To prvé poklepkávanie (16.10.2009) bola pekná komédia, keďže financovanie (pre zablokovanie úseku Tur-Hub) nebolo stále zabezpečené v tom čase, ale veselo sa začínalo “stavať”
. Aj ja dúfam, že opätovne sa takéto niečo nezopakuje na tomto úseku DS-Tur, finacie sú zabezpečené, možno sa zmení vláda v marci, no hádam výstavbu tuná už nezablokujú (nepozastavia) nejakým spôsobom, keď sa bude asi naplno rozbiehať.
ten tvar vazneho kamena mi silno pripomina nahrobny kamen ,ako keby napovedal ako ten ppp projekt cely dopadne ![]()
uz len doplnit pod datum krizik a druhy datum ![]()
Uz aj Bella Bugar poklepkava kamene? Ci to len preto ze to roby jeho najnovsi str. colega v pravo? ![]()
Myslis Hrnciara? lebo ten bude kandidovat za Bugarov most, tak sa ani necudujem.
No ale hlavne, ze sa to zacne stavat. No a dufam ze to nezastavi nova vlada po volbach ako je to u nas zvykom. ![]()
Ja sa len chcem spýtať, tie prípravne a projektové práce, ktoré sa už vykonali, v r 2009, nemali by sa započítať do súčasnej ceny výstavby? , len pre korektnosť, pre tých, čo tu “híkaju” nad úžasnými cenami súčasnej výstavby.
pre porovnanie ano, ale je to tazke, lebo by si musel povedat co z toho co bolo urobene realne pouzijes a co sa musi robit opat/inak. Ked ides cez zlty fidic, tak to vies az nakonci. Urcite nie cela ciastka ale cast by sa pre ucely porovnavania mala zapocitat. Takisto ale cena tych prac je otazna … nebola vysutazena normalnym sposobom, ale v ramci PPP, cize este by si mal vycislit “normalnu” hodnotu tych prac … potom by to bolo koser. Myslim ale, ze to budu skor omrvinky z tendrovanej ceny.
Myslim, ze by sa mali zapocitavat, aj ked realne su to doslova “odrobinky” radovo v mil. €, kedze pripravne prace na cele PPP1 stali menej ako 40 mil. € a v ramci nich sa spracovavala aj dokumentacia.
Cele tie pripravne prace boli predovsetkym divadielkom pre volicov, aby naleteli tomu, ze sa skutocne stavia. Aj PPP2 ma uvedeny termin vystavby az od septembra 2009 - t.j. 5 mesiacov potom, ako zacali prebiehat pripravne prace. A to sa pritom sutazilo s dobou vystavby okolo 18 mesiacov pre PPP2 a 20-30 mesiacov pre PPP1, aby sa firmy prihlasili s extremne vysokymi cenami a nasledne jedinym dodatkom tieto prace pre vyvolenu firmu predlzili.
Asi tiež bude pravda, že v niektorých prípadoch tie prípravne práce narobili viac škody, ako úžitku
, a to ešte stále nie je uzavretý úsek TU-HU
Kde vlastne koncia tie poklepane kamene? Su potom niekde na stavanom useku osadene, aby pripominali historicky milnik zaciatku vystavby?
Chcel by som sa opýtať, čo sa ešte bude robiť kým budeme môcť uvidieť prvú Tatrovku naplnenú hlinou alebo pieskom. Ešte prídu statici alebo Váhostav hneď začne pokračovať vo výstavbe a prípravou prístupových ciest ku stavbe?
Nemal by tam uz byt ziadny problem a mozu nabehnut rovno tatrovky ![]()
Jediny problem je ze uz nastupuje zima = koniec stavbarskej sezony. Ale mozno este skusia a mesiac potiahnu ak bude dobre pocasie.
Boli tam urobene aj pripravne prace takze tam hned nabehnu ako na useku pred Levocou.
Z coho ziju stavbari a ich rodin v zime?
Stavia sa aj v zime, nakoniec pokiaľ nie je teplota tak nízka, že to znemožňuje technologické postupy. Viď práce na estakáde v PB nedávno.
Nie všetky stavby sú len cesty a diaľnice, stavebná činnosť býva v zime síce v útlme, ale je práca aj v budovách ktoré sa rozostavali počas roka.
napriklad na D2 veselo pokladaju asflat aj ked su uz minusove teploty … co nie je moc optimalne, ale deje sa to
Jedine obdobie, kedy su stavbari stabilne doma, je od Vianoc po 3 krale, tento rok to vychadza na cca 2 tyzdne. Dovtedy je cas 6 tyzdnov. Navyse mame opät teplu a najmä extremne suchu jesen.
Stale to vsak na “rok bagra” nestaci ![]()
Dostávajú 60 % zo mzdy, niektorý čerpajú starú dovolenku,iný sú na maródke a pod.
Cize je velky rozdiel v efektyvite prace ked napr.dialnicna stavba ma 30 mesiacov a chyti 3 zimi a 2 leta, alebo opacne.
Inac takato tepla a sucha jesen je idealna na zakladanie stavieb a to aj dialncnych. Treba znova zhrnut nalety v trase, pripravit a vystrkovat obsluzne komunikacie k mostom. Pilotovanie je mozne aj v zime. Ako aj betonovanie zakladov je mozne aj pri dost silnych mrazoch, ktorych vpliv zmiernuju nemrznuce prisady do betonov ako aj velke kunatury a hrubky betonaze a prirodzene zohrievanie betonu pri tvrdnuti a v neposlednom rade prisady urychluju tvrdnutie a viazanie vody.
(Video) Začiatok stavby dialnice D1 v Martine 2011