Neviem preco tu stale spominate Cinanov v Polsku. Su tu zasadne rozdiely Medzi sutazami u nas a sutazami v Polsku.
U nas idu do sutaze firmy, kt. uz maju realne nieco za sebou. Cinania v polsku boli len manazeri a potrebovali sa za kazdu cenu natlacit na europsky trh. Ich priorita bola dostat zakazku vramci EU. Hant a Cestne stavby su uz na trhu EU a maju vsetky certifikaty aj potvrdenia. Aj ked realne nemali referenciu na 50 mil eur., vyuzili dieru v sutazi a zohnali referenciu mimo eu v Rusku. Zratali si cenu a dali ponuku. Kt. bola o 10 % nizsia ako dve dalsie v poradi. To treba zdoraznit. Rozdiel medzi njlacnjsou a 2 najlacnejsou je 10%, co si myslim nie je nerealne a hovori to akurat o tvrdej a poctivej sutazi, kt. “Figel” pripravil.
Predpokladane ceny tu nechal Figel naschval aby si ludia uvedomili, ako nas chcel okradnut Fico a Vazny!!!Podla mna si za to zasluzia basu natvrdo!!!Aj ked v nasom state tazko.
Porovnajme 3 Figelove sutaze.
Janovce - Jablonov 1 usek: predpokladana cena 95 mil. vysutazena 60 mil eur. t.j. 63% z povodnej ceny
Fricovce - Svinia: predpokladana cena 213 mil. najnizsia ponuka 100 mil eur. t.j. 47% z povodnej ceny
Turany - Hubova: predpokladana cena 334 mil. najnizsia ponuka 138 mil eur. t.j. 41% z povodnej ceny
Tie ponuky teda nie su podla mna nerealne. Nerealne a super predrazene boli FICOVE A VAZNEHO dialnice. Keby uz bol novy gen. prokurator, aby konecne niekto za to zacal niest zodpovednost!!!
Len by som opravil, že nie úsek Turany - Hubová, ale Dubná Skala - Turany. Aby si tu niekto nemyslel, že sa nevyznáme.
Neviem preco tu stale spominate Cinanov v Polsku. Su tu zasadne rozdiely Medzi sutazami u nas a sutazami v Polsku.
U nas idu do sutaze firmy, kt. uz maju realne nieco za sebou. Cinania v polsku boli len manazeri a potrebovali sa za kazdu cenu natlacit na europsky trh. Ich priorita bola dostat zakazku vramci EU. Hant a Cestne stavby su uz na trhu EU a maju vsetky certifikaty aj potvrdenia. Aj ked realne nemali referenciu na 50 mil eur., vyuzili dieru v sutazi a zohnali referenciu mimo eu v Rusku. Zratali si cenu a dali ponuku. Kt. bola o 10 % nizsia ako dve dalsie v poradi. To treba zdoraznit. Rozdiel medzi njlacnjsou a 2 najlacnejsou je 10%, co si myslim nie je nerealne a hovori to akurat o tvrdej a poctivej sutazi, kt. “Figel” pripravil.
Predpokladane ceny tu nechal Figel naschval aby si ludia uvedomili, ako nas chcel okradnut Fico a Vazny!!!Podla mna si za to zasluzia basu natvrdo!!!Aj ked v nasom state tazko.
Porovnajme 3 Figelove sutaze.
Janovce - Jablonov 1 usek: predpokladana cena 95 mil. vysutazena 60 mil eur. t.j. 63% z povodnej ceny
Fricovce - Svinia: predpokladana cena 213 mil. najnizsia ponuka 100 mil eur. t.j. 47% z povodnej ceny
Dubna Skala - Turany: predpokladana cena 334 mil. najnizsia ponuka 138 mil eur. t.j. 41% z povodnej ceny
Tie ponuky teda nie su podla mna nerealne. Nerealne a super predrazene boli FICOVE A VAZNEHO dialnice. Keby uz bol novy gen. prokurator, aby konecne niekto za to zacal niest zodpovednost!!!
