Mňa zaujalo na všetkých variantoch (s výnimkou D a B), že všetky uvažujú s MUK Sobrance východne od Nižnej Rybnice. Keďže som neznalý miestnych pomerov, vedel by to niekto vysvetliť? To je akože nejaké najväčšie sídlisko? Alebo prečo sa ta MUK projektuje tak ďaleko od mesta
dargov bez tunela ? to je co za kravina a hlupost? jednoznacne spravit tunel popod dargov ziska to cas a usporu, ale auta budu furt dymit ,pojde sa strmo do kopca, navyse tunel by pomohol aj okolitym obciam od hluku ,navyse ked bude cesta po vrchu, tunel uz nikto nepostavi
Tunel je otázny…či je výhodnejšie raziť a materiál použiť na teleso dialnice alebo odťažiť polku hory kvôli tomu (ten kameňolom vedľa isto tiež dobre zarobí)…alebo robiť km estakády…bol by som zvedavý koľko by vyšla cena G variant s tunelom a bez…
Najviac ma zaujala kreativita štúdie…akosi vôbec nepočíta s preložkou I/79 (aj ako privádzač na Trebišov)…Dvorianky už roky protestujú kvôli doprave cez obec…tak tu máte boom…odteraz všetko na Trebišov pôjde cez vás a Hriadky…úplne zle umiestnená MUK Parchovany…je pravda kým sa to postaví už možno ani autá nebude treba…
a prosim Ta ktore ze to obce budu bez hluku co do tunela ?? Som zmateny… nebodaj a vrchu dargova pribudla nova dedina..
Ten zarez na vrchole dargova je fakt brutal. Mozno by stalo za to ho zakryt a zasypat. Mat tazeny tunel
Netreba tu strasit. Od dialnice po vrchol je 7 km a previsenie zhruba 150m. Cize na kazdych 100m nieco cez 2 metre. Dialnicna norma je 4m prevysenie. Takze netreba sa prilis zavzdusnovat nad ohromnym priesmikom z 480 m n m. Napr. dialnica pri Strbe ma m n m 906 metrov.
Sumar z Korzara: Bez tunela, na rozhraní krajov, mimo Michaloviec. Známy je t
Ja tipujem, ze ak sa dobre nasmeruju EU peniaze pre napojenie UA, tak do 5 rokov by to mohli rozostavat cele, nejake jeden-dva useky aj skor.
4x robit EIA to chce guraz… potom by mohli prist s variantom X kr pojde cez Slanec, a potom opat alternativa na Hriadky a tak dookola…
Podla pozdlzneho profilu variantu G je na Dargov stupanie 5,8%.
to stupanie 5,8% je ozaj hodne. na vynimku z normy. osobne si myslim, ze mali tam nechat aspon ten kratky vrcholovy tunel cca 800m. to bude masaker ak to prejde cez EIA ..
ale ked su ochranari spokojni, no uvidime, ale aj ked sa “vyhrazaju”, ze bude vystavba do 7 rokov, pochybujem, ze bude co i len stabilizovany variant a uzemko do 7rokov
V odporucaniach SR presne toto ponukli ako alternativu, teda variant G s 1100 (ci 1400) metrovym tunelom z variantu I.
Ale ja si myslim, ze to v pohode mozu postavit bez tunela. Stupanie 5.8% nie je nic, s cim by mali dnesne auta problem.
Fakt by ma zaujímalo, prečo bolo nutné vyhnúť sa tunelu. Veď predsa nejde o veľdielo a aj príroda by bola menej dotknutá. Logiku to nemá, ale že vôbec. Aspoň teda, keďže nemám kontext, ktorý by to možno vysvetlil, no som predpojatý, že nie. To sa fakt boja tunelov, alebo čo je vo veci? Trochu mi to pripomína Ficov sľub mať diaľnicu do 2010.
to je maximalne alebo priemerne stupanie? aj tak si myslim, ze tu by kratsi vrcholovy tunel fakt nikoho nezabil a zasah do prirody by bol zasadne mensi
aquila: lenze si zabudol ze sa bude robit aj tento usek ako strategicka investicia v zrychlenom rezime cize tie procesy co sa bezne dlho riesia budu skratene cca na polovicu .. kedze je to strategicky ten-t koridor vramci eu, cize Brusel bude tlacit na rychlu dostavbu ..kazdopadne ja tiez dufam ze minimalne kratsi vrcholovy tunel bude, toto je nonsens takato hora a priesmyk bez tunela, to by bola samovrazda..snad to cez eia takto neprejde a navrhnu aspon ten vrcholovy tunel
Od Košíc je najskor cca3,5% len naposlednom km úseku je 5,8%. Od Michaloviec je 5,8% v celom stúpaní v dľžke asi 2,5km.
Na vrchole je obojstranny zarubný múr dĺžky cca 550m. Minimálne v tejto dĺžke by sa hodil ekodukt.
Priesmyk by som riesil asi az ako posledny usek z celeho cyklu vystavby… co najskor zacat od Dargova smer MI
A preto by to malo byt natrasovane tak aby dargov - MI malo zmysel postavit zvlast.
Sorry guys. Uz nikdy nekupim bulharsku kalkulacku v zlave

Priesmyk by som riesil asi az ako posledny usek z celeho cyklu vystavby… co najskor zacat od Dargova smer MI
Štandardná chyba - vynechať komplikovaný úsek a ešte na najvyťaženejšom úseku celej trasy (jednom z najvyťaženejších). Navyše so zjavným prebytkom materiálu, ktorý treba na ďalšom úseku…
Čo najskôr začať stavať od Bidoviec na Dargov, prípadne aj ďalší úsek zhruba v rovnakom čase a využiť prebytky z jedného úseku do druhého.
Taký veľký zárez s takými múrmi budú jednak drahé, škaredé a navyše ani tej prírode nepomôžu… jediná výhoda - väčší prebytok na iné úseky, ale aj keď toto sa domrví a poradie výstavby bude opačné, tak sme úplní blbci… cena tunela nebude potom až tak ďaleko od beztunelovej varianty
Si si istý prebytkom materiálu? Nebude potrebný materiál na spomínané stúpania?
Určite nie je vyťaženejší než cesta medzi obcami. Naviac tu máš 2+1 a možnosť aspoň v jednom smere obiehať pomalšie vozidlá.