“Trasa diaľnice D1 okolo Žiliny sa môže zmeniť. Minister dopravy Ľubomír Vážny zvažuje, že viac ako desať rokov určenú trasu diaľnice do Žiliny smerom na Liptovský Mikuláš a Košice presunie asi o 10 kilometrov na sever.”
Prešlo len pár dní a minister nič nezmenil, naopak potvrdil, že D1 sa bude stavať tak, ako bola diaľnica plánovaná, čiže z Hričovského Podhradia cez Lietavskú Lúčku. S týmto súvisí aj ďalšia výstavba komunikácii v žilinskej aglomerácii, najmä pokračovanie ďalšej časti diaľničného privádzača Žilina - Lietavská Lúčka, od sídliska Solinky, poza Bytčicu až ku križovatke s diaľnicou D1, ale aj obchvat Lietavskej Lúčky smerom na Prievidzu.
Mna by zaujimalo, co su tie betonove kvadre na krizovatke v HP smrom na Zilinu pri vetve D3 blizko zeleznicnej trate. Su to zarodku pilierov buduceho mosta na D1 smerom na Ovciarsko? Piliere na odbocujucej vetve z D3 zo ZA smerom na Ovciarsko ponad trat su jasne, ale co su tie betonove kocky s deklikmi…
Tam su stlpy vetvy od LL z D1 ku D3. Nevie sa kedy sa bude pokracovat D1 smerom na LL, pritom vetva bola sucastou stavby, tak postavili stlpy a akoze ich zakonzervovali - penou a platnami.
Konzervovanie stlpov na D3 je uz narodnou tradiciou.
Rozloha a hlavne fakt, že my sme “živá krajina” - hory, dostatok vodných zdrojov je aj podľa mňa hlavným dôvodom stavať tunely, kde to treba. Všade byť nemusia a ani nebudú z finančných dôvodov. Je to škoda, ale takto to je a bude.
Toto by bola zásadná chyba vo výstavbe diaľnic na Slovensku. Keby sa úsek LL - MT otvoril skôr a tento stav by trval dlhšie ako 3 roky, doprava v ZA (hlavne v Strážove a na Slolinkách) by za ten čas skolabovala…
Ja hovorím: najlepšie je celej BA sa vyhnúť. Až bude D2 dokončená, tak sa uľaví mnohým Čechom a ďalším, ktorí cestujú do HR k moru cez leto, lebo posledné roky sú naozaj extrémne a hlavne preto, že aj v samotnej BA sa cez vždy cez leto opravuje veľa iných ulíc. Potom sa v Maďarsku ukáže ten ich 1/2 profil …
Neviem co sa deje, ale nejako velmi casto suhlasim v poslednej dobe s aquilom
Ak budu oba privadzace k ZA (Strazov aj Juh) v plnom profile ako 4-pruh, tak tu dopravny kolaps nehrozi ani nasledujuce desiatky rokov
Ja nechapem, ake problemy sa tu umelo vyrabaju z 30 tisicovych intenzit. Az budu cca dvojnasobne, potom bude cas dvihat vystrazne prsty.
Slovensku nehrozi ani populacny boom, ani radikalna zmena vyznamu pre medzinarodny tranzit. Vyznamny narast intenzit nehrozi ani pri neviem akom ekonomickom rozmachu. Riadit naraz 2 a viac aut bezny smrtelnik zrejme nedokaze. Tie bachorky o dopravnych kolapsoch u stvorprudovej komunikacie pri 30 000 intenzitach su smiesne. A to som este mierny …