rekonštrukciu odbočovacích a pripájacích pruhov na ľavostranné a pravostranné odpočívadlá Hybe, v km 289,510 Diaľnice D1 Liptovský Hrádok Hybe, ktoré majú zabezpečiť plynulé a bezpečné dopravné napojenie odpočívadiel Hybe bez obmedzenia jazdnej rýchlosti na priebežných jazdných pruhoch, na ktorých je v súčasnosti obmedzená jazdná rýchlosť na 80 a 100 km/hod, z dôvodu nevyhovujúcich šírkových a dĺžkových parametrov jestvujúcich odbočovacích a pripájacích jazdných pruhov.
uvo.gov.sk/vestnik/oznameni … &nzakazky=

neuveritelne…po kolkych rokoch obmedzeni, merani…?

Ozaj, na tie dĺžky pripájacích pruhov neexistuje žiadna (rozumná) norma, alebo na to len všetci zvysoka… to?

Dnes som sa pripájal pri Hybe z Čertovice smerom na PP (https://www.google.sk/maps/@49.0557867,19.8547479,209a,51.8y,2.13t/data=!3m1!1e3). V pravom pruhu práve šiel kamión, presne tak, ako je to aj na Google Maps. Už na tej priečke som sa rozbehol na asi 100 km/h, že ho ešte na začiatku pripájacieho pruhu bezpečne predbehnem a zaradím sa pred neho. Keby mi v poslednej sekunde nenapadlo, že na Slovensku je možné všetko a možno tam ten pripájací pruh predsa len nie je, asi by som bol vo večerných správach.

Keby som naopak spomalil (až zastal), rozbieham sa z nulovej rýchlosti a opäť priamo v pruhu. Kto toto mohol vymyslieť, prečo to tak postavili a prečo to tak stále je?

tam sa pripája do malého pruhu. žiaľ na jeho začiatku tam NA idú ešte rýchlo.

Na prvy pohlad kratka a zbytocna sprava : Diaľničiari na 3 mesiace čiastočne uzavreli úsek D1 . V skutocnosti sa NDS konecne odhodlala k odstraneniu jedneho z obmedzeni, kvoli kratkym pripajacim / odbocovacim pruhom tu tusim bola v pravom iba 80-tka.

Ono to nie je až také jednoduché. Kto pozná okolie, tak vie , že benzínku mohli postaviť výhodnejšie, na rovnom úseku a nie v stúpani. No musela sa tam postaviť, lebo pozemky mal skúpene “náš človek”. Počas výstavby, museli spraviť krátke pruhy, lebo by sa stavba predražila. Teraz nastal ten správny čas a zacvaká to štát, a policajti prídu o “ryžovisko” pri meraní rýchlosti

kto cestuje tymto usekom tak si urcite vsimol, ze na viacerych miestach su povyduvane odvodnovacie zlaby, ktore sa robili spolu s reko zvodidiel (akoby sa zabudlo na dilataciu). Bohuzial, kvalita ostala niekde zabudnuta.

to je tak, keď to robila firma bulhara, ex MV.

Pri hybiach okolo OMW, sa jazdí už bez obmedzení, v oboch smeroch.

presne tak, takze medzi PO a RK ostavaju tieto obmedzenia:

1. 100km/h - MUK Fricovce obojsmerne
  2. 80km/h - Branisko obojsmerne
  3. 60km/h - Branisko Levocska strana zbiehanie/rozbiehanie obojsmerne (otras, najma smer do PO)
  4. 100km/h lavy pruh, 80km/h lavy pruh MUK PP-Vysoke Tatry obojsmerne
  5. 100km/h lavy pruh, 80km/h lavy pruh MUK PP-zapad obojsmerne
  6. 100km/h Borik obojsmerne
  7. 100km/h lavy pruh, 80km/h lavy pruh odpocivadlo Velink (Podturen) - jedmosmerne smer PO

Nepocitam pre stavbne prace uzavrety most na MUK Liptovsky hradok. Ak si teda odmyslime tunely Branisko a Borik, mame 5 obmedzeni, ktore sa daju vyriesit lahko:

1. Pri menej konzervativnom pristupe sa da zrusit okamzite (pri viac konzvervativnom ponechat 100ku v lavom pruhu a v pravom bez obmedzeni).
  2. Branisko
  3. V smere PO zvysit na 80, v smere na LE 60ka s obmedzenim pre TIR a BUS, 80ka pre OA
  4. Da zrusit okamzite
  5. Da sa zrusit okamzite
  6. Borik
  7. Potrebne predlzit a rozsirit jeden pripajaci a jeden odbocovaci pruh

Pre uplnost vsak treba povedat, ze mozme byt radi za 130ku pri MUK Liptovsky Jan, takisto mohlo kadekoho uz napadnut znizit MPR pri MUK Liptovsky Mikulas (akoze velke intenzity), okolo Liptovskej Mary, ci na zimne obdobie okolo celeho Popradu…

:sunglasses: 100km/h - tunel Šibenik obojsmerne

100ky pri spominanych MUK maju svoj vyznam, lebo su tam kratke pripajacie/odpajacie pruhy. Pruhy treba predlzit, ako so to robilo na liptovskych odpocivadlach (napr. Dechtare) a potom zrusit obmedzenie.

Nie, dovodom je blizkost MUK Tatry a PP-zapad, ktora je mensia ako 5km. Nezmyselny dovod, zbytocna norma.

tam je len 100 v pravom pruhu, ale môžeš poslať námet na dopravný inšpektorát :slight_smile: