Problem vidim skor v tom, ze ak ich vylucia, budu sa odvolavat. Ak ich nevylucia, hrozi odvolavanie zo strany konkurentov, ze nesplnili podmienky (pochybna referencia)
ja by som bol skor za to, ze nech to vyhra hant, obrovska deviza, ze dalsiae firmy budu moct sutazit o zakazky a tym padom uz bude tazsia dohoda… ergo lepsie ceny
Podla mna ich nevylucia kvoli “podozrivo” nizkej cene. Ak ich vylucia tak iba kvoli tomu, ze nesplnaju nejaku podmienku - pravdepodobne referencie so zakazkou 50 mio EUR. V podmienkach nie je odvolavka na EU. Takze teoretciky to mohli urobit kdekolvek na svete. Samozrejme ine je ak tam mali iba subdodavku za nizsi objem alebo tam iba sadili travu na tom projekte…
Ale ak splnia formalne podmienky, nie je dovod ich vylucit a potom by to mali vyhrat lebo dali najlepsie podmienky.
Ci to vedia spravit? To si myslim ze by mohli byt schopni, ked robia podobne zakazky pre VHS, ci DPS. Koniec koncov konatel CS LM to povedal v jednom rozhovore, ze na to aby pre nich robili su im dobri ale ked maju sutazit o ich biznis to uz nie…
Okrem toho myslim ze u Hant/CS LM robia aj ludia ktori boli predtym u Strabagu, takze to asi nebudu nejaki amateri.
tim ale popirate vyhodu nejnizsi ceny.
tim tlakem na kvalitu a cenu myslite snizeni u obojiho, ze? nebo si myslite, ze plati “za malo penez hodne muziky”?
ad 1, myslene je to pravdepodobne tak ze doteraz asi nikdy cena neostala bez pohybu a vzdy sa zvysila, takze ak aj pojde hore stale je tam oproti konzorciu DPS/Strabag vankus 15 mio EUR. A nebudme naivni, aj keby to stavali DPS/Strabag aj tak by pravdepodobne bol tlak na zvysenie cez dodatok kvoli tomuto alebo tamtomu.
ad 2, rozsirenie konkurencie vytvara priestor na kvalitnejsiu sutaz - a to v cene aj kvalite vystavby - snad sa nebudeme branit rozsirovaniu konkurencie. Tym nehovorim ze automaticky zobrat Hant/CSLM. Ale ak splnia oficialne podmienky tak potom su iba dve moznosti - bud zrusit tender, alebo sa zmierit s tym ze to vyhrali.
preco by som vyberom najnizsej ponuky + prace naviac popieral vyhodnu cenu pre investora?? Vsak ak tam budu prace naviac, musia byt objektivne posudene a preplatene. Je to jedno ci to bude stavat Hant alebo DPS, kazdy si ich bude narokovat ak to bude mimo zmluvy. Ajv PPP pri Nitre mala byt cena definitivna a uz su tam prace naviac!!!
Tlak zo strany mamutieho dodavatela ako je Doprastav na investora ohladom prace na viac je x- nasobny v porovnani s tym aky tlak vytvori novacik Hant!!!
Ja si myslim Muzika ktoru treba hrat je dana v sutazi. Kto to je za kolko ochotny zahrat ukazala sutaz.
Na rozdiel od muziky je v dialnicnej sutazi presne definovane co treba postavit.
Kde je povedane, ze druha najlacnejsia ponuka je pre stat vyhodnejsia ako 1?? Podla hist. skusenosti z vystavby dialnic vieme ze firmy ako DPS a Vahostav vedia stavat extremne predrazene dialnice.
Presne plati to co povedal ten konatel z firmy CS LM, ze ked treba stavat cez nich sme im dobry, ale ked s nimi chceme sutazit, tak je zle.
