tak som sa bol dnes aj ja previezt a kamionov tak bolo opat kopec asi to maju na haku a valia proste rovno. uz tam bola dokonca aj nehoda. typek sa vybural za tunelom ovciarsko v smere do ziliny. asi dostal smyk na snehu lebo aj dnes celkom vydatne snezilo.
a vsimol som si dalsiu perlicku. cesta 64 je na solinkach a v smere z mesta vsade oznacena ako 64c (male c) ale priamo na privadzaci su kilometrovniky s oznacenim 64B (velke B). a na dialnici v smere do ziliny dali radsej 64 bez pismenka ale s medzerou kde este zrejme pismeno doplnia ak by niekoho zaujimalo kde je 64A tak to je obchvat rajeckych teplic - aj ked neviem preco sa to neoznacilo normalne 64 a prejazd rajeckymi teplicami sa nepremenil ta klasicku miestnu komunikaciu. openstreetmap.org/#map=17/49.12868/18.67986
Pretože u nás sa nič nerobí systematicky. Napríklad v ČR akonáhle niekde otvoria úsek diaľnice, tak súbežnú cestu I. triedy prečíslujú na dvojku. Tak sa im nestane to, čo máme bežne u nás, že máme D2, R2 a ešte aj cestu I/2. K čomu je to dobré? Nemáme dosť čísel, že musíme nové obchvaty označovať písmenami?
To, že cesta cez Rajecké Teplice zostala jednotkou, je už totálny úlet. Ani to, že nový privádzač je označený 64čosi, nie je v poriadku, keď sa z neho nedá v Lietavskej Lúčke dostať na pôvodnú I/64. Mali mu dať úplne nové číslo.
Pikoška: existuje aj 64a (áno, malé a), v Komárne ako pôvodná trasa cez Alžbetin most
Cesta 64B je podľa Miestopisu cestných kominukácií medzi Topoľčanmi a Krušovcami - a teraz sa v tom vyznajte ismcs.cdb.sk/portal/mapviewer/? … 52,5386131
Podľa rovnakého zdroja je tá cestička v Rajeckých Tepliciach 64C (veľké C) … ach bože
Miro: Pretože Česi (a Poliaci) majú jednotné číslovanie pre všetky kategórie, takže diaľnica D5 nahradzuje I/5 a A2 nahradzuje DK2. My máme systém ako Nemecko, že diaľnice majú vlastné číslovanie, takže majú A1 aj B1, každú niekde inde.
Lebo je previazané číslo/kategória cesty so správcom a zároveň neexistuje dohoda s VÚC, že po postavení diaľnice súbežná cesta sa stane II. triedou. K tomu je tu ešte všeobecné obmedzenie, že na cesty II. nemôže NA, no počas uzávierky napr. tunelov by bol znefunkčnený ťah. Ako budeme značiť ťahy je vecou ako si to navrhneme…
To, že cez R. Teplice stále vedie jednotka bude najskôr dôvodom, že mesto a VÚC neakceptovali navrhované usporiadanie ciest - prevedenie cesty na mesto a VÚC. Takýto stav vyhovuje mestu aj VÚC, lebo sa nemusia starať o “starú” cestu, ktorú by dostali.
Indexom sa označí cesta pokiaľ neprebehne nové usporiadanie ciest. Je to “dočasný” jav.
Označenie 64B je najskôr chyba nakoľko tá je časťou obchvatu Topoľčian. Čísla s indexom sa nepoužívajú na rôznych miestach.
Riešiť Raj. Teplice je už mino témy HP-LL ale nedá mi, aby som neuviedol na pravu mieru ako to v skutočnosti je.
Nieje pravdou, že momentálna situácia s 1/64A niekomu vyhovuje. Rokovania medzi mestom a SSC sa viedli už pekných pár rokov. Už v 2015 sa mesto RT dohodlo so SSC, že schvaľuje prevod cesty do majetku mesta (od žel. priecestia po Afroditu), pod podmienkou rekonštrukcie mosta, s tým že most bude rekonštruovaný pred odovzdaním do majetku RT.
Medzičasom (2019) mesto odsúhlasilo prevod pozemkov 1/64A vo vlastníctve mesta do majetku ŽSK. Z čoho vyplýva, že SSC tam nemá už nič. Úsek 1/64A Konská - R. Teplice (po odbočku na Kunerad) sa prekvalifikuje na cestu lll/2106.
Možno je to otázkou už iba pár mesiacov
Pridal som ešte raz video z jazdy úsekom HP-LL v smere BA-ZA. Tu už aspoň vidno okolie a výhľady, lebo dnes bola malá oblačnosť: youtube.com/watch?v=y121sm6Y8rI
Výhľady na Malú Fatru pri výjazde z tunela Ovčiarsko sú pôsobivé
Stojí za pozornosť koniec úseku ako vyriešili subtrakciu pravého jazdného pruhu. Oni fakt nepochopili reálny význam pruhovych značiek 45x. A subtrakciu na orientačných značkách ťažko hľadať. Jedine z čoho sa to dá vydedukovat sú skratky okresov na vozovke! A ten začiatok a koniec CMV a diaľnice sa dá len veľmi ťažko dedukovať čo tým chceli projektant a policajt povedať. Sa ani nečudujem že sú tam denno-denne kolízie. Ako pokazili Strážov-Brodno tak toto je babráctvo na pokracovanie.
Nemusím čakať na snímky. Stačí to vidieť a prejisť si to naživo.
2Q 2021.
Asi tak. Stačilo krátke sneženie a akékoľvek vodorovné rozdeľovanie pruhov skratkami okresov bolo neviditeľné. Aj za dobrej viditeľnosti však vodič zistí, že je v zlom pruhu až v momente, keď má vedľa seba plnú čiaru. V protismere je to to isté.
Inak pre tých, čo sa obávali tranzitu od Martina v smere na BA, prvá značka upozorňujúca na to, že sa dá do BA ísť aj cez LL je až za budovou Váhostavu. Inak je navádzanie po starom. BA cez ľavobrežnú, resp. aj z Nemocničnej popod Rondel a do Strážova. Smerom na Rajeckú je navádzanie len na Prievidzu a Rajec.
Takisto aj veľkoplošné značky. Inde dávajú pruhové predzvesti aj tam, kde netreba a tu nič. Nad vozovkou nič okrem smerovej návesti (a aj tam chýba tabuľa pre smer rovno) a vedľa vozovky je 360 namiesto 361. Na tomto mieste značenie nielenže nie je “pekné”, ale je vyslovene nebezpečné.
Ešte jedna otázka, na smerníkoch sa vyznačuje CpMV? Že som ju tam videl na začiatku privádzača od diaľnice. Nie že by mi to vadilo, ale v momente, keď už som na CpMV, tak je to trochu (viac) zbytočné.
K tomu videu: Nechapem preco na vyjasde z tunela Ovciarsko v tej sikane osadili ten beton-NJ. To nestacili tie plastove stlpiky? Ked tam sofer zneisti, zazmetkuje to hned sa ma na tom zabit? Alebo v lepsom pripade zdemolovat si celu pravu stranu?
Nejakému dobrákovi vadili autorské práva kvôli hudbe z rádia, tak musím vyriešiť odstránenie zvuku. Zatiaľ je video nezverejnené. Ak niekto vie ako, budem rád za rady do správy. Zatiaľ nič také v editore nevidím.
Spýtam sa - je na začiatku privádzača od Žiliny vyznačené, že sa jedná o spoplatnenú komunikáciu? Pretože zistiť to až pri značke “diaľnica” je trochu neskoro.