Ceny boli zaokruhlene na miliony eur, koli prehladnosti.
Dakujem za opravu, tak som to prekopiroval este raz.
Budme realisti, ceny pre 2. a 3.úsek sú zatiaľ len ponuky, zmluvy ešte nie sú uzavreté (a nevieme, či súťažiaci s najnižšími cenami aj dostanú ponuku na kontrakt) a vo všetkých 3 prípadoch budeme môcť o cene hovoriť, až keď sa výstavba ukončí a odovzdajú do prevádzky a cena bude známa
ja jenom pro poradek uvedu nekolik prikladu tendru z evropy, kde vitez tendru s cenou rekneme o 10% nizsi nez druha cena po pul roce zjistil, ze to vlastne spatne spocital a odstupil od smlouvy. toto jsou realne priklady, vim konkretne o dvou, ale urcite toho bude vice nez dost.
ono tie ceny su nizsie aj oproti odhadom spred PPP ale to je myslim vplyv krizy v stavebnictve.
Doprastav a Vahostav to kua zle spocitali, ked pred rokom za ten isty usek chceli 2x viac a este pred pol rokom pan Samudovsky hovoril o sprostej pomste vlady za PPP.
Podla mna je pan Samudovsky bezchrakterna … Nebudem tu pisat co ale kazdy kto je trosku v obraze si domysli.
Ja by som obe tieto firmy vyradil uplne z vystavby dialnic, lebo sa spravali podvodne!!!Su uplne neseriozne.
Uz to pises myslim druhy krat ale nevadi, mas uplnu pravdu.Suhlasim s tebou. A tiez posledne clanky o nizkej ponuke Vahostavu na usek DS-Tur." Sam velky p. Siroky dal slovensku zlavu na usek dialnice". Tak to je fakt chore. Cize mame rozumiet tomu ze doteraz tak nikdy v nicom neurobyl ani nahodou. len tahal zo statu ako sa len dalo. A teraz dal akoze jasne najavo ze trochu sklonil pysnu hlavu pred statom. Chce sa mi s tych velkych stavebnych ryb gr…
pisu to uz taky po nekolikate. na vine neni jenom stavebni firma ale hlavne stat, ktery nastavil podminky tendru tak, aby se mohli ucastnit jenom 3-4 firmy. potom ano, cena muze byt klidne i dvojnasobna. zamyslete se treba na poplatcich za mobil - myslite, ze bysme nemohli okamzite volat vsichni o 50% levneji?
kupte si novou klavesnici, mate asi rozbite tlacitko “1”.
Stat pri PPP nastavil podmienky tak aby vyhral Doprastav a Vahostav. Viete preco tie podmienky nastavil tak ako nastavil??? Lebo islo o korupciu!!!
Doprastav a Vahostav sa na tom chceli poriadne nabalit a popri tom preprat nejake peniazky pre SMER a.s.
Tie 2.5 nasobne ceny su toho jasnym dokazom. Keby sme zili v pravnom state, tak … nemusim pisat ako by to skoncilo.
Toto nie je hra o fazulky, tu ide o miliardy eur!!!
Podla mna by tender mala vyhrat firma HANT/CS LM, preto aby konecne nase dialnice nestavali stale tie iste firmy ako doteraz. Tato firma bude mat hned nove referencie a bude sa potom moct presadit aj v dalsich projektoch. Cim viac firiem na trhu, tym vyssia konkurencia tym nizsie ceny vytendrovanych dialnic
Octavius, vazne skus obmedzit tie vykricniky - vo vlastnom zaujme. V serioznej debate nimi svoje argumenty neposilnis, skor naopak.
