D1 Hubová - Ivachnová

Diaľničný privádzač Likavka vôbec nemusí byť, obchvat Likavky je mimoriadne finančne náročný (ťažký terén), tak isto iná poloha privádzača na východnej strane Ružomberka, a všetka doprava z D1 by aj tak vyústila priamo do mesta , kde je aj dnes.Ružomberčania sa môžu dostať na diaľnicu v križovatke Ľubochňa ( smer západ) a v Ivachnovej (smer východ). Pri Ružomberku stačí len zjazd a výjazd na D1 zo severu pre prepojenie smeru sever - juh ,s pokračovaním po D1a napojením na R3 v oblasti Martina.Táto poloha R3 je zakotvená v európskych koridoroch ( pričom je možné aj racionalizovať jej prepojenie na R1 a R2 na juhu s využitím už ich vybudovaných, resp. realizovaných úsekov)a nie vymýšľať zbytočné plytvanie verejných financií čo predstavuje trasa R3 Banská Bystrica- Ružomberok. Tu plne postačuje cesta I.tr. s menej prísnymi parametrami, prípadne aj v novej polohe. Preukázala to aj koncepčná štúdia spred niekoľkých rokov, ktorá sa nachádza aj na ministerstve dopravy.

Inak je pravdou, že by mohli stavať tento úsek aj bez križovatky Likavka a tú postaviť dodatočne. Niekde sa už o tom písalo.

ndsas.sk/monitoring-medii/12326s?prm3=39282

Hovorca NDS tam spomína nejakú “novú” (asi prebudovanú?) MÚK Martinček, zaujal ma tam ale hlavne termín začiatku výstavby, že vraj máj 2011…to určite, ani tender vtedy ešte nebude vyhodnotený, dokonca možno ani vyhlásený. Je mi už dávnejšie jasné, že viacmenej všetky info na stránke NDS treba brať s veľkou rezervou, ale reportáž pochádza z rozhlasovej stanice, no čo ma udivuje, že si pán redaktor toho rádia, keď už žiadal v tej reportáži o viaceré stanoviská a informácie ohľadne tohto úseku práve hovorcu NDS (teda najpovolanejšieho človeka dávať najnovšie info), nenechal potvrdiť ten termín začatia výstavby - t.j. informáciu veľmi dôležitú, pre verejnosť či motoristov asi najpodstatnejšiu. Nechce sa mi veriť tomu, že by pán hovorca NDS ešte opätovne spomenul termín máj 2011.

Opät ide len o velmi nekvalitny clanok a ludia su len zle informovani. Termin 05/2011 pouzili zo starsieho clanku z minuleho roka.

Termín začiatku výstavby bude ovplyvnený ešte mnohými premennými. Ale zaujímala by ma navrhovaná podoba MÚK Martinček - dúfam, že neschválili tú mieru nepoznajúcu “prezentáciu mostov”, ktorá sa posledne objavila

Podľa toho článku o križovatke Martinček ndsas.sk/monitoring-medii/12326s?prm3=39282 sa mi to javí akože tá určite bude , teda je pravdepodobne rozhodnuté aj o privádzači Likavka s pripojením kruhovou križovatkou v Likavke. Ten článok aspoň ja tak čítam, hlavne vyjadrenie hovorcu NDS /mapa riešenia tu už bola prezentovaná/. A tým sa niečo ušetrí? …Možno, že aj hej, ale zasa sa zníži komfort. Som teda ozaj zvedavý čo vymysleli. :wink: Ale ak tam je križovatka Martinček, tak predsa na ňu tam nie je vydané stavebné povolenie a nie sú vykúpené pozemky. To je predsa zdržanie minimálne 2-3 roky. To je kompetentným asi jasné. Má niekto presnejšie informácie? Alebo hovorca len chlácholil zvedavého novinára a križovatka Martinček sa vybuduje ,ale zabudol povedať časový horizont a ten môže byť 5-10 rokov /lebo nemá územné ani stavebné povolenie/ a Likavka sa bude stavať len nejako zoštíhlená… :bulb:

Dnes som videl pri RK ako nieco zameriavali.

Opat sa zacina naplnat to co som spominal. Janovce - Jablonov sa tendruje, Fricovce - Svinia sa bude tendrovat, nic viac.

Toto znamena, ze Hubova - Ivachnova tak skoro do tendra nepojde, nahradza ho menej potrebny usek Fricovce - Svinia.

Nenahradza ho nic, Fricovce-Svinia mal ist do vystavby tak ci tak. Takisto pôjde nezavisle od toho do vystavby aj DS-Turany, mozno aj predtym, ako sa urci definitivny variant Turany-Hubova.
Hubova-Ivachnova pôjde do tendra, ked sa podari vyriesit MUK. Aj ked ak to uz delia na 2 useky, kludne uz mohol bezat tender na I. podusek Hubova-Likavka, ktory ma dlhsiu dobu vystavby.

Andrej, nemohol bežať, veď sa nevedia dopracovať ku korektnému nastaveniu podmienok v tendri, tak aby bola minimálna pravdepodobnosť ich napadnutia…čakajú ako sa to utrasie s tendrami na úsekoch pri Levoči. Chcú sa poučiť, to je normálne racionálne správanie… :wink:

Myslis ze Doprastav je ten spravny ucitel pre NDS?

Zatiaľ bohužiaľ áno, veď sa to muselo upravovať. Ak sa iný na to necíti to je jeho problém, ale je to v prospech všetkých . Ten kto sa bude na súťažiach zúčastňovať potrebuje , aby bolo vo veciach jasno. Ak niekto povie A, musí byť aj niekto kto povie B, lebo potom to nie je dialóg ale diktát. Tak neviem, prečo sa tu všetci vzrušujete na námietkach Doprastavu? Nabudúce to bude možno SKANSKA /tá tiež napadne železničný tender priamo na súde na sútaž pri Trenčíne /, a bola by hlúpa ak by to nespravila…S tým sa musí vždy počítať, ak niekto chce za pochodu meniť zabehnuté pravidlá. Ešte to bude asi dlhá cesta…

Dobrý postreh, len je smutné, že NDS potrebuje ešte učiteľa, bohužiaľ. V takejto organizácii, by človek očakával profikov.

Profíkov tá organizácia nedokáže zaplatiť…

Kde su a cim sa zivia taky profici? Nejakych mame aj tuna, odhadujem. :slight_smile:

To by znamenalo dlzku vystavby 42 mesiacov. Prekvapila ma cena, ktora je este o dost vyssia ako st. expertiza z r. 2008. Pochybujem, ze by zahrnala aj vystavbu privadzaca Martincek.

Nie je 42 mesiacov trosku vela?

Ak pôjde tender cez zlty FIDIC, cize aj s projektovou dokumentaciou, tak ani velmi nie, kedze usek obsahuje tunel s dlzkou 2 km. Co ma viac zarazilo je vysoka cena, aj ked to mohli popliest aj novinari.

Takze ta dokumentacia od Doprastavu je naozaj na nic? Naco ju potom NDS kupovala? Nemozu sa na nej urobit iba lokalne upravy, musi sa robit komplet nova? Ak je to 42 mesiacov aj s novou dokumentaciou, to moze byt aj dost na tesno…
Ta projektova dokumentacia je dnes dost draha, takze to ma neprekvapilo.