Treba konecne dat sancu aj cisto Slovenskym firmam a nie len zahr. firmam kt. sa tvaria ze zo 4 manazermi stavaju dialnicu. V skutocnosti pre nich pracuju firmy typu Hant, CS, atd…
pokud si budete pro sebe stavet rodinny dum, zadate zakazku tomu nejlevnejsimu neproverenemu a nebo nekomu proverenemu s dobrou kvalitou? budete chtit na svem rodinnem dome nachazet pristich 20 let same nedodelky a vady?
vaclav, to je spravna otazka … ale vieta na zaklade doteraz zverejnenych udajov tvrdit ze Hant/CS LM su nekompetentna firma, ktora sa v tom nevyzna … ja si myslim ze to sa neda tvrdit
iny, priklad - IS KE clen skupiny Colas stavali obchvat Svidnika - renomovana firma so zahranicnym akcionarom a “doj*****” do ako sa dalo
co sa tyka prirovnania ku COVEC-u tak to je tiez trosku iny priklad - cinania si asi mysleli ze budu stavt ako v Cine, teda hlavne ziadne vydavky na socialne a zdravotne poistenie pre zamestnancov a takmer ziadne envirostandardy pri tazbe surovin (ktore asi planovali dovazat do polska). A potom asi chceli z pozicie sily “skvizovat” domace firmy. Myslim ze v pripade Hant/CS verzus DPS/Strabag take nic nehrozi.
Hovorim, bud zadavatel zle nastavil podmienky tendra a potom ho treba zrusit alebo je vitaz jasny
Ja osobne by som pri stavbe rodinneho domu vybral tu najlacnejsiu ponuku, samozrejme pri grantovani poziadaviek na presnost a rovinatost. Neplatil by som ziadne zalohy ani nic ine. Keby sa mi kvalita nesplnala dohodnute parametre firmu by som vymenil.
Stat nie je sukromna osoba a nestava si nejaky domcek. V sutazi su dane presne podmienky co, ako a dokedy postavit. Ak to dodavatel nebude plnit, tak ho vymenia a basta. Okrem toho ze mu nepreplatia plne ceny vykonanych prac, dostane este aj zmluvnu pokutu.
Riziko je hlavne na strane zhotovitela.
To ze doteraz bolo na Slovensku bezne ze stavebny giganti mali podplatenych “slabo” platenych statnych manazerov a dozorov je problem korupcie. Keby som ja platil tu dialnicu, ak to spravym uplne inak a este lacnejsie ako je najlacnejsia ponuka.
Z kazdej ponuky by som z vykazu vymer podla moznosti vybral najnizsiu cenu. Potom by sa mohli uplatnit aj ovela mensi a lacnejsi dodavatelia, kt. aj tak pracuju na vystavbe dialnic pre gigantov ale za polovicne ceny!!!
Vsak si platime ako stat milionovy dozor na vystavbe, tak v com je problem???
vaclav, mozno blby priklad si dal, ale dovolim si tvrdit ze 99% ludi by sa rozhodlo pre firmu co im postavi dom za 99 tisic ako firmu co im postavi za 115 tisic euro . najma ked vedia, ze niekedy uz robili nejaky dom aj ked mensi ergo zahradnu chatku pricom komplexicita domu a dialnice je logicky iny level
“Ja osobne by som pri stavbe rodinneho domu vybral tu najlacnejsiu ponuku, samozrejme pri grantovani poziadaviek na presnost a rovinatost. Neplatil by som ziadne zalohy ani nic ine. Keby sa mi kvalita nesplnala dohodnute parametre firmu by som vymenil.”
no a jsme doma - takhle budete ten dum stavet 10 let, stejne jako polaci dalnice.
inak este by som dodal k tym referenciam, ze bud HAnt ale najm CS LM robili pre najvacsie stavebne firmy ako IS KE, DPS, VHS, Strabag, Skanska a aj na velkych dialnicnych projektoch ako R3 na orave, na D1 Mengusovce-Janovce, na D1 v BA, TT obchvat, D1 privadzac PP-KK a podobne. Takze az taki amateri to asi nebudu.
