D1 Ivachnova - Važec

vcerajsia vecerna burka s privalovym dazdom ocami kamionistu v useku RK - Vazec:
youtube.com/watch?v=IoaawG5 … dex=2&t=8s
na zaciatku dialnice v Ivachnovej vyliaty potok cez cestu, za mostom Podturen auta odstavene na dialnici

Išiel som tam včera, t.j. deň po.
Bolo mi divné, že násypy okolo Ivachnovej ostali neporušené. Ako to robia? Lebo z vyjadrenia španielov som si myslel, že je normálne, keď sa po takej búrke rozpadnú, ako v Jarovciach.

Zdravím.

NDS začala s výstavbou verejného osvetlenia na rondeli v križovatke Liptovský Mikuláš.
Do zimy majú byť hotový.
Aby to nebolo málo hneď za križovatkou LM začali s opravou mosta cez Ilanovianku.
Stavbu robí Stavby mostov Slovakia. Pripájam link na ich web s fotkami.

stavbymostov.sk/–6-456-opra … lanovianka

NDS - ka ďalej vysúťažila pokračovanie výmeny zvodidiel v tomto úseku. Teraz sa budú vymieňať zvodidlá na vybraných mostoch.
Zmluva je na svete. Realizátor Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Cena 1 894 712,47 € s DPH, financovanie OPII. Dokončenie do 32 týždňov od prevzatí staveniska.
Samozrejme zimné obdobie sa nezaratáva.

to osvetlenie je zaujimava sprava. ked neratame tunely a useky v BA, tak to bol jediny usek na celej D1, kde kedysi bolo osvetlenie, no ja osobne si ho nepamatam svietit a to pamatam poslednych cca 25 rokov prevadzky. je zaujimave, ze doslo k vymene a nielen demontazi, taktiez by bolo zaujimave vediet, preco. ci len preto, ze osvetlenie kedysi bolo a teraz sa ide konecne opravovat, lebo sa niekto uz nemohol pozerat na to nefukncne stlporadie, alebo je to koncepcia NDS, ktora pocita z osvetlenim aj inych MUK…

smutné je, že už je vymenené, technika je už dávno preč a osvetlenie som ešte nevidel svietiť a to denne prechádzam úsekom okolo 6 a 17h.

Osvetlenie este nie je dokoncene v celosti. Bude sa dokoncovat na jar a az potom zacne fungovat.

usek od vazca-vychodna-hybe je v hroznom stave, sa nedal zreko tento usek v ramci nejakych fondov ?? neviete niekto ani sa nechysta ??

Za posledne roky ho uz lepili. A nic sa prakticky nezmenilo.

Tak od zajtra to bude na severe zaujimave, nakolko sa blizi vikend so svetovym poharom v Jasnej.
Podla mojich info by mal byt cca 5 km pred krizovatkou LM pravy jazdny pruh v obidvoch smeroch urceny pre odbocenie a zjazd z dialnice, v smere od RK cca od odpocivadla Dechtare a v smere od PP cca od krizovatky Lipt. Jan. Je to hlavne z dovodu, ze dialnicny rondel v LM bude urcite upchaty a auta budu stat uz na dialnici. Lavy jazdny pruh bude priebezny.
Takze ak mate niekto cestu v tomto case, pripravte sa na zdrzania, hlavne v sobotu a v nedelu skoro rano a potom po skonceni podujatia.

od RK to bolo uplne v pohode, od PP to bolo upchate iba v sobotu rano…poobede nebol problem ani jednym smerom ani v sobotu ani v nedelu

a už ten rondel svieti, či ňe? :smiley:

svieti, dokonca kazdy vecer :smiley:

možno trochu off topic, ale rozmýšľam, aký systém musí fungovať, aby sa toto nestávalo:
https://myliptov.sme.sk/diskusie/5318644/na-liptovskej-dialnici-sa-stala-vazna-nehoda-sofer-osobneho-auta-mal-ist-v-protismere.html

to už naozaj dostane vodičské oprávnenie o chvíľu aj cvičená opica? myslím, že ani tá by sa takto nezachovala…

v tomto úseku sa dá voisť do protismeru, iba na križovatke LM, čo je cca 20km. Zrejme sa musela pani otočiť na dialnici. Prepokladam, že nemala dialničnú známku, a prešvihla odbočku na križovatke Ivachnová, kde končí nespoplatnený úsek. Preto sa rozhodla otočiť, aby nedostala pokutu. Najlepšie na tom je, že na tom úseku nie sú skenery na DZ. Občas kontrolujú, DZ na odpočívadle pri LM.

Pani sa zrejme otočila na diaľnici ako píšeš, ale keď sme zrovna pri tomto úseku, aj ako skúsený šofér som musel venovať viac pozornosti nájazdom na MÚK Ivachnová.
Napr. tu https://maps.app.goo.gl/ERPd2HFWkHHXzAgAA v smere od LM je prvá odbočka na D1 smer RK, potom nasleduje jednosmerný zjazd z D1, kde je aj značka jednosmerky, ale je ju vidno len keď stojíte kolmo na ňu, a zo smeru I/18 od LM nie je ani značka zákaz odbočenia vpravo resp. prikázaného smeru rovno. Teraz si zoberte kombináciu horšieho počasia/viditeľnosti, neviditeľnosti VDZ napr. vďaka odhrnutému snehu, menej skúseného šoféra a príp. nie úplne so 100%-tným zrakom, a je máte zvýšenú pravdepodobnosť problému či nehody. Na MÚK Lipt.Mikuláš je aspoň smerové vedenie také, že intuitívne vedie správnym smerom, ak by som sa chcel otočiť do protismeru, musím spraviť krkolomnú otočku o 270 st., kdežto MÚK Ivach. je len o náhode.

hej, ten nájazd na D1, ako píšeš, je veľmi nešťastný z viacerých smerov. ale otáčať sa na d1 v tomto úseku? to už prekonal len srandista na zelenej fabči na kysuckej D3 v tuneli.
to bol brutálny zázrak že tam sa nič nestalo..

Technický článok o galérii a zosuvnom území v Ivachnovej asb.sk/stavebnictvo/inzinie … -republike

nie som statik a nechcem im do toho drbať, ale myslím si, že ak by rozopreli tie pilóty pod úrovňou cesty (ostali by pod AZ betónové trámy), tak by jednak ušetrili na pilótach (boli by namáhané menej, keďže rozopieracie trámy by boli v staticky výhodnejšej polohe a navyše to nemuselo byť prekryté z vrchu a nemuselo to mať tie “okná”… teda o celkom dosť lacnejšie…
ale čo už… jednoducho Amberg
ale asi potrebovali mať niečo drahé a výnimočné (základové studne nestačili) :slight_smile:

tiež nie som statik, ale toto bolo riešené ako skriňový profil, čo je zhľadiska pevnosti asi najlepšie. ono keď sa už niečo navrhne, tak potom je už “každí generál”

Podľa mňa máš pravdu, že to mohlo byť riešené inak, aby to bolo lacnejšie. Rozopieranie pilót pod úrovňou cesty by fakt zmenilo celú statiku. Amberg ide často tou komplikovanejšou cestou, či už kvôli prestíži alebo iným dôvodom :?: Každopádne, na Slovensku sa to asi nikdy nezmení.