Dal som nové fotky aj keď to počasie vôbec nebolo na fotenie …
KIRI nám dal nové fotočky, za čo ďakujem, Len sa mi zdá, že sa mu tam trocha “vlúdila” chybička, ten most je ponad Váh a nie Krpeliansky kanál. Keď sa mýlim, opravte ma.
Pravdu máš idem to hneď opraviť.
edit: takže neopravím, nevidím nikde možnosť editovať príspevok v galérii.
edit sergej: upravené
nemal to byt nahodou most pre pešich a auta do 3,5t ? gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=13388
aj ja som pridal par fotiek z mosta pri T. Štiavničke začiatok tu: gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=13437
asi to nie je finalny stav: dialnice.info/gallery/image_ … e_id=13435
takze tatranska zelena je tu: dialnice.info/gallery/image_ … e_id=13466
VAHOSTAV este v lete požiadal o male zmeny na niektorích objektoch a MD mu ich povolilo, tu je niečo o Lávke:
206-00 Lávka pre peších a OA – Turčianske Kľačany
Bod kríženia : Úpravy poľných ciest pri moste a lávke v km 4,900 D1 s osou rieky Váh
most cez rieku a poľnú cestu s tromi otvormi
ZÁKLADNÉ ÚDAJE O MOSTE
Charakteristika mosta: a) na chodníku pre peších a osobných automobilov
Dĺžka premostenia 167,80 m, Dĺžka lávky 180,40 m, Šikmosť lávky 90°, Voľná šírka lávky 4,0 m, Výška lávky 9,95 m
Základná koncepcia riešenia mostného objektu (lávky) oproti dokumentácií pre stavebné povolenie nebola zmenená. Bol znížený počet závesov na každom pylóne zo štyroch závesov na dva závesy. Závesy sa vyhotovia z vinutých oceľových lán. Súčasne bol prehodnotený aj spôsob zakladania opôr č. 1 a č.4. Opory budú po vykonaní podrobného statického výpočtu založené plošne namiesto hĺbkového zakladania na veľkopriemerových pilótach
podla tohto to vyzera ze znižili jej nosnost
takze tatranska zelena je tu: gallery/image_page.php?album_id=168&image_id=13466
prečo “tatranska zelena” ved v tatrach maju ružové zabradlia
lebo by to malo byt presne naopak
čo sa týka objektu 206-00 Lávka pre peších a OA – Turčianske Kľačany spomenul som si na starý článok v novinách: turiec.sme.sk/c/5297486/z-vrutok … autom.html
a ani v dokumente ( gallery/image.php?mode=medium&album_id=168&image_id=13430 tak neviem čo si o tom myslieť
Tu je ešte jeden dokument o začatí kolaudačného konania stavby - martin.sk/data/tabula/1354270153.pdf
Zaujimalo by ma, komu by pomohol tento most, ked do Vrutok by sa dalo dostat len dalsou oklukou po uzuckej ceste okolo ZOS Vrutky? Casova uspora ziadna.
Odpoveď je jednoduchá: ak ľudia z Turčianskych Kľačian pôjdu do areálu ŽOS (kde je okrem iného zdravotné stredisko) ušetria minimálne 2/3 cesty, ak pôjdu niekoho zaviesť na ŽST Vrútky, detto (existuje podchod popod koľajisko ústiaci na ŽST Vrútky). Prípadne sa môže pokračovať pešo do Vrútok spomínaným podchodom. Skrátenie vzdialenosti odhadujem o cca 3 km. V oblasti severne od koľajiska je vrútocká priemyselná zóna, takže to nemusí mať význam len pre ŽOS-károv. Najväčší význam toto spojenie má z dôvodu neexistencie miestnej komunikácie vo Vrútkach, ktorá by obišla cestu 1/18, kde je situácia veľmi zlá a hlavne v piatok poobede a v čase začiatkov prázdnin, väčších sviatkov a predĺžených víkendov tam doprava priam kolabuje, takže tento most vytvorí alternatívnu trasu pre miestnych, aby sa mohli dostať do Vrútok (kde je o.i. pošta pre T. Kľačany a Lipovec), prípadne ďalej do Martina aj v prípade kolapsu cesty 1/18 (skrátenie trasy min. 1 km). Najväčšia tragédia Vrútok je, že od križovatky 1/18 s cestou na Lipovec a do T. Kľačian nie je iná cesta, ktorá by umožnila prejsť do centra Vrútok mimo cesty 1/18, pričom na vytvorenie takejto alternatívy (obídenie cesty 1/18) vo Vrútkach by stačilo spraviť komunikáciu medzi ulicami Horná Kružná a Matušovičovský Rad, poťažmo prepojením križovatky ulíc Francúzskych Partizánov (1/18) a Hornou Kružnou pri evanjelickom kostole cez parkovisko pred obchodmi (je tam chodník a asi 20 m zelene), prípadne popri Turci. Síce by to nevyriešilo problém ľudí zo štvrtí západne od 1/18, ale pre oblasť Dolných Vrútok východne od 1/18 by to problém riešilo a rovnako pre oblasť T. Kľačian a Lipovca.