Na druhej strane pravdou je ze nemaju aspon na internete v referenciach ziadnu stavbu nad 50 mio eur, co bola podmienka. Uvidime ako to dopadne.
Ale tvrdia ze podmienky splnaju.
Na R3 na Orave robili 2 mensie mosty v 1/2 profile, Meng.-Janovce stavali cast SSUD (budovy). Na Fricovce-Svinia je 10 velkych mostov a hlboke zarezy. Najväcsia stavba od Hantu resp. CS LM bola za 10 mil. €, v podmienkach tendra su 2 stavby za min. 50 mil. €. To su obrovske rozdiely.
Netreba zabudat, ze Hant sa môze presadit na trhu cez NK v Presove, ktora sa prave zacina stavat.
Ak ten projekt z Ruska veľkosťou zodpovedá požadovaným 50 miliónom eur, tak nie je čo riešiť. Na presných normách nezáleží, ide o to, že dokážu zmanažovať takú veľkú zákazku. Treba stavebný kartel čo najviac rozbiť, ešte pred pár mesiacmi sa tvárili, že štátna expertíza je najnižšia možná cena.
Pre predstavu, o aky usek ide, pripajam link na pozdlzny profil
telecom.gov.sk/index/open_fi … df&lang=en
a celkovu situaciu stavby (pozor, 46 MB)
telecom.gov.sk/index/open_fi … df&lang=en
Mozno je to len môj pocit, ale velmi mi tento usek pripomina Ladce-Sverepec, kde uz skrachovala firma, ktora predtym nestavala dialnice.
Inak v podmienkach nie je len ze to musia byt 2 stavby nad 50 mio ale aj to ze tam museli byt postavene mosty, musi to byt zdokumentovane, potvrdene a pod. Uvidime.
Mozno do podmienok ani nemohli dat ze to musi byt stavba v EU, lebo by islo o diskriminaciu, nie?
No len popravde, problem s referenciami z Ruska nie je v tom, ze sa tam splnaju ine normy, ale neviem si predstavit, keby som im napisal, ze som rekonstruoval cestu niekde 200 km severne od Severodvinsku a dal im tam nejaky podpis a telefonne cislo na investora (co by bol samozrejme nejaky Kalmyk so sto dolarmi vo vacku, ktory by ochotne vsetko potvrdil), ci by vobec boli schopni overit uz iba to, ze sa tam skutocne nieco stavalo nieto este ze som to staval ja. Zrovna prednedavnom chcela firma Porr stupit na rusky trh, tak ako prve spravila kvazifuziu so strategickym partnerom (navzajom si kupili akcie), ktory je na tom trhu etablovany, ako druhe obletela Rakusko fotka generalneho riaditela ako si podava ruku s Putinom… a Hant to zvlada aj tak, ze si to nikto nevsimne…
Naj viac mi je na smiech ako sa vsetci uradnickovia z Doprastavu, Vahostavu, Inz. stavieb bojite o svoje fleky a snazite sa tuna stale nieco spochybnovat. Vsak na vyhodnoteni eponuk je tu NDS a jej komisia.
Ked ste za minulej vlady pchali Ficovy peniaze do vrecak za predrazene dialnice a este ste aj tvrdili ze sev usek PPP je dobra cena nevadilo Vam to. teraz ked sa konecne na Slovensku zacali robit ferovejsie sutaze, tak stuna davte rozumy.
Nemate moralne pravo cokolvek tu pisat ohladom cien a este sa tvarit ze len vy viete robit dialnice. Ano viete ich robit, ale extra predrzene.
ze “uradnickovia z DPS, VHS, IS”.
OT: Ti uz na tomto fore davno skoncili
Suhlasim, v pripade zrusenia je tu stale casova rezerva a usek sa moze dokoncit do r.2015. Cesta I/18 do vtedy kapacitne vydrzi a Vazny s Ficom si mozu kricat co len chcu, mali by pekne cusat, lebo oni dialnice zastavili najviac zo vsetkych.