D1 Fričovce - Svinia

JPP:

• H/CS su schopni to technicky postavit
  • ale aj so zapozicanou technikou, ktoru zhanaju (co samozrejme nie je nic vynimocne, tak to robia aj ini)
  • referencie z RF su blud

uvidime co sa dozvieme dalej a ako to bude pokracovat, rozuzlenie bude zaujimave :slight_smile:

Ak sa tato veta mala tykat mna, tak si strelil riadneho capa. Firma, v ktorej pracujem, nikdy dialnicu na Slovensku nestavala ani neponukala a vyzera to, ze dlhu dobu ponukat ani nebude. A je mi jedno, kto ju bude stavat, pre mna je dolezite, ze DB sa rozhybali v Stuttgarte, tam sa mozem realizovat az do roku 2018. :smiley:

12.8 sa strihá páska na stavbe Hlinné čo realizoval Hant, takže sa tam Figeľ presvedčí o kvalite zhotovených prác, keď som šiel okolo vyzerá to na peknú stavbu.
Klobúk dole.

inak rychlost vystavby v Hlinnom zavisi hlavne od financii SSC, ak to slo pomaly, nie je to vina zhotovitela

Chapem ze su obavy aby to nedopadlo ako v Polsku s cinskou firmou, ak by to museli Hantu zobrat pocas rozbehnutej vystavby, tak to by bol koniec, dalsie VO by uz nestihli zrealizovat tak aby bola stavba hotova do r. 2015.
Ale ako je mozne ze Polsku vedia vysutazit dialnicu tak rychlo, Po Číňanoch dostavajú diaľnicu v Poľsku Česi, Nemci a Poliac, dialnica ktoru zobrali cinanom ma uz noveho zhotovitela, ak si dobre spominam poliaci stavaju tiez z eurofondov a napriek tomu to ide vysutazit rychlo?

Inak co sa tyka toho Hantu a jeho referencii tak takyto podobny spor zastavil modernizaciu trate Zlatovce-Tr. Tepla, viac tu:
trnavska-spolocnost.sk/moder … %93-puchov

tiez ide o spor kvoli referenciam

TSS bola tiez vylucena pri tendri na D3 ZA Strazov-Brodno, z akeho dôvodu to bolo, som nenasiel.

Ak si pozrieš tému o Poľsku, dialnice.info/viewtopic.php?f=21 … 14#p125414 zistíš, že sa vlastne o žiadnu súťaž nejednalo, ale o priame zadanie po konzultáciách s 26 vybranými konzorciami, ktoré mali vyhovieť akejsi požiadavke na čas, zhotovenie a technológiu. Sami poľskí experti spochybňujú túto metódu z hľadiska eurofondov (nie z hľadiska potrebnosti, či metódy), lebo nikde nie je napísané, že to EU “zhltne” a tieto 2 úseky aj uhradí.
Z pohľadu eurofondov sa mal uskutočniť nový tender a výber nového zhotoviteľa mohol trvať aj pol roka.

Ak je tu ale snaha dať to firme HANT/CS LM a potom sa prípadne boriť s krachmi, či nedodržanými termínmi, resp. dokonca výmenou zhotoviteľa … potom ok, ale aj s vyvodenou zodpovednosťou v NDS, ak sa niečo také nebodaj udeje.
P.S. V Poľsku sa už značne nakláňa kreslo ministra infraštruktúry za kontrakt s firmou COVEC…
P.S.2 Nakoniec je to úsek bez jedinej MÚK, ktorý má zatiaľ celkom dobrú obchádzku I/18. Možnože je vhodný na takýto experiment…

len tieto useky nepojdu cez EU fondy a ani cinani ich nemali stavat cez EU fondy ak sa nemylim, ale ma to byt vlastne PPP, cize toto pojde priamo zo statnej kasy

viewtopic.php?f=35&t=15713

Clanok obsahuje uplne uzasny odstavec, aj v monitoringu som ho vyznacil. Neuveritelne, co dokazu dat do clankov tvariacich sa odborne.

Stavebná firma Hant BA DS stavia aj severný obchvat v Trnave. “Podľa môjho názoru je cesta postavená kvalitne a najmä obchvat skracuje cestu do niektorých dedín. Predierať sa totiž celým mestom bez križovatky nie je slasť,” zhodnotila Táňa z Trnavy.

Ked obchvat skracuje vzdialenosti, tak to je Hant velmi dobra stav. spolocnost :smiley: A rusi za vodku sa zarucia za D1-ku od Ziliny po Presov :laughing:

a by som to ozaj az tak katastrofalne nevidel .. kedz eaj tak roboili kopu poddodavak pre velke firmy, preco im zrazu vadia ?

ano mali stastie, ze dostalie temer “free pass” do velkeho stavebnictva, ale aj to treba

Len ci zvladnu aj NK v PO aj dialnicu zaroven. Co viem, naraz robili Hlinne prietah a Lipany prelozka, vsetko cesty prvej triedy. Obe sa ukoncuju (Lipany do konca septembra) a kompletna technika by na NK v PO mohla stacit. Ale co z D?
DPS ma na useku postavenu betonarku, predpoklad na spolupracu tu je teda ohromny. Ohladom Hantu - stavby v Lipanoch a Hlinnom, aspon podla fotiek, vyzeraju kvalitne. Na druhej strane obe stavby trvali neuveritelny dlhy cas (Hlinne cez 3 roky a Lipany este viac), pricom ide o a jednoduche kratke useky (najma Lipany - 1,5 km, bez MUK a mostov, len jeden KO).

uz sme to pisali inde, problem nie je hant, ale SSC, ktore na to dava zufalo malo penazi .. si zober ze obcvhat trnavy sa stavia viac menej od 2005 resp 2006 a dokonci sa az buduci rok, teda 5-6 rokov … a to na totalnej rovine ..

Aquila, viem, medzi riadkami som chcel povedat, ze nevieme, ako sa bude HANT spravat v plnom nasadeni (a teda financovani), trikrat vyssom ako Hlinne ci Lipany. Plus NK.

to nevieme nikto :wink: ja som sam zvedavy ako to dopadne

Ja len dufam, ze NDS to vyhodnoti co najskor, aby sa s tym pohlo dalej, pretoze najhorsie je to cakanie na ich vysledok.

Vsak aj privadzac na dialnicu v Poprade na Kezmarok sa stavia viac ako 5 rokov a stavaju ho IS Kosice!!!Rychlost vystavby v prevaznej miere zavisi od investora ako ma pripravene peniaze na vystavbu.
Doteraz sa stavalo za vysoke ceny a dodavatelia pokial nemali zaplatene faktury nestavali. Teraz chceme stavat lacno a rychlo, tak by bolo na mieste aby NDS mala pripraveny balik penazi a vyplacala nacas. Lebo co mam ja skusenosti tak NDS neumerne predlzuje splatnost faktur!!! Neskore vyplacanie faktur za prevedene prace moze byt likvidacne pri vystavbe dialnic za nizke ceny!!!

Síce OT, ale presne na toto sa sťažovali aj Číňania v Poľsku - a teda, že GDDKiA platila presne v posledný deň splatnosti faktúr…

Posledny den splatnosti faktur je ok podla mna. Ked je raz dohodnuty datum splatnosti, treba s nim ratat.