Tak je to casto aj o statistike vo svete, to je pravda, ale tu sa daju rozlisit realne udaje:
Stavbarsky svet pozna tieto “triky” ako sa “hrat s cislami”. A ludom je to jedno.
Pretoze ine je dolezite: Kolko km sa otvori a kolko je rozostavanych spolu za obdobie napriklad 10 rokov. Tam sa preveri aky je postup vlad alebo dialnicnych spolocnosti, ako su previazane a ake su potom vysledky. Metodika vypoctov je rozna, ale najdolezitejsi je vysledok.
Moze byt v r. 2006 v SR rozostavanych aj 200 km, ale ked tomu tak bude 3 roky po sebe a bude sa kazdy rok otvarat 20 km, tak je niekde chyba. Tu zrejme kazdy pochopi (aj ludia, aj stavbari, …) ze je tu vysoka rozostavanost. Lebo nie je lacne mat rozostavany usek 5 rokov ked mal byt uz 2 roky hotove atd. - tu uz ludia nepoznaju co to znamena, stavbari aj ano - tu uz potom mohla byt napriklad radsej konverzacia stavby atd.
Ale to som “odbocil”.
Pre SR je ovela dolezitejsi fakt: Kedy sa usek otvoril, nie kedy sa zacal stavat. A tymto sa riadia hlavne tie odbornejsie kruhy (ktore samozrejme poznaju vsetky okolo), presnejsie tieto kruhy davaju prave tento udaj ako vysvetlujuci stav, … ako naopak ludom je to jedno a vlada si vyberie radsej udaj o rozostavanosti. Ale znovu to je len priklad.
A ohladom PPP: Neponahlal by som sa pri kroku priprava a podpis zmluvy a prave fakt, ze je volebny rok v SR by som na toto prihliadal.
Nevie niekto nahodou poradit, kde by som zohnal informacie o tom v akej miere su uz odkupene pozemky na usek Lietavska Lucka - Turany? Predpokladam, ze este nie su uplne odkupene, ked to tvrdi aj S. Frimmer, ze su s tym problemy.
Myslite si ze je problem aj v tom, ze majitelia pozemkov si zvysuju naroky pri odkupovani ako to bolo pri KIA?
Alebo je už úsek vo výstavbe? Na stránke Martina, linka: http://www.martin.sk/?s=search&query_new=dia�niceje foto s textom: Medzi finančne najnáročnejšie investície patrí aj stavba diaľnice, ktorú v priebehu niekoľkých rokov zrealizuje súkromný investor..
Tak to by bol príjemný šok… Ale, hmm, možno ide o prípravu staveniska…
Ak je foto robené za teplejšieho počasia, kopce nemusí byť vidieť, inak pod Sučanmi je širšie údolie Váhu, takže, čiste teoreticky, by to mohlo byť foto z výstavby.
Mal by nasledovať tender na vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie, predbežné oznámenie už bolo dávnejšie vydané. V polovici roku 2007, prípadne skôr tender na zhotoviteľa, výstavba by sa mohla začať na jeseň budúceho roku. V lepšom prípade, v tom horšom variante, žiaľ, posun akejkoľvek z týchto etáp.
uz som to napisal aj do temy “tak takhle to vidim ja”, ale napisem to aj sem.
vzhladom k docela obmedzenemu rozpoctu na dialnice, by som osobne bol skor za to aby sa tento usek rozdelil na dve etapy.
dubna skala - MUK Martin a MUK martin - hubova t.j. druhy usek by bol vratane korbelky, pricom by som zaroven mal intenciu eliminovat svojim sposobom zbytocny vyse 3km dlhy privadzac turany.
usek dubna skala - MUK martin (za predpokladu existencia useku LL - dubna skala) by vyriesil problem nielen tranzitu, ale aj domacim a vznikli by obchvaty vrutok a martina, pricom nadchadzka by bola minimalna.
No som sa motal na stranke NDS a vo verejnom obstaravani som nasiel ze na D1 Dubna Skala - Turany je nejake predbezne oznamenie. Nedokazem otvorit subor, tak nikto nevie povedat o com to je?
Predbežné oznámenie ale neznamená, že súťaž sa naozaj musí vyhlásiť, hoci pravdepodobnosť vyhlásenia súťaže je vysoká. Nie je tam uvedený dátum vyhlásenia obstarávania, ani trvanie zmulvy. Toto oznámenie sa týka dokumentácie pre SP, po vypracovaní tejto dokumentácie sa určí zhotoviteľ, podpíše sa zmluva a úsek sa začne realizovať. Celý proces však trvá zhruba tri roky od vyhlásenia súťaže na dokumentáciu pre SP až po začiatok realizácie.
Jinak ten dokument na NDSAS je obycejny Word, jen nema spravne priponu. Takze treba prejmenovat (jde to i bez toho) a otevrit ve Wordu (jen pro cteni, pro upravy je zaheslovany)
Úsek pravdepodobne má územné rozhodnutie, dátum vyhlásenia súťaýe na dokumentácie pre stavebné povolenie ešte nebol určený, aj keď predbežné oznámenie už bolo vydané.
A 30.9. má byť vyhlásená súťaž na majetkovoprávne vysporiadanie úseku:
Ja si myslim presny opak, ze tento usek, kedze je na kvazi rovine, by mohli otvorit este skor ako Visnove. Intenzita okolo 25000 voz/den, teraz tu este otvorili kruhac, ktory tu hrozne brzdi premavku… cim skor tym lepsie
Je pravda, že tento úsek je najjednoduchší na celej nedostavanej D1 a svojím spôsobom sa čudujem, že ešte nestojí. Súhlasím s aquilom, že by nateraz stačilo postaviť ho po MÚK Martin, na druhej strane si však myslím, že úsek nebudú rozdeľovať…
Nemyslím si, že hrozne spomaľuje premávku (isté zdržanie tam je), práveže tam bol potrebný kvôli priemyselnému parku. Ďalšia vec je bezpečnostné hľadisko, aspoň to spomalí primitívnych idiotov, ktorí keď tam videli rovný úsek, 200 km/h normálka a tie ich predbiehacie manévre teda stáli za to. Navyše na SK pomery je to veľmi veľký kruháč, takže nemajú tam problémy ani kamióny s nadrozmermi, ja ho tam schvaľujem.