Tento most nikdy nebol v projektovej dokumentácií riešení pre vozidlá čo ja viem
simsalabim, vdaka za objasnenie, aj ked treba si uvedomit, ze cesta I/18 bude vyrazne odlahcena uz buduci rok po dostavani D1 v tomto useku a vyriesi tak väcsinu problemov, ktore si popisal. Takze uvedeny most by skutocne sluzil len pre tych, co idu z T.Klacian na zel.stanicu alebo do ZOS. Otazne este je, ci ta zakazova znacka nie je len docasna.
Mám dojem že minule (pár týždňov dozadu) v TV novinách dávali reportáž rozhorčených obyvateľov T. Kľačian že to bude most pre peších (resp. so zákazom pre motorové vozidlá).
Ak by tá značka mala byť dočasná, neumiestnili by ju na konštrukciu mostu?
Áno, Andrej, diaľnica situáciu vyrieši (verím), ale budúci rok znamená myslím december 2014 (marí sa mi, že stavebné povolenie bolo predĺžené do 2015), t.j. prakticky ešte 2 roky v to nemôžeme dúfať. Pritom situácia na 1/18 vo Vrútkach sa zhoršuje každým štvrťrokom. A dovoľujem si podotknúť, že aj po dostavaní úseku DS-TUR bude stále problém nedostavaného tunelového úseku VIS-DS, t.j. pri kolapse Strečna (kde vodiči rozbehnutí z diaľnice môžu skôr vytvoriť kolíziu) sa veľmi rýchlo zapchajú aj Vrútky (miestna doprava, doprava MT-ZA a 1/65-1/18 asi nebudú zachádzať na privádzač pri VW, aby využili ten kúsok diaľnice) a náhradná trasa zo smeru Martin by domácim (t.j. T. Kľačany a Lipovec) uľahčila život.
tu je reportáž z TA3 - ta3.com/clanok/1011819/most- … -auta.html

Áno, Andrej, diaľnica situáciu vyrieši (verím), ale budúci rok znamená myslím december 2014 (marí sa mi, že stavebné povolenie bolo predĺžené do 2015), t.j. prakticky ešte 2 roky v to nemôžeme dúfať. Pritom situácia na 1/18 vo Vrútkach sa zhoršuje každým štvrťrokom. A dovoľujem si podotknúť, že aj po dostavaní úseku DS-TUR bude stále problém nedostavaného tunelového úseku VIS-DS, t.j. pri kolapse Strečna (kde vodiči rozbehnutí z diaľnice môžu skôr vytvoriť kolíziu) sa veľmi rýchlo zapchajú aj Vrútky (miestna doprava, doprava MT-ZA a 1/65-1/18 asi nebudú zachádzať na privádzač pri VW, aby využili ten kúsok diaľnice) a náhradná trasa zo smeru Martin by domácim (t.j. T. Kľačany a Lipovec) uľahčila život.
Zmluvny termin dokoncenia dialnice je 11/2014, avsak uz teraz je predpoklad skorsieho uvedenia do prevadzky, pravdepodobne v lete 2014. Suhlasim, ze bez tunela Visnove este nebude mat tento usek 100% efekt.
Podla reportaze je most postaveny tak, aby po nom mohli prechadzat aj auta. V tom pripade som za to, aby po nom mohli prechadzat aspon ti, ktori to skutocne potrebuju - obyvatelia Turc.Klacian, ktori pracuju v ZOS Vrutky. Plnohodnotna nahrada za cestu cez Lipovec to vsak nikdy nebude.
Osobne tomu skoršiemu termínu odovzdania tohto úseku do užívania príliš neverím, bola by to ojedinelá výnimka po tých, skôr opačných prípadoch, no ale bodaj by si mal Andrej pravdu, tempo výstavby by tomu mohlo nasvedčovať. No takmer vždy sa akosi niečo prihodí (z hľadiska výstavby či administratívy), čo ukončenie výstavby oddiali, uvidíme ako bude stavba pokračovať počas roka 2013 a hlavne na konci roka v akom stave bude tento úsek, či budú napr. vo výstavbe všetky mosty (mostovky), najmä na koľko percent budú hotové, to asi dosť napovie o ďalšom progrese a plánoch tejto cesty v r. 2014.
Na kazdej stavbe je mnozstvo faktorov, ktore mozu oddialit jej dokoncenie. Kazdopadne je snaha (nie zaväzok) tento usek otvorit skor, na zmluvnom termine sa zatial nic nemeni. Mozno bude mat dovtedy VHS motivaciu presunut kapacity aj na ine useky
Informacie z medii a z toho, co tu odznelo - momentalny stav je taky, ze napriek uvodnemu zdrzaniu je stavba mnohych objektov v miernom predstihu, relativne velky problem je s nedostatkom materialu do nasypov, ktory by sa vsak mohol ciastocne vyriesit zacatim razenia tunela Visnove. Mostovky sa uz stavaju na vsetkych velkych mostoch s vynimkou jedneho.