Mrzi ma ze ti vadia vykricniky v mojich prispevkoch. Ospravedlnujem sa za to, ale ako inac mam zvyraznit dolezite veci? Vykricniky hovoria o tom ako som rozhorceny, vecami co sa diali za minulej vlady vo vystavbe dialnic a aj inde. Nehovorim ze teraz to je a bude vsetko ok.
heh, jaka nahoda. ted jsem se zrovna docetl, ze v ostrave v elektronicke aukci mesto stahlo poplatky za telefonovani na obdobi 2 roky pro MU a asi 100 mestskych organizaci z 23mil na 3mil. a ted otazka pro octaviusse - mame pozavirat ty nase 3 tel operatory za kartel, ze predtim to slo za 23mil a najednou za 3mil?
jak by se firmy jako hant a ostatni chovali, kdyby mely podobne moznosti? tj. meli zakazku 100% jistou - sly by s cenou na nulovy nebo mizerny zisk nebo poradny tucny zisk?
Václav, očividne nemáš prehľad o pozadí politickej scény na Slovensku a preto ti asi nedochádza, že tu nejde o to či by sa Hant správal rovnako alebo nie. Tu nešlo o žiadny kartel tu išlo o obyčajnú korupciu a následné krádeže v rádoch miliárd EUR. Smer je organizovaná zločinecká skupina a v spravodlivej spoločnosti by ich všetkých pozatvárali.
Je rozdiel keď sa každý človek môže sám rozhodnúť “Áno, stojí mi to za to, zavolám kamarátovi či ide na pivo.” alebo “Nie, nestojí mi to za to, volanie je príliš drahé.”. Lebo nás sa nikto nepýtal či chceme zaplatiť predražené PPP a prispieť tak do vrecka Smeru a jeho sponzorom.
Nebudem uz reagovat na Vaclava, aby sme to tu nezahlcovali somarinami.
Vratime sa dufam k useku Fricovce - Svinia konecne:)
Neviete nahodou dokedy bude NDS vyhodnocovat podane ponuky zo sutaze?? Kedy rozhodne s kym bude podpisovat zmluvu??
Posudzovanie ma trvat niekolko tyzdnov, takze teoreticky do konca augusta, mozno az septembra … Ale potom mozu prist namiestky ostatnych uchadzacov, ymslim ze medzi riadkami sa to uz dalo precitat na vyjadraniach DPS …
Takze ako tu niektori upozornovali, Hant ma pravdepodobne kupenu referenciu z Ruska a vôbec nie je iste, ze dokaze tak velku stavbu postavit, kedze aj ta referencia sa netyka dopravnych stavieb.
Tato situacia mi pripomina zakazku, na ktorej teraz pracujem (hoci ide o IT) - zakazku vyhrala este za Fica ista firma, ktora vôbec nemala kapacity na to, aby cely projekt zvladla a tak zacala zhanat subdodavatelov. Uz len spôsob manazovania subdodavatelov je doslova katastrofa. Vysledkom je min. 2 rocne meskanie, navysenie ceny a fakt, ze cca 90% prace robia subdodavatelia. To, ze vysledna praca je v podstate nepouzitelna a nefunkcna sa radsej ani nezmienujem…
Takze vyjadrenia DPS chapem a hoci so zatatymi zubami, ale plne ich podporujem, pokial poukazu na chyby v sutazi ci zlu ponuku Hantu
Takže riziko odvolávania, podania námietok (najmä zo strany DPS) voči spol. Hant a tým aj odsúvanie začiatku stavebných prác je dosť vysoké, ak by mala byť táto firma potvrdená ako víťazná. Keďže túto stavebnú sezónu už nestíhajú, určitý časový priestor - rezerva tu je, pár mesiacov, na vyriešenie prípadných komplikácií, tak aby sa stihla jar 2012, dlhšie to dúfam nepotrvá. A takisto riziko prípadných problémov počas samotnej výstavby, v prípade spol. Hant, je asi tiež dosť veľké, ako tak čítam posledné príspevky.