D1 Hubová - Ivachnová | tunel Čebrať

Nie, až po ukončení všetkých stabilitnych opatrení sa môže pristúpiť ku prácam na dokončení mosta, tzn. dať ho na trvalé ložiská, osadiť mostné závery, dokončiť rímsy atď… Preto to nebude hotové skôr ako v lete.

14 lajky

Je problém skutočne len zo zosuvom? Ja by som sa chcel opýtať, či už všetky zariadenia v tuneli sú hotové, odskúšane a skolaudované? O tom je akosi ticho.

Garip, akože trochu OT, ale klobúk dole. okrem všetkých podstatných info čo tu dávaš, ešte aj na otázky, na ktoré by asi väčšina odpovedala len nejakým odpalom, odpovedáš slušne, vecne a s vysvetlením.

28 lajky

Jeden velky masaker a hanba tejto krajiny :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:.

4 lajkov

to uz rovno mohli kvoli zosuvnemu uzemiu spravit ponad sucasnu cestu stvrprudovu estakadu na pilieroch ponad cely ruzomberok na styl krivan mytna resp to co tu poniektori spominali pri useku turany hubova vyslo by to aj lacnejsie aj ovela skor.. alebo spravit takuto estakadu na pilieroch od ivachnovej ale dialnica mala ist ovela juznejsie od tych zosuvnych svahov blizsie k zeleznici smerom od ivachnovej az po tunel.. takto sa jeden usek stavia pomaly stvrtstorocie vid visnove.. cele zle ..chore az zvratene

6 lajky

Rovno tunel popod Ružomberok nie náhodou?

3 lajkov

tak Považská o takej estakáde vie tiež svoje :slight_smile:

Tak presypany tunel cez zosuvove uzemie by mozno nebol zla volba.
NIeco take:

3 lajkov

No mal stáť 230 stojí 700. Dúfam, že sú radi že na začiatku ušetrili korunky na geologickom prieskume :slight_smile:

18 lajky

Drahsie ako Visnove :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

3 lajkov

Ale tam odisiel kopec pod cestou. Nie som stavbar, moje laicke oko ale hovori, ze ked na to este polozis konstrukciu a zasypes zeminou, tak to nepomoze ale situaciu zhorsi

3 lajkov

no napr aj take cosi aj toto by mozno nakoniec stalo menej ako teraz tento stvrtstorocny nekonecne dorabany prekliaty paskvil.

1 lajk

predovsetkym su to totalni amateri a magori.. sorry ale nedalo mi.. a Raz im este da po tomto extempore dalsie 2 useky na kysuciach.. a zvlast v takomto uzemi nespravit geologicky to hranici az s diagnozou

3 lajkov

Ešte by som k téme geológia rád dal do pozornosti tento článok

3 lajkov

No presne tento rozhovor som cital, ked vysiel a nevedel som si spomenut, kde. Dakujem.

1 lajk

@cumil - dík za tvoje hodnotné stanovisko, tiež sa teda vyjadrím - aj ja som ten rozhovor čítal, tiež to sem teda pre istotu ohlásim, ak by to niekoho zaujímalo.

2 lajkov

Dva tri roky hej? Ved Okruhliak na R4 uz vrtaju dva roky a este neni ani prerazeny a to ma 2km

2 lajkov

v minulosti sa 2 roky stavali tie najjednoduchsie useky. teraz su to tri roky. pani geologovia sa evidentne vyznaju aj v stavebnictve :D.

2 lajkov

Nové video zo stavby

9 lajky

:building_construction: Obchvat Ružomberka (D1): Účet sa blíži k 700 miliónom, o termíne rozhodne február

Výstavba úseku Hubová – Ivachnová je po 13 rokoch v cieľovej rovinke, ale geológia ešte stále nepovedala posledné slovo. Tu sú najdôležitejšie fakty z aktuálneho monitoringu:

Termíny a otváranie:

• Rozhodujúci mesiac: Február 2026. Merania vtedy potvrdia, či sa kopec pri Likavke definitívne stabilizoval.
  • Optimistický scenár (Minister Ráž): Apríl 2026.
  • Realistický odhad: Leto 2026 (závisí to od toho, či bude potrebná hlbšia injektáž betónu pod mostom).
  • Aktuálny stav: Montuje sa technológia v tuneli Čebrať (3,6 km), robia sa funkčné skúšky a dokončujú sa protihlukové steny. Posledné vrstvy asfaltu a značenie prídu na rad na jar.

Financie a predraženie:

• Pôvodná cena (rok 2013): 227 miliónov €.
  • Dnešná realita: Už je vyfakturovaných 667 miliónov € a finálna suma bude zrejme ešte vyššia.
  • Kde zmizli peniaze? Len sanácia zosuvov stála cca 200 mil. €. Preprojektovanie tunela a prestoje počas predchádzajúcich vlád stáli ďalších 200 mil. €.

Technické zaujímavosti:

• Kritický most: Východná opora sa od začiatku stavby posunula o 12 cm. Aktuálne sa tam pod tlakom vháňa cementová zmes (trysková injektáž) na vytvorenie pevných stĺpov v podloží.
  • Zosuvné pásmo: Prieskumy ukázali, že ak by sa trasa nezmenila, hrozilo by poškodenie domov v obci Hrboltová.

Čo to prinesie: Po dostavbe motoristi ušetria na obchvate Ružomberka približne 16 minút času.

Celý článok (platený obsah) nájdete tu: Účet za obchvat Ružomberka sa blíži k 700 miliónom eur. Takmer tretina mohla ísť na zosuvy, tvrdí odborník

4 lajkov