Nie je tam uvedeny casovy horizont predpokladaneho stavu.
Podla mapiek na strankach SSC islo v roku 2005 po Rajeckej ceste v ZA denne 25 534 aut. V pripade postavenia L.Lucka - Dubna Skala a nepostavenia Ovciarska by intenzita na Rajeckej ceste mohla v roku 2015 dosiahnut 60 tisic aut denne (narast intenzity a dialnicny tranzit od MT). V pripade, ze by bolo Visnove v prevadzke v roku 2005, bola by ta intenzita na Rajeckej ceste 40-45 tisic aut denne.
aky narast intenzit sa tam ocakava oproti terajsej 25.000 ? hadam mi nikto nebude tvrdit ze 4pruh to nezvladne. alternativa ze by existovala len D1 HP-LL-Visnove je uz minulost lebo HP-Strazov je v realizacii. niektori zjavne pocitaju intenzity na buducich dialniciach tak ze tam prenesu 100% premavky to starej cesty a este to vynasobia nejakym mastnym koeficientom. podla akych udajov sa dotycny nazdava ze vsetka premavka od MT pojde cez Visnove, dalej ze vsetka premavka od MT (ci uz cez Visnove alebo z I/18) vyuzije mestsku komunikaciu v celej dlzke dalej ze cela premavka od PB a Strazova ide dalej cez mesto na vychod ci na LL a Visnove a tiez vyuzije mestsku komunikaciu v celej dlzke ked scitanie dopravy nie je o zistovani smeru dopravy.
Pre rok 2005 malo Branisko 83,78% a NB-HB az 87,48% cast pripadajucu na novu cestu.
TN ma mimoriadne zle navrhnute napojenie na dialnicu, ktore je dost nevyhodne pouzivat pre cestu do Tr.Teplej, Dubnice aj Novej Dubnice. Z centra TN je to po dialnici nielen dalej, ale aj casovo dlhsie, pretoze treba prejst cez najzapchatejsie miesto v Trencine.
O kusok dalej na Ilava - Ladce je uz podiel dialnice 82,43%, podobne medzi TN a Novym Mestom nad Vahom berie dialnica 84,79% zo sumy D1 a I/61.
ma to ale hacik, su to mensie mesta a teda mensie centra ako ZA, kde zakonite smeruje mensie %.
no ale hlavne, pri dialnicnej znamke za 1.100 Sk/rok co povazujem za velmi lacny spas je to ine ako ked sa niekedy po 2010 bude platit myto. tak ako spomina kaviarista, ak bude paralelna cesta nejaky horsky prechod alebo cesta typu ozdany ci III. triedy pri Novej Bani tak si viac ludi zaplati najazdene kilometre cez tunel ci obchvat ako ked ma vcelku normalnu paralelnu cestu (a ked bude cesta pod strecnom rozsirena podla projektu tak tych 80% na Visnove neprejde).
osobne povazujem usek ZA strazov - brodno za velmi velmi nestastne riesenie.
je skoda, ze sa vtedy kompetentny nezamysleli nad vacsou efektivnostou useku HP - LL a vobec sa do useku HP - ZA, strazov - brodno nepustali, ale to uz nezmenime.
vystavba ZA, strazov - brodno a brodno - LL je do istej miery velmi nestastny, lebo nenormalne predlzi trasu
navyse usek brodno - LL je viac menej totalne duplicitny k nabreznej, ktora je v principe “prazdna”.. tam by viac pomohol prerobenie kosickej na MUK …
D1 ma obrovsky zmysel v useku HP - LL - dubna skala prave v tom, ze kompletne obide zilinu a asi o 10 km skrati trasu …
nehovoriac o tom, ze prijde doba, kedy sa usek HP - LL bude musiet tak ci tak stavat … a na “severe” od ziliny to bude nenormalne predialnicovane …
cize osobne povazujem usek ZA, strazov - brodno - LL za holy nezmysel … radsej postavit 4tu okruznu …
kazdopadne mam ten dojem, ze pri ziline vznikne brutalne predrazene a pritom stale polovicate riesenie …
Elektronické mýto zavedie ešte táto vláda a má podporu aj v opozícii v NR SR, takže kamióny začnú niekedy okolo r. 2009-2010 platiť. Ak sa schváli v r. 2008, prebehne tender, čo bude 1/2 roka až rok, ďalej 1/2 roka až rok vybudovanie mýta a odhadujem, že r. 2010 bude reálnym rokom spustenia. Nie je tam problém, keďže náklady na to štát nemá žiadne a príjmy z používania diaľnic sa znásobia.
V takom prípade ale aj tak nesedí jeho vyjadrenie k cene diaľničnej známky … v ČR je to pri prepočte na SKK podobná cena a to majú viac diaľnic ako SR pri všetkých prepočtoch.
ale nechcel som prilis odbocit k terajsim cenam nalepiek. myto pre voz do 3,5 tony bude vraj v prvych rokoch dalsieho 10rocia priblizne vtedy ako bude hotove Visnove. to zn. preto predpokladam ze viac ako 20% ludi pojde radsej po I/18. to iste na HP-ZA.
S Rakúskom sa SR porovnávať nedá vôbec. Maďarsko je skreslené PPP nákladmi. Poľsko nepoznám cenovo.
Porovnávam s ČR preto, lebo je rovnaký výpočet ceny za 1 km diaľnice a pretože, že krajiny sú si podobné v projektovaní aj výstavbe aj legislatíve pri výstavbe diaľničnej siete.