D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka + privádzač LL

To je jedna časť dani za Počiatka, Stromčeka,…

Rovnako ako do Spiska - Levoca, alebo Nove Zamky - Nitra.

Vo vsetkycch troch pripadoch bez dobudovaneho privadzaca je to na figu.

presne tak, proste cele dopravne riesenie sa bozalo v r…t

Dosť dôležitá vec je, že pre rajčanov (a minimálne polovicu Raj. doliny) nehrá vôbec rolu to, či a ako sa dostanú na D1 v LL, ak chcú ísť smerom na BA. Pretože na D1 sa dostanú skratkou po ll/517 do PB.
Načo sa teperiť do LL, potom do HP a následne do PB :smiley:

Nakoniec dospejeme k tomu, že úsek D1 HP-LL budú využívať iba ľudia zo Soliniek. Myslím, že takú vymoženosť (ako diaľnica pre pár 1000ludi) nemajú asi niekde vo svete.

ja som optimista a verim tomu ze po tom co vznikne tento gulas pri metre a este sa zhorsi premavka do rajeckej doliny budu velke tlaky na to aby sa spravil aj obchvat lietavskej lucky a porubky. neviem preco to nespravili hned s privadzacom. nepride mi to ako nejaka narocna stavba.

Problém je v cene, obchvat je naprojektovaný ako dvojpruhová cesta v cene 56 miliónov za 3,8km. To skrátka nikto nezaplatí. O nutnosti prepracovať projekt sa vie minimálne osem rokov, neurobilo sa nič.

Tak tak. Dlhodobo sa upozorňuje na nezmyselnú cenu južnej časti privádzača a na to, že bez zjednodušenia projektu sa to nikdy nepostaví.
No ako bolo napísané, je to daň za počiatka a stromčeka. Namiesto akejkoľvek drobnej námahy k prerobeniu projektu sa na to tá banda jednoducho vys.ala a odpísali tým najhlavnejšiu funkciu tohto privádzača - obchvat dopravne preťaženej Bytčice a Lietavskej Lúčky.

Ale čo sa vôbec čudujeme, keď aj na jeho severnú časť zabudli (stromček smrdel na doprave aj za Erseka).

Pred rokom a pol som kontaktoval p. Janckulíka, a pýtal sa, či je ešte šanca na zmenu projektu privádzača. Okrem iného som mu predostrel jednoduchšiu variantu (vynechal by sa úsek pod Slnečnými skalami - nezmyselná estakada, ktorá najviac predražuje celý privádzač), skrátenú o 1km, čím by sa vytvoril priestor aj na mimourovnove križovanie so železnicou na 1/64 a lll/2084.
Keďže vieme kto nám vtedy vládol, by zmena projektu bola ako z ríše snov. Odpoveď v tomto štýle som aj očakával:
“Ten problem co popisujete si myslim, ze sa bude dat tazko riesit, kedze tieto veci sa planuju cca 8 rokov pred vystavbou, ale aj tak skusim zistit”

Ministerstvo má teraz jedinečnú šancu na zmenu projektu. Čas totiž neúprosne beží. Lenže to by znamenalo, že prípadná výstavba privádzača by sa opäť posunula o pár rokov.
Mám ale obavu, že dopr. situácia búde taká neúnosná, že ministerstvo urýchlene odklepne aj tu najdrahšiu variantu. Ak samozrejme nepríde k predčasným voľbám :wink:

ale o com tu trepete? aka vystavba privadzaca o par rokov? ved uz tam je asfalt aj fotky su tu ved ho idu otvarat uz o cca mesiac.. privadzac na zilinu z dialnice HP-LL ci to este aky iny privadzac tam nie je a musi sa staviat? ci o com o akych dalsich rokoch sa to tu trepe?

To je len II.etapa - polovica privádzača. I.etapu od D1 smerom na Rajec zrušili. Pozri si fotky z križovatky a uvidíš tam vetvu smerom na juh.

Ono by si to naozaj preprojektovanie pytalo, hlavne ta zbytocna estakada a kruhac na konci useku, to to uplne zabilo. Na druhej strane ide to poza Liertavsku Lucku v zosuvnom uzemi, tam sa moc spekulovat neda (povodny variant bol dokonca kratky tunel ces to problematicke uzemie, ak si dobre spominam) a je potrebne to zasanovat.

Ale ono sa kedysi tak rozsafne projektovalo (a stale projektuje, najnovsiu skusenost mam s R1 Banska Bystrica - Slov. Lupca, kde sa prelozka I/66 taha nezmyselne do svahov, co neuveritelne predrazuje cely projekt, ale o tom niekde inde…), teraz by to naozaj bolo potrebne vyriesit, lebo inak ten privadzac nema naozaj celkom opodstatnenie.

Trepeme o tom, že privádzač v tejto podobe (len od križovatky Lietavská Lúčka do Žiliny bez obchvatu Porúbky, ako bol pôvodne plánovaný) vôbec nepomôže Bytčici od súčasných každodenných kolón áut prichádzajúcich do Žiliny od Rajca a Prievidze, pretože sa naň z tohto smeru nebude dať dostať. Bude slúžiť len autám prichádzajúcim z D1 do Žiliny.

Ono by stačilo sa slušne opýtať, alebo možno aj prečítať pár strán dopredu, aby odpoved na polozenu otazku bola jasna. a mozno by bolo jasne aj to, ze otazka nebola nie len drza a urazliva, ale este aj zbytocna.
(ale hold, v tejto dobe sa slusnost v diskusiach nenosi asi…)

guy, či ako sa teraz volá, sa nespýtal ministra :slight_smile:

u neho sa sllusnost nenosi :smiley: podla mna je cableguy len nejaky 15 rocny fagan co si mysli ze zjedol vsetku mudrost sveta. ale pozor o si pise osobne s panom ministrom :smiley:

mily cableguy aka frostbite keby si viac cital s porozumenim a nehral sa tu na pana mudreho vedel by si ze hovorime o juznej casti privadzaca smerom na rajec. na katastri sa da pekne pozriet kadial bude viezt, su tam vyznacene pozemky.

V sobotu bola uzatvorená časť diaľnice z Bytče do Žiliny kvôli inštalácii novým zvislým značkám, v galérii pár fotiek + je vidieť postup prác pri rozširovaní diaľnice v mieste križovania D1xD3. Objem prác je tam značný, celkom slušné manévre :slight_smile:

wow, to je seriozne velky rozsah prac. je to vlastne novy usek, to ozaj na toto nemysleli pri projektovani ? lebo ten zasah je ozaj velky..

Niekto si tam predstavuje 40.000+ tisícové intenzity :laughing:

Stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze k privádzaču D1 Porubka - Lietavská Lúčka

bit.ly/399bVqC

A odkaz na podkady SCC

ssc.sk/sk/cinnosti/vystavba … EPRXarSQWQ